Försök med verksamhetsstyrning

För att utveckla verksamhetsstyrningen inom yrkesutbildningen inleds ett försök som genomförs mellan den 1 januari 2026 och den 31 december 2033. Försöket är en del av reformen av yrkesutbildningen enligt regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering. 

Målet med försöket med verksamhetsstyrning är att förbättra yrkesutbildningens genomslagskraft och kvalitet samt öka dialogen mellan utbildningsanordnaren, förvaltningen och regionen och göra det möjligt att skapa en gemensam lägesbild. Samtidigt lindras bestämmelserna om anordnartillstånd så att de minskar utbildningsanordnarnas och undervisningsförvaltningens normbörda och administrativa arbete. 

Ansökan och val till försöket med verksamhetsstyrning

Till försöket med verksamhetsstyrning kan högst 40 utbildningsanordnare väljas ut till att på ett heltäckande sätt representera anordnarfältet inom yrkesutbildningen. För att säkerställa riksomfattande och regional täckning delas landet före ansökan in i regioner utifrån antalet studerandeår. Dessutom säkerställs att de som deltar i försöket har ett tillräckligt mångsidigt examensutbud och att det finns deltagare på båda nationalspråken. Till försöket väljs såväl offentligrättsliga som privaträttsliga utbildningsanordnare.

Ansökan öppnar våren 2025 och beslut om vilka utbildningsanordnare som väljs fattas hösten 2025. Valet av utbildningsanordnare som väljs till försöket grundar sig på en poängsättning av ansökningarna som gjorts av Nationella centret för utbildningsutvärdering (NCU) och vars grunder regleras i lag. Undervisnings- och kulturministeriet ser till att de som deltar i försöket utgör en tillräckligt mångsidig helhet och uppfyller de kriterier som fastställs i lagen. 

De som väljs till försöket beviljas försökstillstånd på basis av vilka utbildningsanordnaren friare än i dag skulle få ordna nästan alla yrkesexamina och utbildningar. Undervisnings- och kulturministeriet ska föra förhandlingar med utbildningsanordnaren där man kommer överens om målen och åtgärderna för att säkerställa matchningen mellan utbildningsutbudet och arbetsmarknaden samt kvaliteten. Dessutom ska man komma överens om vilka åtgärder utbildningsanordnaren ska vidta för att arbeta mot de uppställda målen.

Undervisnings- och kulturministeriet följer upp hur målen uppnås och gör en halvtidsutvärdering i mitten av den fyraåriga strategiperioden. Utöver resultaten av försöket följer man upp eventuella konsekvenser för anordnarnätverket och anordnarnas verksamhetsförutsättningar samt tillgången till studieplatser med tanke på de regionala behoven och försörjningsberedskapen. 

Mer om ämnet: 

Uppföljning av försöket med verksamhetsstyrning

Nationella centret för utbildningsutvärdering (NCU) genomför en uppföljnings- och genomslagsundersökning för att följa upp och utvärdera uppnåendet av syftet med försöket med verksamhetsstyrning, genomförandet av förhandlingsförfarandet och försökets genomslag. 

 

Ytterligare information

Ville Heinonen, konsultativ tjänsteman 
undervisnings- och kulturministeriet, Lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen osasto (LAMOS), ansvarsområdet för strategisk styrning Telefon:0295330105   E-postadress: