Frågor och svar om övergången till bostadstillägg
Det föreslås att lagen om studiestöd och lagen om allmänt bostadsbidrag ändras så att andra studerande än de som är vårdnadshavare för ett barn åter ska börja omfattas av bostadstillägget till studiestöd. Ändringen avses träda i kraft den 1 augusti 2025. På denna sida finns svar på vanliga frågor om bostadstillägget.
Frågor och svar
I regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering konstateras att det för studerande ska framtas en modell som alternativ till det allmänna bostadsbidraget och att modellen ska uppmuntra till samboende och vara ekonomiskt attraktiv.
Enligt regeringens plan för de offentliga finanserna för 2025–2028 får studerande inte längre allmänt bostadsbidrag utan börjar från och med den 1 augusti 2025 åter omfattas av bostadstillägget till studiestöd. Den uppskattade nettobesparing som ändringen medför stiger till 57 miljoner euro till år 2028.
Regeringens proposition behandlas i riksdagen under höstsessionen 2024.
I propositionen föreslås att studerande som bor i en hyres- eller bostadsrättsbostad ska ha rätt till bostadstillägg. Bostadstilläggets belopp ska vara högst 80 procent av de månatliga och enligt kommungrupp fastställda maximala boendeutgifterna. Kommungrupperna är desamma som i det allmänna bostadsbidraget.
Bostadstillägget omfattas av samma årsinkomstgränser som för beviljade av studiestöd, och för att få bostadstillägg krävs att studierna framskrider på samma sätt som för att få studiepenning.
Bostadstillägget är högst 216 euro, 248 euro eller 296 euro i månaden, beroende på i vilken kommun den studerande bor. Bostadstillägg kan beviljas endast för studiemånaderna.
Bostadstillägg kan fås så länge som den studerande har rätt till studiestöd. Rätten att få bostadstillägg upphör till exempel när maximitiden för studiestödet har gått ut.
Den studerandes egna inkomster påverkar hela studiestödet (studiepenning och bostadstillägg), dvs. för hur många månader studiestödet kan lyftas per år. Bostadstillägget påverkas inte av förälderns eller makens inkomster.
Bostadstillägg beviljas inte för ägarbostäder (egen eller makens bostad). För en sådan bostad kan man inte heller få allmänt bostadsbidrag.
En studerande som bor hos sin förälder har inte rätt till bostadstillägg.
Bostadstillägg kan dock beviljas en studerande som bor i en bostad som föräldern äger eller som han eller hon hyr av sin förälder och som betalar hyra för boendet till föräldern. Bostadstillägget kan då uppgå till högst 83 euro i månaden.
Om den studerande bor tillsammans med en eller flera kompisar, kan han eller hon få bostadstillägg för sina egna boendekostnader. Om de boende har ett gemensamt hyresavtal, fördelas boendekostnaderna i allmänhet jämnt mellan de boende. Om den boende har ett eget hyresavtal, kan boendeutgifterna beaktas på basis av den boendes eget hyresavtal. Boendeutgifterna fördelas jämnt mellan makar.
Bostadstillägg beviljas inte om man bor tillsammans med sitt eget eller sin makes barn. Barnfamiljer kan få allmänt bostadsbidrag. Bostadstillägg kan dock beviljas för en hyresbostad som finns på en annan ort än familjens stadigvarande bostad.
Bostadstillägg beviljas under tiden för boende på hyra och studier utomlands till ett belopp av 210 euro i månaden.
De som studerar på en avgiftsbelagd linje vid en folkhögskola eller ett idrottsutbildningscenter och bor i läroanstaltens elevhem har rätt till 88,87 euro i månaden i bostadstillägg.
För att få studiestöd och bostadstillägg krävs det att studierna går framåt. Om utbetalningen av studiestödet avbryts på grund av otillräckliga framsteg i studierna, kan den studerande få allmänt bostadsbidrag för sina boendekostnader.
En studerande kan under vissa förutsättningar få förlängning av maximitiden för studiestöd, varvid han eller hon kan få studiepenning och bostadstillägg för att slutföra studierna. När studiestödsmånaderna har löpt ut, kan den studerande få allmänt bostadsbidrag för sina boendekostnader på samma villkor som andra låginkomsttagare.
Om en studerande insjuknar mitt under studierna och blir sjukledig, kan han eller hon ansöka om sjukdagpenning. Om sjukdagpenning beviljas, upphör studiestödet och det därtill hörande bostadstillägget. Därefter kan den studerande ansöka om även allmänt bostadsbidrag.
Bostadstillägg ska sökas via MittFPA eller med en ansökningsblankett. FPA ger information om i vilka fall det är möjligt att ansöka om bostadstillägg.
Bostadstillägget beviljas individuellt, inte per hushåll liksom det allmänna bostadsbidraget.
I bostadstillägget beaktas endast sökandens egna inkomster. Inkomsterna för andra som bor i samma bostad påverkar alltså inte bostadstilläggets belopp.
De maximala boendeutgifterna som beaktas i bostadstillägget är lägre än i det allmänna bostadsbidraget.
Bostadstillägg beviljas för studiemånaderna, medan allmänt bostadsbidrag kan beviljas året om utan någon skyldighet att studera.
Bostadstillägget omfattar andra studiestödsmottagare än de som är vårdnadshavare för ett barn. Studerande med familj som bor tillsammans med sitt eget eller sin makes barn omfattas även i fortsättningen av det allmänna bostadsbidraget.
En studerande som får utkomstskydd för arbetslösa eller rehabiliteringspenning eller någon annan förmån kan fortfarande få allmänt bostadsbidrag för sina boendekostnader, om villkoren för att få det uppfylls.
Mer information
Virpi Hiltunen, konsultativ tjänsteman
undervisnings- och kulturministeriet, Nuoriso- ja liikuntapolitiikan osasto (NUOLI), Strategia- ja ohjausryhmä (SORY) Telefon:0295330110 E-postadress: [email protected]