Finlandspriser till meriterade konstnärer

7.12.2023 10.30
UKM
Prismottagarna på rad
Museichefen för Kiasma Leeva Haapala mottog priset för bildkonstnären Iiu Susirajas del.
Årets Finlandspriser har delats ut till meriterade konstnärer och aktörer. Prisen gick till manusförfattaren Anna Brotkin, filmregissören Katja Gauriloff, skådespelaren, professor Elina Knihtilä, koreografen, dansaren Kaari Martin, kompositören, musikern Roni Martin, operasångaren Päivi Nisula, författaren Sofi Oksanen, bildkonstnären Iiu Susiraja samt musikern Maija Vilkkumaa. Dessutom belönades Finlands Nationalopera och -baletts Arenaturné med ett diplom.

PISA 2022: Försämrade kunskaper i Finland och nästan alla andra OECD-länder

5.12.2023 12.00
UKM
Enligt PISA-undersökningen som mäter läranderesultaten i OECD har kunskaperna hos de finländska ungdomarna försämrats, men nivån på deras kunskaper ligger fortfarande över genomsnittet i OECD-länderna. Huvudområdet för 2022 års undersökning var matematik.

Yrkesutbildningen anvisas 12,9 miljoner euro i tilläggsfinansiering för 2023

1.12.2023 13.49
UKM
Undervisnings- och kulturministeriet har beviljat anordnare av yrkesutbildning 12,9 miljoner euro genom det andra tilläggsprestationsbeslutet för 2023. Med finansieringen stärks utbildningen för läropliktiga studerande och för studerande som behöver krävande särskilt stöd samt främjas tillgången på och matchningen av arbetskraft.

Årets Piikkarit-pris och I rörelse-priser delades ut

30.11.2023 11.00
UKM
De prisbelönta på rad
Jämställdhetspriset Piikkarit gick till Helsingfors stad för främjande av jämställdhet och pluralism inom motion och idrott. Priset för Familjen i rörelse gick till Orivesi stad och Reso stad, priset för Vuxna i rörelse till Helsingfors stad och priset för Äldre i rörelse till Ylöjärvi stad och Pensionärerna rf.

Minister Multala: Programmet En läsgåva till barnet fortsätter

24.11.2023 15.58
UKM
Torsdagen den 23 november lämnade regeringen en proposition till riksdagen om komplettering av budgetpropositionen för 2024 och fastställde samtidigt att programmet En läsgåva till barnet ska främjas med 350 000 euro. Regeringen har som mål att etablera programmet.

Ansökan om strukturstöd för förnyelse av kulturbranschen och de kreativa branscherna har öppnat

27.11.2023 14.05
UKM
Undervisnings- och kulturministeriet har öppnat ansökan om strukturstöd för förnyelse av kulturbranschen och de kreativa branscherna. Ansökningsomgången är den fjärde i ordningen och samtidigt den sista. Strukturstöd kan sökas till ett belopp av sammanlagt cirka tre miljoner euro.

Anslaget för extra pension för idrottsutövare ökar

23.11.2023 14.32
UKM
Den 23 november överlämnade regeringen en proposition till riksdagen om komplettering av budgetpropositionen för 2024. Propositionen innehåller en anslagsökning på 30 000 euro för extra pension för idrottsutövare. Idrotts- och ungdomsminister Sandra Bergqvist anser att det är viktigt att undervisnings- och kulturministeriet kan bevilja några nya idrottspensioner under det kommande året.
Undervisnings- och kulturministeriet

Undervisnings- och kulturministeriet

Undervisnings- och kulturministeriet (UKM) svarar som en del av statsrådet för utbildnings-, forsknings-, kultur-, idrotts- och ungdomspolitiken.

Bekanta dig med ministeriet

Myndigheter inom förvaltningsområdet

Myndigheter inom förvaltningsområdet

Aktörer inom ministeriets förvaltningsområde är bl.a. Utbildningsstyrelsen, Finlands Akademi, arkivverket och Centret för konstfrämjande

Bekanta dig med förvaltningsområdet

Ministrarna

Anna-Maja Henriksson
Anna-Maja Henriksson
Undervisningsminister
Sari Multala
Sari Multala
Forsknings- och kulturminister
Sandra Bergqvist
Sandra Bergqvist
Idrotts- och ungdomsminister