Undervisningsminister Henriksson vid Unescos generalförsamling: Utbildningsfrågor ska även i fortsättningen finnas tydligt på den globala agendan
Undervisningsminister Anna-Maja Henriksson deltar i Unescos generalförsamlings 42:a session i Paris den 7–9 november 2023. Unesco är FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur. Under resan deltar ministern även i ett evenemang om lärararbete. Vid evenemanget diskuteras Unescos omfattande globala rapport.
Vid generalförsamlingen granskas bland annat hur de globala målen för hållbar utveckling Agenda 2030 har uppnåtts i de områden som ingår i Unescos mandat inom utbildning, vetenskap, kultur och kommunikation. Avsikten är att vid mötet uppmärksamma utbildningens roll i anpassningen till förändringar och i stärkandet av samhällets resiliens. Minister Henriksson anser att det är positivt att utbildningsfrågor kommer att vara starkt framträdande på det kommande klimatmötet COP 28 och betonar att utbildningsfrågor ska finnas på den globala agendan även i fortsättningen.
- Finland deltar aktivt i den internationella utbildningsdebatten. Utbildning har en central roll när det gäller att uppnå alla mål för hållbar utveckling och bygga demokratiska samhällen, säger Henriksson.
Minister Henriksson är glad över att Förenta staterna åter blev medlem i Unesco sommaren 2023 efter en frånvaro på nästan fem år. Förenta staternas återinträde innebär ytterligare resurser för organisationen och är samtidigt en positiv nyhet för det multilaterala samarbetet.
Minister Henriksson betonar också Unescos roll när det gäller att stödja Ukraina genom sina verksamhetsområden. Rysslands invasion av Ukraina har haft dramatiska konsekvenser för Ukrainas utbildnings- och kultursektor, vetenskapliga verksamhet och för journalisters säkerhet. Organisationen måste fortsätta med de samordnade åtgärderna för att stödja Ukraina och följa situationen.
I samband med Unescos generalförsamling deltar minister Henriksson också i ett evenemang som handlar om lärararbete. Vid evenemanget diskuteras Unescos omfattande globala rapport.
Vid Unescos generalförsamling, som ordnas den 7–22 november, behandlas även forskningsetik särskilt i samband med neuroteknologi, Unescos rekommendationer gällande ställningen för forskare och konstnärer samt frågor som rör informationssamhället och digitalisering.
Mer information och intervjuförfrågningar:
- Laura Ollila, specialmedarbetare, tfn +358295330 130
- Mer information om mötet (Unesco)