Kulttuuripolitiikka, maahanmuuttajat ja kulttuurisen moninaisuuden edistäminen –työryhmä
OKM002:00/2020 Kehittäminen
Tavoitteena on vahvistaa taiteen ja kulttuurin avulla ulkomaalaistaustaisten yhteiskunnallista osallisuutta ja osallistumista eri väestöryhmien vuoropuhelun ja yhteisymmärryksen lisäämiseksi. Toiveena on, että moninaisuutta edistävistä projekteista siirryttäisiin pysyvämpään toimintatapaan.

Hankkeen perustiedot Päättynyt
Hankenumero OKM002:00/2020
Asianumerot OKM/55/040/2019 , VN/2317/2020
Asettaja opetus- ja kulttuuriministeriö
Toimikausi/aikataulu 9.1.2020 – 31.12.2020
Asettamispäivä 9.1.2020
Tavoitteet ja tuotokset
Työryhmän tehtävänä on valmistella ehdotukset linjauksiksi ja toimenpiteiksi, joita toteuttamalla kulttuurinen moninaisuus ja maahanmuutto näkyvät ja vaikuttavat kulttuuripolitiikassa väestökehityksen mukaisesti. Tavoitteena on vahvistaa taiteen ja kulttuurin avulla ulkomaalaistaustaisten yhteiskunnallista osallisuutta ja osallistumista eri väestöryhmien vuoropuhelun ja yhteisymmärryksen lisäämiseksi.
Ehdotusten ja toimenpiteiden tulee koskea ainakin seuraavia asiakokonaisuuksia:
a) kulttuurisen moninaisuuden ja monikielisyyden toteutuminen luovassa työssä ja tuotannossa, taiteen ja kulttuurin sisällöissä ja kulttuuripalveluissa;
b) ulkomaalaistaustaisten mahdollisuudet harjoittaa ammattimaista ja muuta taide- ja kulttuuritoimintaa ja osallistua taide- ja kulttuurielämään kulttuurinkäyttäjinä;
c) kulttuuri- ja taidealan toimintojen ja toimijoiden rooli maahanmuuttajien kotoutumisen tukena ja eri ryhmien kohtaamisen edistäjänä;
d) kulttuurisen moninaisuuden toteutuminen kulttuuripolitiikkaa koskevassa kehittämistyössä ja päätöksenteossa;
e) työryhmän toimeksiannon piiriin kuuluva tutkimustyö ja -tarpeet sekä moninaisuuden huomioimista taiteen ja kulttuurin alalla edistävien seuranta- ja arviointimenettelyjen ja mittareiden kehittäminen.
Tavoitteena on huomioida kulttuurikentältä esiin nostettu tarve siirtyä tilapäisistä moninaisuutta edistävistä projekteista pysyvämpään toimintatapaan, jossa moninaisuus on kiinteä osa perustoimintaa, ja edistää myös hallinnonalojen yhteistyöstä.
Lähtökohdat
Kulttuurista moninaisuutta on edistetty opetus- ja kulttuuriministeriössä osana kulttuurin hallinnonalan ohjaus-, avustus-, selvitys- ja kehittämistyötä sekä osallistumalla valtion kotouttamisohjelmien toteutukseen.
Ministeriö on julkaissut 2000-luvulla kahdesti maahanmuuttopoliittiset linjaukset (2003, 2009) ja laajan Taiteen ja kulttuurin saavutettavuus -loppuraportin (2014). Vuosina 2016-2019 julkaistiin kolme raporttia hallinnonalakohtaisista kipupisteistä ja laadittiin toimenpide-esitykset niiden ratkaisemiseksi vastauksena syksyllä 2015 käynnistyneeseen laajaan maahanmuuttoon.
Kulttuurinen moninaisuus on laaja kokonaisuus, jolla viitataan kieli- ja kulttuurivähemmistöihin ja näihin ryhmiin kuuluvien ihmisten mahdollisuuksiin osallistua yhdenvertaisesti kulttuuriin ja tuoda tasa-arvoisesti esiin luovuuttaan. Tämän työryhmän tarkoituksena on keskittyä kulttuurisen moninaisuuden haasteeseen kulttuuripolitiikassa maahanmuuton ja sen kasvun sekä siihen liittyvän monikulttuurisuuden näkökulmasta.
Pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmassa on lupaus syrjimättömyydestä. Opetus- ja kulttuuriministeriön strategiassa toiminnan lähtökohtana on syrjimättömyys. Ministeriön kulttuuripolitiikan strategiassa on konkreettisena toimenpiteenä valmistella linjaukset kulttuurisen moninaisuuden huomioimisesta kulttuuripolitiikassa edistämään ulkomaalaistaustaisten osallistuimista kulttuurielämään ja kototumista.
Työryhmän kokoonpano ja toimeksianto mahdollistavat osallistavan ja hallinnonrajat ylittävän tavan työskennellä. Järjestämällä eri taiteen ja kulttuurin alan toimijoita ja sidosryhmiä osallistavia työpajoja saadaan ajankohtaista tietoa siitä, miten kulttuurinen moninaisuus ja maahanmuutto vaikuttavat maamme kulttuuripolitiikassa nyt ja mille käytännön toimenpiteille nähdään tarvetta lähitulevaisuudessa.
Työryhmän tuottamat ehdotukset kulttuuripoliittisiksi linjauksiksi luovat pohjan eri sidosryhmien jatkuvalle vuoropuhelulle ja kasvattavat ymmärrystä niiden tarpeista ja intresseistä. Työssä tullaan luomaan edellytyksiä entistä koordinoidummalle eri toimijoiden ja hallinnonalojen väliselle toiminnalle, jolla voidaan kehittää ja luoda kokonaan uusia toimintatapoja vastaamaan paremmin nopeasti muuttuvaan toimintaympäristöön ja siitä nouseviin tarpeisiin.
Työryhmän työn tuloksena on tarkoitus vaikuttaa siihen, että ulkomaalaistaustaisen väestön osallistuminen kulttuurielämään kasvaa ja työllistyminen taiteen ja kulttuurin toimialalle paranee. Linjausten pohjalta voidaan kehittää erilaisia käytännön toimintamalleja (tiekarttoja), jonka avulla toimialalla on mahdollista siirtyä tilapäisistä moninaisuutta edistävistä projekteista pysyvämpään toimintatapaan, jossa kulttuurinen moninaisuus on kiinteä osa taiteen- ja kulttuurinalan organisaatioiden perustoimintaa.
Suomen väestöstä ulkomaalaistaustaisia oli vuonna 2019 yli 400 000 henkilöä, mikä on noin 7,3 % koko väestöstä. Vuosituhannen vaihteen tilanteeseen verrattuna ulkomaalaistaustaisten henkilöiden kokonaismäärä Suomessa on kolminkertaistunut. Ulkomaalaistaustaisella tarkoitetaan henkilöä, jonka molemmat vanhemmat ovat syntyneet ulkomailla. Noin puolet Suomen ulkomaalaistaustaisista asuu pääkaupunkiseudulla, jossa heidän osuutensa väestöstä on noin 16 prosenttia.
Hankkeen päättäminen
-
8.11.2022 Opetus- ja kulttuuriministeriö
Taide, kulttuuri ja moninainen Suomi PDF
8.11.2022 Opetus- ja kulttuuriministeriö
Muut asiakirjat ja muistiot
Results, Online Brainstorming and Virtual Workshops, Spring and Summer 2020 PDF
16.6.2020
Summary from online brainstorming and two virtual workshops facilitated by Fountain Park
Verkkoaivoriihen tietosuojailmoitus PDF
5.5.2020
-
9.1.2020
Ryhmittelemättömät
Henkilö
Rooli, Toimikausi
Lummepuro, Maija
KULTTUURIASIAINNEUVOS
opetus- ja kulttuuriministeriö
Rooli: Hankkeen yhteyshenkilö
9.1. – 31.12.2020
Lisää aiheesta
Työryhmä: Väestön moninaistuminen otettava huomioon kaikessa taide- ja kulttuuripoliittisessa suunnittelussa ja päätöksenteossa
Avoin verkkoaivoriihi kulttuurisen moninaisuuden edistämisestä taide- ja kulttuurikentällä
Työryhmä laatimaan ehdotukset kulttuurisen moninaisuuden edistämisestä
Säädösvalmistelu ja kehittäminen valtioneuvostossa
Ministeriöt toteuttavat hallitusohjelmaa, valmistelevat lakeja ja muita säädöksiä sekä vievät eteenpäin uudistuksia erilaisissa hankkeissa, työryhmissä ja toimielimissä.
Kaikkien ministeriöiden hankkeet löydät valtioneuvoston verkkosivuilta valtioneuvosto.fi/hankkeet