Arbetsgrupp för kulturpolitik, invandrare och om att främja kulturell mångfald
OKM002:00/2020 Projekt
Ministerierna genomför regeringsprogrammet, bereder lagar och andra författningar samt genomför reformer i olika projekt, arbetsgrupper och organ.
Alla ministeriers projekt hittas på statsrådets webbplats
Målet är att med hjälp av konst och kultur bidra till delaktigheten och deltagandet i samhället hos personer med utländsk bakgrund i syfte att öka dialogen och den ömsesidiga förståelsen mellan olika befolkningsgrupper. Målsättningen är att det sker en övergång från ett projektbaserat sätt att främja mångfald till ett mer etablerat arbetssätt.
Projektets framskridande
Työryhmän 1. kokous
31.1.2020 Möte
Työryhmän 2.kokous, Skype-kokous
21.4.2020 Arbetsgrupp
Webbdiskussion
8.5.2020 – 10.6.2020 Annan etapp
Berätta vad som är viktigast för Dig – en öppen webbdiskussion om att främja kulturell mångfald inom konst- och kulturlivet.
Undervisnings- och kulturministeriet har lanserat en öppen webbdiskussion som gäller främjandet av kulturell mångfald inom konst- och kulturlivet.
På brainstormingen samlas synpunkter om saken och idéer till centrala utvecklingsåtgärder av experter inom olika konstarter och med olika slags bakgrund. Webbdiskussionen är öppen fram till 31.5. Man får gärna sprida vidare information om den. Webbdiskussionen genomförs på finska, svenska och engelska.
Idéerna som kläcks under brainstormingen kommer att användas i arbetsgruppens arbete.
LÄNK: www.fountainpark.fi/kultur/ (8.5-31.5.2020)
Dokument
-
Results, Online Brainstorming and Virtual Workshops, Spring and Summer 2020 PDF
16.6.2020
Summary from online brainstorming and two virtual workshops facilitated by Fountain Park
-
Verkkoaivoriihen tietosuojailmoitus PDF
5.5.2020
First Virtual Workshop: Multilingualism, arts and cultural services
27.5.2020 Annan etapp
Themes: Realisation of multilingualism in arts and creative work & accessibility of cultural services from linguistic point of view /
Kindly sign in via this link on Tuesday, May 26 at latest: https://link.webropolsurveys.com/EP/1926B22E321836A7
Second Virtual Workshop: Intercultural encounter and dialogue
8.6.2020 Annan etapp
Theme: Enhancing intercultural encounter, dialogue and mutual learning in arts and culture. (Working language Finnish and English)
Työryhmän 3.kokous, Teams-kokous
16.6.2020 Arbetsgrupp
Työpaja/ Workshop klo/kl. 9-12.30 tai 13-16.30
25.8.2020 Annan etapp
Työpajan teemana on maahanmuuttajien ja Suomessa syntyneiden ulkomaalaistaustaisten mahdollisuudet harjoittaa ammattimaista ja muuta taide- ja kulttuuritoimintaa Suomessa./ Temat för workshoppen är möjligheterna för invandrare och för personer med utländsk bakgrund som är födda i Finland att bedriva yrkesmässig och annan konst- och kulturverksamhet i vårt land./The workshop will explore the opportunities for first and second generation immigrants in Finland to engage in artistic and cultural activities, both professionally and otherwise.
Työryhmän 4.kokous
4.9.2020 Möte
Luonnos: Läpileikkaavat ja aihekohtaiset linjaukset
9.10.2020 – 25.10.2020 Annan etapp
Työryhmän raportin luonnosversio poikkileikkaavista ja aihekohtaisista linjauksista. Linjausehdotusten käsittely jatkuu työryhmän kokouksessa 30.10.
Luonnosversiota voi kommentoida lähettämällä s-postia työryhmän asiantuntijasihteereille Maija Lummepurolle ja Sini Keinoselle (etunimi.sukunimi(a)minedu.fi). Kommentteja voi lähettää 25.10. saakka.
Työryhmän 5.kokous
30.10.2020 Möte
Työryhmän 6. kokous
20.11.2020 Möte
Projektets basuppgifter Avslutat
Projektets nummer OKM002:00/2020
Ärendenummer OKM/55/040/2019 , VN/2317/2020
Projektets arrangör undervisnings- och kulturministeriet
Mandattid 9.1.2020 – 31.12.2020
Datum för tillsättande 9.1.2020
Mål och resultat
Arbetsgruppen har till uppgift att utarbeta förslag till riktlinjer och åtgärder med vars hjälp den kulturella mångfalden och invandringen ska ges synlighet och påverka kulturpolitiken i enlighet med den demografiska utvecklingen. Målet är att genom konst och kultur stärka deltagandet och delaktigheten i samhället bland personer med utländsk bakgrund i syfte att öka dialogen och samförståndet mellan olika befolkningsgrupper.
Förslagen och åtgärderna ska gälla åtminstone följande ärendehelheter:
a)genomföra kulturell mångfald och flerspråkighet i kreativt arbete och i produktionen inom den kreativa branschen samt beträffande konstnärligt och kulturellt innehåll och inom kulturtjänster,
b)ge personer med utländsk bakgrund möjligheter att utöva professionell och annan konstnärlig och kulturell verksamhet samt att delta i konst- och kulturlivet i egenskap av kulturbrukare,
c)ge åtgärder och aktörer inom konst och kultur en roll där de stöder invandrares integrering och främjar möten mellan olika slags grupper
d)genomföra kulturell mångfald i utvecklingsarbete och beslutsfattande som gäller kulturpolitik
e)beakta forskning och av behovet av forskning inom ramen för arbetsgruppens uppgiftsområde samt främja utvecklingen av uppföljnings- och utvärderingsmetoder och mätare inom konst- och kulturområdet
Målet är att beakta det på fältet efterlysta behovet av att övergå från tillfälliga projekt som främjar mångfald till mer bestående verksamhetssätt, där mångfalden är en integrerad del av basverksamheten och främjar samarbeten mellan olika förvaltningsområden.
Sammandrag
Undervisnings- och kulturministeriet har den 9 januari 2020 tillsatt en arbetsgrupp som ska ta upp frågor kring kulturpolitik, invandring och kulturell mångfald. Arbetsgruppen ska utarbeta förslag till kulturpolitiska riktlinjer med vars hjälp ministeriets förvaltningsområde ska utvecklas inom den närmaste framtiden. Arbetsgruppens mandatperiod är 9.1-31.12.2020.
Utgångspunkter
Undervisnings- och kulturministeriet har främjat kulturell mångfald inom ramen för styrnings-, understöds-, utrednings- och utvecklingsarbetet inom kultursektorn samt genom att delta i genomförandet av statliga integrationsprogram.
Ministeriet har två gånger under 2000-talet publicerat invandrarpolitiska riktlinjer (2003 och 2009) samt en omfattande slutrapport om tillgängligheten för konst och kultur (2014). Åren 2016-2019 publicerade ministeriet tre rapporter om ministeriets förvaltningsområdesvisa smärtpunkter och utarbetade åtgärdsförslag för att lösa dem för att svara på den omfattande invandring som hade inletts hösten 2015.
Den kulturella mångfalden är en bred helhet som handlar om språkliga och kulturella minoriteter och om att människor som tillhör dessa grupper på lika villkor delta i kulturen och jämlikt ska kunna föra fram sin kreativitet. Arbetsgruppen har för avsikt att koncentrera sig på den utmaning som kulturell mångfald innebär i kulturpolitiken med tanke på invandringen och dess tillväxt samt den mångkulturella mångfalden i anslutning till detta. I regeringsprogrammet för statsminister Sanna Marins regering ingår ett löfte om icke-diskriminering. Utgångspunkten för undervisnings- och kulturministeriets strategi är icke-diskriminering. En konkret åtgärd i ministeriets kulturpolitiska strategi är beredningen av riktlinjer för att beakta den kulturella mångfalden för att främja att personer med utländsk bakgrund deltar i kulturlivet och integreras i samhället.
Arbetsgruppens sammansättning och uppgift innebär ett arbetssätt som möjliggör delaktighet och tväradministrativt samarbete. Genom att ordna workshoppar som inkluderar olika aktörer inom konst och kultur samt respektive intressentgrupper får man aktuell kunskap om hur kulturell mångfald och invandring påverkar vårt lands kulturpolitik av idag, och vilka praktiska åtgärder som anses behövliga inom en nära framtid.
Arbetsgruppens förslag till kulturpolitiska riktlinjer skapar grunden för en kontinuerlig dialog med olika intressentgrupper och bidrar till förståelsen för deras behov och intressen. Under arbetet kommer det att uppstå förutsättningar för en bättre samordning av verksamheten mellan olika förvaltningsområden, och därigenom kommer man att kunna utveckla och skapa helt nya verksamhetssätt med vars hjälp man bättre kan svara på en föränderlig verksamhetsmiljö och de behov som uppstår där.
Avsikten är att resultatet av arbetet ska bidra till att andelen av befolkningen som har utländsk bakgrund och deltar i kulturlivet ska öka och att sysselsättningen inom konst och kultur ska förbättras. Med utgångpunkt i dessa riktlinjer kommer man att kunna utveckla olika praktiska verksamhetsmodeller (vägkartor) som kommer att möjliggöra en övergång från tillfälliga projekt som främjar mångfald till mer bestående verksamhetssätt, där den kulturella mångfalden är en integrerad del av basverksamheten inom organisationer på konstens och kulturens område.
År 2019 fanns det över 400 000 personer med utländsk bakgrund i Finland, vilket är cirka 7,3% av hela befolkningen. Jämfört med läget kring millennieskiftet har antalet personer med utländsk bakgrund trefaldigats i Finland. Med en person med utländsk bakgrund avses en person vars bägge föräldrar är födda utomlands. Omkring hälften av alla personer med utländsk bakgrund i Finland bor i huvudstadsregionen, där deras andel av befolkningen är ca 16 procent.
Hankkeen päättäminen
-
8.11.2022 Undervisnings- och kulturministeriet
-
Taide, kulttuuri ja moninainen Suomi PDF
8.11.2022 Undervisnings- och kulturministeriet
Övriga dokument och promemorior
-
Results, Online Brainstorming and Virtual Workshops, Spring and Summer 2020 PDF
16.6.2020
Summary from online brainstorming and two virtual workshops facilitated by Fountain Park
-
Verkkoaivoriihen tietosuojailmoitus PDF
5.5.2020
-
9.1.2020
Ogrupperade
Person
Roll, Mandattid
Lummepuro, Maija
KULTTUURIASIAINNEUVOS
undervisnings- och kulturministeriet
Roll: Kontaktperson för projektet
9.1. – 31.12.2020