Tutkinnon osista lisää joustavuutta ja valinnaisuutta ammatilliseen koulutukseen

24.3.2023 12.22
OKM
Ammatillisen koulutuksen järjestäjiä tulee kannustaa hyödyntämään tutkintojen osia pieninä osaamiskokonaisuuksina täydennys-, lisä- ja uudelleenkouluttautumisessa. Ammatillisten tutkintojen kehittämisen työryhmä rinnastaa ammatillisten tutkintojen osat Euroopan unionin esittämiin pieniin osaamiskokonaisuuksiin. Työryhmä esittää väliraportissaan ammatti- ja erikoisammattitutkintojen tutkinnon osien kehittämistä ja tarjonnan lisäämistä. Ehdotukset luovutettiin opetusministeri Li Anderssonille perjantaina 24.3.

Taiteen akateemikon arvonimi kolmelle

23.3.2023 14.30
OKM
Kuvassa taiteen akateemikot. Vasemmalta Sirkku Peltola (kuva Heikki Salo), Kaija Saariaho (kuva Maarit Kytöharju) ja Roi Vaara.
Sirkku Peltola, Kaija Saariaho ja Roi Vaara. (Kuvat: Heikki Salo, Maarit Kytöharju ja Roi Vaara.)
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt taiteen akateemikon arvonimen näytelmäkirjailija, teatteriohjaaja, dramaturgi Sirkku Peltolalle, säveltäjä Kaija Saariaholle sekä performanssitaiteilija Roi Vaaralle. Taiteilijat vastaanottavat arvonimen maaliskuussa Helsingissä järjestettävässä juhlatilaisuudessa.

Varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen koulutuksellisen tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseen yli 67 miljoonaa euroa

23.3.2023 10.50
OKM
Opetusministeri Li Andersson on myöntänyt reilut 67,5 miljoonaa euroa varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen koulutuksellista tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistäviin toimenpiteisiin. Avustus koskee vuosia 2023–2024. Valtionavustusta myönnettiin 162:lle varhaiskasvatuksen järjestäjälle yhteensä reilut 18 miljoonaa euroa. Esi- ja perusopetuksen 204:lle järjestäjälle myönnettiin liki 46 miljoonaa euroa. Lisäksi kokonaisuuteen kuuluu 3,5 miljoonaa nuorten jengiytymisen ja rikollisuuden ehkäisemiseen.

Työryhmä: Hyvinvoinnin johtaminen kuntoon

21.3.2023 10.40
OKM
Selvityshenkilöt Antti Kivelä, Liisa Hyssälä ja Jouni Backman.
Valtion ohjausjärjestelmää tulee uudistaa ottamalla käyttöön ilmiöpohjainen budjetointi, esittää kulttuurin ja liikunnan hyvinvointivaikutuksia selvittänyt työryhmä. Hyvinvointialueille ja useille toimijoille työryhmä esittää toimenpiteitä, joilla edistetään hyvinvointia ja ennaltaehkäistään monia sairauksia.

Kohti nopeasykkeisempää jatkuvaa oppimista

24.3.2023 12.33
OKM
Ammattiin opiskelevalla tulee aina olla mahdollisuus suorittaa tutkinnon osa tai osia eri tutkinnoista. Tämä esitys löytyy ammatillisten tutkintojen kehittämisryhmän (Tutke4) opetusministeri Li Anderssonille luovuttamasta väliraportista. Toteutuessaan esitys tarkoittaisi suurta muutosta ammatillisen koulutuksen tarjontaan.

Kulttuurimatkailulle tiekartta

23.3.2023 9.31
OKM
Kulttuurimatkailun kansallisen kehittämisen tiekartta on valmistunut. Se kokoaa kulttuurimatkailun tulevien vuosien kansalliset kehittämistoimet ja luo yhteistä suuntaa tulevaisuuden kulttuurimatkailulle. Tiekartan toimenpiteillä tuetaan hallitusohjelman tavoitetta vahvistaa kulttuurimatkailua.

Hallituskauden keskeisiä muutoksia OKM:n toimialalla

30.1.2023 13.46

Kokosimme yhteenvetoon hallituskauden 2019–2023 keskeisiä uudistuksia opetus- ja kulttuuriministeriön toimialalla. Suurin osa hallituskauden tavoitteista on jo toteutettu tai ne ehditään toteuttaa hallituskauden aikana.

Kooste hallitusohjelman uudistuksista


Tutustu myös

Ministeriö

Opetus- ja kulttuuriministeriö

Opetus- ja kulttuuriministeriö

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) vastaa osana valtioneuvostoa koulutus-, tiede-, kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopolitiikasta.

Tutustu ministeriöön

Hallinnonalan virastot

Hallinnonalan virastot

Ministeriön hallinnonalan toimijoita ovat mm. Opetushallitus, Suomen Akatemia, arkistolaitos ja Taiteen edistämiskeskus

Tutustu hallinnonalaan

Ministerit

Li Andersson
Li Andersson
Opetusministeri
Petri Honkonen
Petri Honkonen
Tiede- ja kulttuuriministeri