Eurostudent-tutkimukset ja -analyysit
Eurostudent-tutkimuksissa selvitetään nuorten korkeakoulutukseen hakeutumista, korkeakouluopiskelun olosuhteita, opiskelijoiden ajankäyttöä ja toimeentuloa sekä kansainvälistä liikkuvuutta. Tutkimuksen tuloksia hyödynnetään osana korkeakoulutuksen kehittämistä ja päätöksenteon tukena Suomessa ja kansainvälisesti.
Yhdeksäs Eurostudent-tutkimus on käynnistynyt. Vuosina 2024–27 toteutettavan tutkimushankkeen päätavoitteena on koota vertailukelpoista aineistoa eurooppalaisista korkeakouluopiskelijoista. Tutkimus keskittyy opiskelijoiden sosioekonomiseen taustaan, elinoloihin, kansainväliseen liikkuvuuteen sekä kierroskohtaisisiin vaihtuviin erityisteemoihin, joita ovat tällä kierroksella opiskelijoiden toimeentulo ja mielenterveys. Kansainvälisessä, eurooppalaisessa tutkimusverkostossa on kansallisia toimijoita noin 30 maasta.
Kansallinen kyselytutkimus opiskelijoille ajoittuu alkuvuoteen 2025. Tiedonkeruu toteutetaan Suomessa maalis–kesäkuussa. Tilastokeskus vastaa kansallisesta tiedonkeruusta ja -käsittelystä.
Suomessa opiskelevia koskeva kansallinen Opiskelijatutkimus valmistuu vuonna 2026. Eurostudent-tutkimuksen vertaileva kansainvälinen loppuraportti julkistetaan kesällä 2027.
Tutkimushankkeen ohjausryhmässä asiantuntijoita on seuraavista organisaatioista: opetus- ja kulttuuriministeriö, Kela, Suomen yliopistot (Unifi ry), Ammattikorkeakoulujen rehtorien neuvosto (Arene ry), Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö (Otus sr), Suomen opiskelijakuntien liitto (SAMOK) ja Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL ry) sekä Tilastokeskus. Tutkimuskoordinaattori on apulaisprofessori Elina Kilpi-Jakonen Turun yliopistosta.
Hanke tuottaa saataville indikaattoriaineiston avoimeen kansainväliseen tietokantaan, jossa julkaistaan kaikkien toteuttajamaiden tulokset keskitetysti: ne ovat käytettävissä aikasarjoina. Tutkijoiden anonymisoitu mikroaineisto on ollut avoimessa tutkimuskäytössä Eurostudent 7 -kierrokselta alkaen vuodesta 2021. Eurostudent-hankkeessa ulkomaiset tutkijat tuottavat ylikansallisesta aineistosta Policy Brief -katsauksia politiikkatoimiin.
Eurostudent 8 -tutkimus toteutettiin vuosina 2021–2024
Edeltävään Eurostudent 8 -tutkimuksen liittyvä Kansallinen opiskelijatutkimus julkistettiin lokakuussa 2023. Suomalaisten tutkijoiden laatimat temaattiset tutkimusartikkelit ilmestyivät 2023–2024. Tutkimushankkeen kansainvälinen loppuraportti (2024) ja politiikkatoimia luotsaavat kansainväliset katsaukset ovat saatavilla verkossa.
- Kansallinen opiskelijatutkimus 2022
- Opiskelijatutkimuksen julkistustilaisuuden materiaali
- Tutkimushankkeen loppuraportti 2024: Social and Economic Conditions of Student Life in Europe
Eurostudent-hankkeiden aineistoja on saatavissa tutkimuskäyttöön Yhteiskuntatieteellisessä tietoarkistossa (FSD).
Ajankohtaista
Eurostudent 8 -loppuraportti on julkaistu
Kansainvälisiä Eurostudent-raportteja korkeakoulutuksesta, opiskelusta ja opiskelijoiden hyvinvoinnista
Eurostudent VIII -kysely: Korkeakouluopiskelijat kokevat digiosaamisensa riittävän hyväksi
Lisätietoja
Tuomas Parkkari, opetusneuvos
opetus- ja kulttuuriministeriö, Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto ( KTPO ), Tiedepolitiikan vastuualue ( TIEVA ) Puhelin:0295330244 Sähköpostiosoite: [email protected]
Kaisu-Maria Piiroinen, opetusneuvos
opetus- ja kulttuuriministeriö, Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto ( KTPO ), Korkeakoulupolitiikan vastuualue ( KOVA ) Koulutus-, nuoriso-, kulttuuri- ja urheiluneuvosto Puhelin:0295330359 Sähköpostiosoite: [email protected]