Hyppää sisältöön

Opetusministeri Henriksson Unescon yleiskokouksessa: Koulutuksen pysyttävä vahvasti globaalilla agendalla

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 6.11.2023 11.06
Uutinen
Opetusministeri Anna-Maja Henriksson
Kuva: Laura Kotila, valtioneuvoston kanslia

Opetusministeri Anna-Maja Henriksson osallistuu YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon yleiskokouksen 42. istuntoon Pariisissa 7.-9.11.2023. Ministeri osallistuu matkan aikana myös opettajuutta koskevaan tilaisuuteen, jossa keskustellaan Unescon julkaisemasta laajasta globaaliraportista.

Yleiskokouksessa mm. tarkastellaan kestävän kehityksen Agenda 2030 tavoitteiden saavuttamista Unescon mandaattiin kuuluvilla alueilla koulutuksessa, tieteissä, kulttuurissa ja viestinnässä. Kokouksessa on tarkoitus kiinnittää huomiota koulutuksen rooliin muutoksiin sopeutumisessa ja yhteiskuntien resilienssin vahvistamisessa. Ministeri Henriksson pitää myönteisenä, että tulevassa COP28-ilmastokokouksessa koulutus on vahvasti esillä ja painottaa, että koulutuksen on pysyttävä vahvasti globaalilla agendalla. 

-  Suomi osallistuu aktiivisesti kansainväliseen koulutuskeskusteluun. Koulutus on keskeisessä asemassa kaikkien kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa ja demokraattisen yhteiskuntien rakentamisessa, sanoo Henriksson.  

Ministeri Henriksson iloitsee Yhdysvaltojen paluusta Unescon jäseneksi kesällä 2023 lähes viiden vuoden poissaolon jälkeen. Yhdysvaltain paluu merkitsee lisäresursseja järjestölle ja on samalla myönteinen uutinen monenkeskiselle yhteistyölle. 

Ministeri Henriksson korostaa myös Unescon roolia Ukrainan tukemisessa toimialojensa kautta. Venäjän hyökkäyssodalla on ollut dramaattisia vaikutuksia Ukrainan koulutus- ja kulttuurisektorille, tiedetoiminnalle sekä toimittajien turvallisuustilanteelle. Järjestön on jatkettava koordinoituja toimia Ukrainan tukemiseksi ja tilanteen seuraamiseksi. 

Unescon yleiskokouksen yhteydessä ministeri Henriksson myös osallistuu opettajuutta koskevaan tilaisuuteen, jossa keskustellaan Unescon julkaisemasta laajasta globaaliraportista. 

Unescossa 7.-22.11. järjestettävässä yleiskokouksessa käsitellään myös mm. tieteen etiikkaa erityisesti neuroteknologiaan liittyen, Unescon suosituksia koskien tieteen- ja taiteentekijöiden asemaa sekä tietoyhteiskunta- ja digikysymyksiä. 

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
-    Erityisavustaja Laura Ollila, puh. +358 295 330 130 
-    Lisätietoja kokouksesta (Unesco)