Yrkesutbildning
Yrkesutbildningen riktar sig till såväl unga som saknar utbildning på andra stadiet som till unga vuxna i arbetslivet. En grundläggande yrkesexamen kan avläggas antingen som grundläggande yrkesutbildning som leder till examen eller som fristående examen. Man kan också avlägga yrkes- eller specialyrkesexamen som fristående examen inom ramen för en yrkesinriktad tilläggsutbildning. Grundläggande yrkesutbildning och tilläggsutbildning ordnas i yrkesläroanstalter (innehåller studier på arbetsplatsen och som läroavtalsutbildning.
Undervisnings- och kulturministeriet bereder lagstiftning i anslutning till yrkesutbildning samt styr och övervakar verksamhetsområdet. Ministeriet beviljar tillstånd att ordna yrkesutbildning samt utbildningsuppgift. Avdelningen för gymnasieutbildning och yrkesutbildning vid undervisnings- och kulturministeriet svarar för yrkesutbildningen.
-
Undervisnings- och kulturministeriet svarar för yrkesutbildningens utvecklande i enlighet med regeringsprogrammet.
-
Lagar och förordningar i anslutning till yrkesutbildning.
-
Utbildningsanordnarna ansvarar inom ramen för sitt anordnartillståndtillstånd för att ordna yrkesutbildning.
-
Förvaltning och finansiering »
Statsrådet beslutar om utbildningens nationella mål, examensstrukturer samt om gemensamma studier. Staten och kommunerna finansierar tillsammans den grundläggande yrkesutbildningen.
-
Ansökan till yrkesutbildning sker huvudsakligen genom kontinuerlig ansökan och pågår flexibelt året om.
-
En grundläggande yrkesexamen kan avläggas genom utbildning som leder till examen, som läroavtalsutbildning eller som fristående examen.
-
Anvisningar, blanketter och beslut i anslutning till yrkesutbildning.
Aktuellt
Genomförandet av regeringsprogrammet fortsätter inom utbildningen på andra stadiet
Anordnare av yrkesutbildning anvisas 2,05 miljarder euro för 2025
Försöket med verksamhetsstyrning inom yrkesutbildningen och finansieringsreformen förbättrar genomslaget och sysselsättningen
Yrkesutbildningen står inför en ny tid
Undervisningsminister Adlercreutz statssekreterare och specialmedarbetare utsågs
Finlands utbildningssystem
Finlands utbildningssystem grupperas enligt utbildningsnivå. I allmänhet kan endast en person som avlagt examen på lägre nivå studera inom den högre utbildningen.
Utbildningsförvaltningens statistiktjänst Vipunen
Statistik- och indikatoruppgifter för bl.a. utbildning och forskning som har bedrivits vid högskolorna.