Vanliga frågor om reformen av dubbelexamen
På denna sida finns frågor och svar samlade om reformen av dubbelexamen inom social- och hälsoområdet.
Syftet med reformen är att förenkla utbildningsvägarna så att behovet av att avlägga flera högskoleexamina på samma nivå minskar och möjligheterna till kontinuerligt lärande förbättras.
Många studerande som redan har sjukskötarutbildning har sökt till utbildningarna till förstavårdare, barnmorska och hälsovårdare. Efter reformen behöver de inte längre avlägga en komplett högskoleexamen, utan endast de studier som ger yrkeskompetens som förstavårdare, barnmorska eller hälsovårdare. Genom att examensformen frångås blir det enklare att skapa flexibla studievägar för studerande i olika livssituationer.
Enligt förslag ska bestämmelserna träda i kraft den 1 augusti 2028 och tillämpas på studerande som inleder sina studier vid denna tidpunkt eller senare.
Studerande som redan har påbörjat en utbildning kan avlägga den i sin nuvarande form eller byta för att avlägga förstavårdar-, barnmorske- eller hälsovårdarutbildning i dess nya form.
Efter reformen går det att avlägga förstavårdar- och hälsovårdarutbildning som en enhetlig utbildning tillsammans med sjukskötarutbildningen, precis som för närvarande. Då omfattar utbildningarna totalt 240 studiepoäng (målsatt tid för avläggande av examen 4 år), precis som för närvarande. Studerande som har avlagt utbildningen får yrkeshögskoleexamen inom social- och hälsoområdet, till vilken examensbenämningen sjukskötare (YH) och examensbenämningen förstavårdare (YH) eller hälsovårdare (YH) fogas.
Efter reformen avläggs barnmorskeutbildningen efter avlagd sjukskötarutbildning. När utbildningen har avlagts av studerande som redan avlagt yrkeshögskoleexamen inom social- och hälsoområdet, till vilken examensbenämningen sjukskötare (YH) har fogats, fogas den nya examensbenämningen barnmorska (YH) till den tidigare examen.
Yrkeshögskolorna kan öppna ansökningar där det går att söka till sjukskötarutbildning och barnmorskeutbildning samtidigt. Studierätten till barnmorskeutbildningen är villkorlig, dvs. de studerande kan påbörja barnmorskeutbildningen först när de har avlagt sjukskötarutbildning. När barnmorskeutbildningen har avlagts av studerande som redan avlagt yrkeshögskoleexamen inom social- och hälsoområdet, till vilken examensbeteckningen sjukskötare (YH) har fogats, fogas den nya examensbenämningen barnmorska (YH) till den tidigare examen.
Efter reformen kan du söka till en av följande utbildningar som avläggs separat:
- förstavårdarutbildning som omfattar 90 studiepoäng (målsatt tid för avläggande av examen 1,5 år),
- barnmorskeutbildning som omfattar 18 månader och 3 000 timmar (målsatt tid för avläggande av examen 1,5 år) eller
- hälsovårdarutbildning som omfattar 60 studiepoäng (målsatt tid för avläggande av examen 1 år).
När du har avlagt utbildningen fogas examensbenämningen förstavårdare (YH), barnmorska (YH) eller hälsovårdare (YH) till din tidigare avlagda yrkeshögskoleexamen inom social- och hälsoområdet, sjukskötare (YH).
Ur studerandenas perspektiv förblir mycket oförändrat. Studerandena har samma rättigheter och skyldigheter som inom utbildning som leder till examen. Studierna berättigar till studiestöd och det går även att söka studielånskompensation. Utbildningarna ger samma yrkeskompetens som utbildningen i sin nuvarande form.
Efter reformen är utbildningarna till förstavårdare, hälsovårdare och barnmorska inte längre utbildning som leder till examen, utan de genomförs med stöd av de nya bestämmelser gällande de aktuella utbildningarna som fogas till yrkeshögskolelagen. Genomförandet av utbildningarna till förstavårdare, hälsovårdare och barnmorska är med andra ord en del av yrkeshögskolornas lagstadgade uppgifter även i fortsättningen.
Det kommer att finnas separata bestämmelser om utbildningarna till förstavårdare, hälsovårdare och barnmorska, vilket innebär att de har separata omfattningar och kompetensmål som avviker från examensutbildningen. Utbildningarna till förstavårdare, hälsovårdare och barnmorska är inte längre utbildning som leder till examen, men inte heller fortbildning eller specialiseringsutbildning.
Framöver när en person avlägger en utbildning som leder till yrkeshögskoleexamen inom social- och hälsoområdet med examensbenämningen sjukskötare (YH) och därutöver förstavårdar-, barnmorske- eller hälsovårdarutbildning, fogas även examensbenämningen förstavårdare (YH), barnmorska (YH) eller hälsovårdare (YH) till yrkeshögskoleexamen inom social- och hälsoområdet. Framöver har den studerande med andra ord en examen med två examensbenämningar som är ett bevis på dennes yrkeskompetens.
Bestämmelser om en ordning för erkännande på grundval av samordning av minimikraven för barnmorskeutbildningen (den så kallade principen om automatiskt erkännande) finns i Europaparlamentets och rådets direktiv om erkännande av yrkeskvalifikationer (2005/36/EG, nedan direktivet om yrkeskvalifikationer). Genom direktivet för yrkeskvalifikationer regleras innehållet och uppbyggnaden av bland annat utbildningarna till sjukskötare och barnmorska.
Barnmorskeutbildningens omfattning har härletts direkt från minimikraven enligt direktivet om yrkeskvalifikationer. Därför är dess omfattning angiven i timmar och månader. Behörighetskravet för barnmorskeutbildningen har också härletts från direktivet om yrkeskvalifikationer. Därför avläggs barnmorskeutbildningen efter sjukskötarutbildningen.
De som har avlagt barnmorskeutbildning ska även framöver kunna röra sig på arbetsmarknaderna inom EU. De som har avlagt barnmorskeutbildning och som vill utöva yrket i en annan medlemsstat inom Europeiska unionen och Europeiska ekonomiska samarbetsområdet och röra sig inom ramen för principen om automatiskt erkännande, ska efter att ha erhållit bevis på formella kvalifikationer som barnmorska på ett tillfredsställande sätt ha utfört en barnmorskas alla arbetsuppgifter under ett års tid. Valvira ska på begäran bekräfta att yrkeskvalifikationerna motsvarar direktivet med hjälp av beviset Certificate of Current Professional Status (CCPS), som redan för närvarande tillämpas. Arbetserfarenheten ska påvisas genom arbetsintyg som arbetsgivarna upprättar till Valvira. I annat fall ska yrkeskvalifikationerna som barnmorska erkännas i den mottagande medlemsstaten utifrån den generella ordningen för erkännande enligt direktivet om yrkeskvalifikationer.
Utbildningarna till förstavårdare, barnmorska och hälsovårdare ska vara utbildningar som berättigar till studiestöd.
Studielåntagare ska vara berättigade till studielånskompensation när de utöver sjukskötarexamen avlägger förstavårdar-, barnmorske- eller hälsovårdarutbildning, förutsatt att utbildningarna avläggs inom målsatt tid. Kravet på studietid för studielånskompensationen ska grunda sig på en kalkylerad arbetsmängd enligt studiernas omfattning för de studielåntagare som utöver sjukskötarexamen har avlagt förstavårdar-, barnmorske- eller hälsovårdarutbildning samt på en termins flexibilitet, liksom i de övriga högskoleexamina.
Genomförandet av utbildningarna till förstavårdare, hälsovårdare och barnmorska ska även framöver finansieras genom yrkeshögskolornas basfinansiering. Utbildningen ska vara avgiftsfri för studerandena, liksom även utbildning som leder till examen är.
Liksom utbildning som leder till examen ska även utbildningarna till förstavårdare, hälsovårdare och barnmorska vara avgiftsbelagda för medborgare i vissa stater utanför EU/EES, om utbildningen anordnas på något annat språk än finska eller svenska.
Mer information
Sanna Hirsivaara, undervisningsråd
undervisnings- och kulturministeriet, Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto ( KTPO ), ansvarsområdet för högskolepolitik Telefon:0295330404 E-postadress: [email protected]