Sari Tojkander

Los Angeles

Sari Tojkander

Sari Tojkander började arbeta som specialsakkunnig inom högskole- och vetenskapspolitik vid Finlands generalkonsulat i Los Angeles i oktober 2022. I arbetet som specialsakkunnig för Team Finland Knowledge ingår att följa och rapportera om forskning och vetenskapspolitik samt att jobba för att öka samarbetet mellan forsknings- och innovationsekosystemen i Finland och USA. Målet är också att öka kunskapen om den finländska högskoleutbildningen och främja möjligheterna till forskningsutbyte. Även om Tojkander är stationerad i Los Angeles omfattar hennes ansvarsområde också västkusten i USA och Kanada.

Tojkander är docent i cellbiologi och har en doktorsexamen i cancerbiologi. Hon har lång erfarenhet av forskning och utbildning vid finländska universitet och av internationellt samarbete, särskilt på östkusten i USA. Före sin nuvarande tjänst arbetade Tojkander som ledande forskare för Institute of Advanced Study (IAS) i Tammerfors och vid fakulteten för medicin och hälsoteknik vid Tammerfors universitet, där hon ledde ett projekt som beviljats finansiering av Finlands Akademi. Innan hon övergick till Tammerfors universitet var hon akademiforskare vid Helsingfors universitet.

Partnerskapet mellan Finland och USA

USA och Finland har länge samarbetat inom både ekonomi och vetenskap. Finländska forskare har i årtionden haft flera givande samarbetsprojekt med sina kolleger i USA, och tillsammans har de bidragit till utvecklingen av toppmodern teknik och vetenskapliga genombrott inom olika områden.  Kontakterna kommer i framtiden sannolikt att stärkas ytterligare tack vare ett antal bilaterala avtal som undertecknats mellan Finland och vissa delstater i USA under de senaste åren.  Bilaterala samförståndsförklaringar har upprättats för att utvidga partnerskapet inom ett antal olika vetenskapsområden, såsom 5G/6G, AI, kvantdatorteknik, den gröna omställningen och bioekonomi. Samförståndsförklaringarna utesluter dock inte samarbete med andra vetenskapsområden och potentiella ömsesidiga intressen har identifierats inom flera aktuella forskningsområden.

Under de senaste åren har den bilaterala forskningsrelationen mellan länderna därtill stärkts genom två gemensamma finansieringsprogram: ett initiativ mellan National Institutes of Health (NIH) och Finlands Akademi som inleddes år 2020 och ett gemensamt program mellan National Science Foundation (NSF) och Finlands Akademi för att stödja bilateralt samarbete. Dessa finansieringsmöjligheter har effektivt främjat forskningssamarbetet under de senaste åren och de gemensamma bilaterala finansieringsmöjligheterna kommer sannolikt att öka ytterligare inom den närmaste framtiden. Parallellt med finansieringsprogrammen bedrivs högskole- och forskningssamarbete till exempel inom ramen för det globala programmet FARIA mellan Finland och USA. FARIA har varit ett viktigt stöd när man har byggt upp forsknings- och högskolenätverk mellan nyckelregioner och nyckelaktörer i Finland och USA. Tack vare en utmärkt verksamhetsmiljö har Finland goda förutsättningar att stärka sitt samarbete med högskolorna och forskningsinstituten i USA.

Förändringarna i det geopolitiska läget har oundvikligen tvingat flera länder att söka pålitliga partners. På grund av kriget i Ukraina och den försvagade globala stabiliteten befinner vi oss i en situation där nya allianser behöver bildas. Tack vare sitt allmänt goda rykte och medlemskapet i Nato har det globala intresset för Finland ökat ytterligare och Finland har visat sig som ett attraktivt alternativ för nya former av samarbete.  Eftersom politik och forskningssamarbete går hand i hand på många områden, kommer det förändrade politiska läget antagligen även att påverka utvecklingen av forskningssamarbetet mellan Finland och USA. 

Den strategiskt viktiga västkusten

Globalt sett har universiteten i USA alltid legat i topp. I Kalifornien finns flera högt rankade och starkt finansierade forskningsuniversitet, bland annat UCLA, UC Berkley, Stanford och Caltech. Kalifornien har sammanlagt över 400 högskolor och delstaten är känd för att vara världens främsta centrum för innovation och teknik. Högskolorna i Kalifornien har länge understött transnationell forskning och transnationellt företagande, vilket även har lett till att flera innovationscentrum bildats.  Med hjälp av entreprenörsanda och företagsstöd har man också byggt upp en ekonomisk styrka: Kalifornien placerar sig på fjärde plats när man jämför de främsta ekonomiska områdena i världen.  Strategiskt sett finns det många faktorer som talar för att Finland bör satsa på partnerskapet inom forskning och innovation med Kalifornien.

Utöver Kalifornien ligger fokus vid främjandet av samarbetet mellan Finland och USA på de delstater vid västkusten som sedan tidigare samarbetar med Finland på statlig nivå (MoU, Memorandum of Understanding). Förutom USA erbjuder också västkusten i Kanada, särskilt British Columbia och Alberta, tilltalande samarbetsmöjligheter.  Gemensamma nämnare mellan Kanada och Finland är till exempel en högutbildad befolkning och ett klimat och en natur med många likheter. Länderna har också mycket gemensamt när det gäller forskning i synnerhet inom bioekonomi, skogsbruk, arktisk teknik, AI, smarta städer och trådlösa nätverk. I synnerhet på dessa områden finns möjligheter att inleda samarbeten som gynnar bägge parter. Samarbetsmöjligheter har även kartlagts inom medicinsk forskning.

Utöver samarbete inom forskning och innovation är målet också att öka mobiliteten och studerandeutbytet mellan länderna. USA intresserar flest utbytesstuderande i världen, och landets toppuniversitet har alltid lockat till sig många internationella studerande från olika vetenskapsområden. Efter en nedgång under covid-19-pandemin har antalet internationella studerande återigen nått sin normala nivå, och under läsåret 2021–2022 började nästan 1 miljon studerande från över 200 olika länder studera vid en högskola i USA.

Kunskap och samarbete

De finländska högskolorna och forskningsinstituten har rent allmänt ett gott rykte i USA. Finland är dock fortfarande relativt okänt bland amerikanska studerande och det finns mycket att göra för att främja Finlandsbilden och möjligheterna till mobilitet. Fulbright-programmet är ett exempel på en utmärkt plattform som erbjuder möjligheter till forskningssamarbete, forskningsmöjligheter och kunskapsutbyte mellan Finland och USA. Inom programmet verkar redan nu ett betydande alumnnätverk av bland annat forskare och lärare. Vid de finländska högskolorna ordnas många examensutbildningar och studiehelheter på engelska, vilket ökar Finlands attraktivitet som ett alternativ för forsknings- och studerandeutbyte.

Under de närmaste åren kommer det därför att vara speciellt intressant att följa med Finlands och USA:s gemensamma väg. Länderna har många gemensamma värderingar och vetenskapliga målsättningar. Även om USA har en ledande ställning inom många forskningsområden behöver landet också internationell expertis, kunskapsutbyte, forskningsidéer och innovationer från andra länder, till exempel Finland. Finland och USA har bra förutsättningar att samarbeta inom forskning och vetenskap och hitta svar och lösningar på problem av global betydelse.

 

LinkedIn

[email protected]