Pilotförsöket med doktorsutbildning
Pilotförsöket med doktorsutbildning är en utvidgning av forskarutbildningen 2024–2027, inom vilket 1 000 nya forskarstuderande anställs till universiteten för att avlägga doktorsexamen. I pilotförsöket utvecklar och förnyar universiteten sin praxis i fråga om doktorsutbildning. Bakom pilotförsöket ligger de målsättningar som fastställts av den parlamentariska arbetsgruppen för forskning, utveckling och innovation och som ingår i regeringsprogrammet.
Genom ett anslag på 255 miljoner euro genomförs 15 pilotprojekt med doktorsutbildning inom olika forskningsområden. Av pilotprojekten ordnas nio inom ramen för Finlands flaggskeppsområden och sex inom fritt valda forskningsområden. Sammanlagt 800 doktorander fördelas till flaggskeppsområdena och 200 till övriga forskningsområden.
Pilotprojekten genomförs enligt forskningsområde av konsortier som planeras av universiteten. I det omfattande samarbetet deltar också forskningsinstitut och företag.
Målen för pilotförsöket
- Öka antalet doktorer i Finland med beaktande av försörjningsberedskapen i fråga om kompetens.
- Introducera mer flexibla processer och innehåll för utbildningen av doktorander.
- Öka mobiliteten för personer med doktorsexamen mellan universitet, företag, forskningsinstitut och andra organisationer samt uppmuntra dem att satsa på mångsidiga forskarkarriärer.
- Ta fram information om doktorsutbildningens processer och samla in uppgifter om det eventuella behovet av att reglera examenstiderna för utbildning inom den tredje cykeln.
- Utveckla handledningspraxis och förbättra integreringen i fråga om avläggandet av en vetenskaplig eller konstnärlig påbyggnadsexamen och tidigare studier.
- Öka doktorernas sysselsättning inom en rad olika samhällssektorer.
Aktuellt
Universiteten beviljas tilläggsfinansiering för att utbilda tusen nya doktorander
Pilotförsök med forskarutbildning inleds
I regeringsprogrammet förbinder sig regeringen att genomföra den parlamentariska FoUI-arbetsgruppens förslag om hur finansieringen av Finlands FoU-verksamhet ska höjas till fyra procent av bruttonationalprodukten före 2030.
Avsikten är att introducera en ny modell för att påskynda och effektivisera doktorsutbildningen vid universiteten utan att äventyra kvaliteten. Denna åtgärd bidrar till att stödja ett tillräckligt antal FoUI-experter, så att finansieringen av Finlands FoU-verksamhet kan höjas till fyra procent av bruttonationalprodukten före 2030 på ett effektivt och ändamålsenligt sätt.
Pilotförsöket erbjuder finländska universitet finansiering för att genomföra frivilliga pilotprojekt med doktorsutbildning.
Maximitiden för finansieringen av enskilda doktorander inom pilotförsöket är tre år. Syftet med pilotförsöket också är att allt fler ska få sin doktorsavhandling färdig inom den tiden.
De doktorander som deltar i försöket är anställda vid universitetet. Universiteten har fritt ansvar inte bara för doktorsutbildningen utan också för anställningsförhållandena inom pilotförsöket.
Pilotförsöket begränsar på ett centralt sätt anställningsförhållandet för varje forskarstuderande som anställs med pilotfinansieringen till högst tre år, och finansieringen måste avsättas för FoU-utgifter. Pilotförsöket begränsar dock inte tiden för enskilda doktorander att avlägga sin examen.
Mer information
Saara Vihko, opetusneuvos
undervisnings- och kulturministeriet, Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto ( KTPO ), Tiedepolitiikan vastuualue ( TIEVA ) Telefon:0295330005 E-postadress: [email protected]
Paavo-Petri Ahonen, opetusneuvos
undervisnings- och kulturministeriet, Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto ( KTPO ), Tiedepolitiikan vastuualue ( TIEVA ) Telefon:0295330247 E-postadress: [email protected]