Frågor och svar om statsandelsreformen för performativ konst
Statsfinansieringen av performativ konst, dvs. musik, teater, dans, cirkus och performancekonst, förnyas. På denna sida finns svar på vanliga frågor om statsandelsreformen för performativ konst. Uppgifterna uppdateras när beredningen framskrider.
Syftet är att stifta en ny lag om främjande av performativ konst. Den nya lagen avses ersätta den nuvarande teater- och orkesterlagen. Reformen ökar systemets flexibilitet. Lagens tillämpningsområde utvidgas så att det omfattar alla former av performativ konst.
Med performativ konst avses konstnärliga liveframträdanden vid en viss tidpunkt inför publik. Den omfattar t.ex. tal- och musikteater, cirkus- och danskonst, orkestrar, körer, opera och operett. Konst som inte är performativ konst är t.ex. litteratur, bildkonst, arkitektur och formgivning samt film- och videokonst.
Avsikten är att statsandelsreformen träder i kraft 1.1.2022 så att statsandelarna för 2022 beviljas enligt den nya lagstiftningen.
Ansökan om rätt till statsandel kan göras med tre års intervaller vid en tidpunkt som ministeriet särskilt meddelar. Ministeriet beslutar om godkännande för viss tid eller tills vidare av en aktör som uppfyller villkoren för erhållande av statsandel. Centret för konstfrämjande ger ett utlåtande om sökandenas rätt till statsandel.
En aktör kan godkännas att omfattas av statsandelssystemet antingen tills vidare eller för en viss tid på tre år. För en viss tid på tre år godkänns i allmänhet t.ex. sådana verksamhetsenheter som för första gången omfattas av statsandel. Huruvida villkoren för statsandel uppfylls bedöms med tre eller sex års mellanrum. Ett godkännande att omfattas av statsandel kan också ändras så att det gäller för viss tid.
Statsandelen är ett kalkylmässigt system som grundar sig på det pris per enhet som beräknas på basis av de faktiska kostnaderna, det fastställda antalet årsverken samt statsandelsprocenten.
Priset per enhet fastställs årligen i samband med justeringen av kostnadsbasen. Priset per enhet beräknas separat för musik och för annan performativ konst enligt konstinstitutionsform. Exempelvis år 2020 är priset per enhet för orkestrar 51 851 euro och priset per enhet för teatrar 58 248 euro.
Statsandelsprocenten är i regel 37 procent. Statsandelsprocenten kan efter prövning beviljas förhöjd (60%) för en viss del av årsverken. Höjning kan beviljas om en betydande del av verksamhetsenhetens verksamhet är turné- eller besöksverksamhet (inkl. regionteaterverksamhet), uppträdanden som riktar sig till barn, språkliga minoriteter eller grupper med särskilda behov, eller om det finns något annat särskilt kulturpolitiskt skäl som hänför sig till verksamhetsenhetens verksamhet. Den höjda statsandelsprocenten ersätter de tidigare prövningsbaserade höjningarna som beviljades som ett belopp.
Av de enskilda aktörerna behåller Tampereen Työväen Teatteri och Svenska Teatern sin nuvarande ställning och deras statsandelsprocent är 60 procent.
Mer information
Joni Hiitola, regeringsråd
undervisnings- och kulturministeriet, Kulttuuri- ja taidepolitiikan osasto (KUPO), ansvarsområdet för strategisk styrning Telefon:0295330108 E-postadress: [email protected]
Katri Santtila, kulttuuriasiainneuvos
undervisnings- och kulturministeriet, Kulttuuri- ja taidepolitiikan osasto (KUPO), Taiteen ja kulttuuriperinnön vastuualue (TAKU) Telefon:0295330285 E-postadress: [email protected]