Regeringens proposition med förslag till ändring av 12 § i språkkunskapslagen

Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 12 § i lagen om de språkkunskaper som krävs av offentligt anställda

OKM031:00/2023 Lagstiftningsprojekt

Enligt statsminister Orpos regerings regeringsprogrammet ska regeringen införa avgiftsfrihet för de språkexamina som bevisar kunskaper i finska och svenska och som utgör ett krav för statsförvaltningens personal. I propositionen föreslås det att språkexamen för statsförvaltningen som påvisar utmärkta kunskaper i finska eller i svenska under vissa förutsättningar ska kunna avläggas avgiftsfritt.

Projektets basuppgifter Pågår

Projektets nummer OKM031:00/2023

Ärendenummer VN/27802/2023

Projektets arrangör undervisnings- och kulturministeriet

Uppgiftsklass Regeringens proposition bereds

Mandattid 28.9.2023 – 28.6.2024

Datum för tillsättande

Förhållande till regeringsprogrammet

Orpo

Luku 3 Kommuner, städer och statens regionförvaltning

Alaluku 3.3 Förvaltningspolitiken i allmänhet

Luku 10 En trygg och kristålig rättsstat

Alaluku 10.2 Den finländska rättsstaten och demokratin stärks

Lagberedning

RP med förslag till lag om ändring av 12 § i lagen om de språkkunskaper som krävs av offentligt anställda
  • 1

    Under beredning

    Godkänd i planen för sessionsperioden 31.8.2023
  • 2

    Uppskattad föredragningsvecka

    Original uppskatting av föredragningsvecka 52/2023
    Uppskattning av ny föredragningsvecka 17/2024
  • 3

    Överlämnad till riksdagen

  • 4

    Nuvarande nivå: Författningen har antagits

Riksdagens svar EV 56/2024

I proposition föreslås det att lagen om de språkkunskaper som krävs av offentligt anställda ändras. Det föreslås att språkexamen för statsförvaltningen som påvisar utmärkta kunskaper i finska eller i svenska under vissa förutsättningar ska kunna avläggas avgiftsfritt. Syftet med propositionen är att undanröja en ojämlik situation, där behovet av en separat avgiftsbelagd språkexamen för den som söker en tjänst är beroende av på vilket språk sökanden har avlagt sina studier. Enligt förslaget ändras lagen så att förutsättningarna för avgiftsfrihet binds till avläggandet av studentexamen eller högskoleexamen.

Ansvarig ministerUndervisningsminister Henriksson

KontaktpersonJasmiina Jokinen, justitieministeriet

Lagstiftningsplan för vårsessionen 2024

Mål och resultat

Syftet med propositionen är att främja jämlikheten mellan finsk- och svenskspråkiga personer när de söker till statliga tjänster. Målet är att minska hindren för i synnerhet svenskspråkiga att söka sig till statsförvaltningen, eftersom de enligt förslaget avgiftsfritt ska kunna avlägga en examen som visar utmärkta kunskaper i finska, vilket i regel är ett behörighetsvillkor för tjänster inom statsförvaltningen, om personen inte kan påvisa sådana kunskaper genom studier som denna har avlagt på finska.

Sammandrag

Enligt statsminister Orpos regerings regeringsprogrammet ska regeringen införa avgiftsfrihet för de språkexamina som bevisar kunskaper i finska och svenska och som utgör ett krav för statsförvaltningens personal. I propositionen föreslås det att språkexamen för statsförvaltningen som påvisar utmärkta kunskaper i finska eller i svenska under vissa förutsättningar ska kunna avläggas avgiftsfritt.

Utgångspunkter

I nationalspråkstrategin, som godkändes som statsrådets principbeslut i december 2021, nämns att administrativa reformer har lett till att finska har blivit det dominerande språket inom de flesta statliga myndigheter. Detta är en av faktorerna som har bidragit till att kunskaperna i svenska inom förvaltningen har försämrats. Reformerna har lett till en situation där behörighetskravet för tjänster i regel är utmärkta kunskaper i finska och nöjaktiga kunskaper i svenska. Personer som fått sin utbildning på svenska måste när de söker offentliga tjänster styrka sina kunskaper i finska genom en separat examen som kostar 514 euro. På personer med finskspråkig utbildning ställs inget motsvarande krav om att avlägga en separat språkexamen, eftersom de kan styrka de i statsförvaltningen behövliga nöjaktiga kunskaperna i svenska genom sina universitetsstudier. Kravet på att avlägga en separat examen, samt examens svårighetsgrad och kostnad för den, försätter finskspråkiga och svenskspråkiga i en ojämlik ställning. Detta kan leda till att personer som har svenska som modersmål inte söker sig till den offentliga förvaltningens tjänster. En särskild risk är att avläggande av språkexamen utgör ett hinder för unga svenskspråkiga personer i början av karriären att söka sig till statsförvaltningen.