Eurostudent-undersökningar och analyser

I de internationella Eurostudent-undersökningarna utreds bland annat hur unga antas till högskoleutbildning, högskolestudiernas omständigheter, studerandenas tidsanvändning och utkomst samt hur internationella studeranden integreras i Finland. I Finland är det meningen att resultaten på ett bättre sätt ska tas i bruk som en del av utvecklandet av högskoleutbildningen.

Den åttonde Eurostudent-undersökningen genomfördes i Finland våren 2022 som en webbenkät bland 25 000 utvalda högskolestuderande. Statistikcentralen samlade uppgifterna. De rapporter och forskningsartiklar som utarbetas utifrån datainsamlingen blev färdig hösten 2023.

I undersökningen Eurostudent VIII kartlades teman som hänför sig till studieframgång och  studerandenas livssituation, arbete och förväntningar på sysselsättning och ytterligare utländska studerandes etablering i Finland. Man utredde också effekterna av digitaliseringen av studierna och coronapandemin. Undersökningen genomfördes i 25 europeiska länder samtidigt.

Undersökningsartiklarna formar en helhet som exponerar bakgrunder, erfarenheter och social status av högskolestuderande i Finland. Forskningsdata som de levererar kan utnyttjas bland annat för utveckling av praxis i studentutbyte, studenturval och erkännande av tidigare inhämtad kunskap.

Material från tidigare Eurostudent-projekt finns tillgängligt för forskningsändamål i Finlands samhällsvetenskapliga dataarkiv (FSD).

Finland deltar i det internationella forskningsprojektet Eurostudent 9 som inleds hösten 2024.

Ytterligare information

Tuomas Parkkari, opetusneuvos 
undervisnings- och kulturministeriet, Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto ( KTPO ), Tiedepolitiikan vastuualue ( TIEVA ) Telefon:0295330244   E-postadress:


Kaisu-Maria Piiroinen, opetusneuvos 
undervisnings- och kulturministeriet, Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto ( KTPO ), ansvarsområdet för högskolepolitik Rådet (utbildning, ungdom, kultur och idrott)  Telefon:0295330359   E-postadress: