Kulturpolitikens riktlinjer och utvecklande
Kulturpolitiken främjar bl.a. kreativiteten, mångfalden, och en ökad delaktighet.
De långsiktiga kulturpolitiska riktlinjerna är utstakade i ministeriets kulturpolitiska strategi, som sträcker sig fram till 2025. I regeringsprogrammet kommer man överens om målen och åtgärderna för varje regeringsperiod. I statens budget finns vissa effektivitetsmål som man har ställt upp för kulturpolitiken och de utgör grunden för ministeriets verksamhet och stöd inom kulturen.
Kulturpolitisk strategi
Undervisnings- och kulturministeriets strategi för kulturpolitiken sträcker sig fram till år 2025. I strategin definieras de branschspecifika förändringarna i verksamhetsmiljön. Vidare definieras visionerna, målen för och de centrala åtgärderna inom kulturpolitiken.
Målområdena för kulturpolitiken och de strategiska målen för dessa områden är följande:
- Skapande arbete och produktion
Förutsättningarna för konstnärligt och annat kreativt arbete har förbättrats och produktions- och distributionssätten har diversifierats.
- Deltagande och medverkan i kulturverksamhet
Människor deltar i olika kulturverksamheter i större utsträckning än tidigare och skillnaderna mellan olika befolkningsgrupper i deltagandet har blivit mindre.
- Kulturens grund och kontinuitet
Grundvalarna för kulturen är starka och livskraftiga.
Kulturpolitisk redogörelse
Statsminister Petteri Orpos regering har i sitt regeringsprogram fattat beslut om att utarbeta en kulturpolitisk redogörelse som ska överlämnas till riksdagen. Redogörelsen bereds i nära samarbete med aktörer och intressegrupper.
Syftet med den kulturpolitiska redogörelsen är att utveckla Finlands konst- och kulturpolitik på lång sikt.
Ytterligare information
Johanna Vuolasto, kulttuuriasiainneuvos
undervisnings- och kulturministeriet, Kulttuuri- ja taidepolitiikan osasto (KUPO), ansvarsområdet för strategisk styrning Telefon:0295330235 E-postadress: [email protected]