Yrkesutbildning
Yrkesutbildningen riktar sig till såväl unga som saknar utbildning på andra stadiet som till unga vuxna i arbetslivet. En grundläggande yrkesexamen kan avläggas antingen som grundläggande yrkesutbildning som leder till examen eller som fristående examen. Man kan också avlägga yrkes- eller specialyrkesexamen som fristående examen inom ramen för en yrkesinriktad tilläggsutbildning. Grundläggande yrkesutbildning och tilläggsutbildning ordnas i yrkesläroanstalter (innehåller studier på arbetsplatsen och som läroavtalsutbildning.
Undervisnings- och kulturministeriet bereder lagstiftning i anslutning till yrkesutbildning samt styr och övervakar verksamhetsområdet. Ministeriet beviljar tillstånd att ordna yrkesutbildning samt utbildningsuppgift. Avdelningen för gymnasieutbildning och yrkesutbildning vid undervisnings- och kulturministeriet svarar för yrkesutbildningen.
-
Undervisnings- och kulturministeriet svarar för yrkesutbildningens utvecklande i enlighet med regeringsprogrammet.
-
Lagar och förordningar i anslutning till yrkesutbildning.
-
Utbildningsanordnarna ansvarar inom ramen för sitt anordnartillståndtillstånd för att ordna yrkesutbildning.
-
Förvaltning och finansiering »
Statsrådet beslutar om utbildningens nationella mål, examensstrukturer samt om gemensamma studier. Staten och kommunerna finansierar tillsammans den grundläggande yrkesutbildningen.
-
Ansökan till yrkesutbildning sker huvudsakligen genom kontinuerlig ansökan och pågår flexibelt året om.
-
En grundläggande yrkesexamen kan avläggas genom utbildning som leder till examen, som läroavtalsutbildning eller som fristående examen.
-
Anvisningar, blanketter och beslut i anslutning till yrkesutbildning.
Aktuellt
Kom och träffa oss på Educa-mässan!
57,4 miljoner euro för yrkesutbildning och utbildning som handleder för och examensutbildning
Utbudet av yrkesutbildning på engelska utvidgas vid ingången av 2023
Förslag till åtgärder för att säkerställa en högklassig utbildning på andra stadiet
Undervisnings- och kulturministeriets budgetförslag 7,7 miljarder euro för 2023

Rätt att kunna -utvecklingsprogrammet
Inom utvecklingsprogrammet Rätt att kunna förbättras kvaliteten och jämlikheten inom yrkesutbildningen och man ser till att alla studerande inom yrkesutbildningen får en gedigen yrkeskompetens och goda grundläggande färdigheter för arbetet, livet och det livslånga lärandet.