Strukturstödet till kulturområdet och de kreativa branscherna (understöd) är avsett för att utveckla innovativa tjänster samt produktions- och verksamhetsmodeller.
Företag och sammanslutningar med rättsförmåga (inklusive föreningar, stiftelser och andelslag) inom konst- och kultursektorn samt kommuner och samkommuner kan ansöka om understöd. Den sammanslutning som ansöker om stöd ska vara etablerad och dess ekonomi ska vara i balans.
Understöd beviljas inte i följande fall:
Understöd kan inte sökas av enskilda näringsidkare (till exempel företagare med firmanamn) eller sammanslutningar som inte är registrerade, eftersom de saknar rättsförmåga.
Privatpersoner beviljas inte understöd.
Läroanstalter beviljas inte understöd.
Understöd beviljas inte för att ordna en enskild tillställning eller ett enskilt evenemang, för att skapa ett konstverk eller för annat kreativt arbete som resulterar i ett enskilt verk, en enskild föreställning, utställning eller motsvarande.
Understöd beviljas inte i de fall där den som genomför projektet inte har möjlighet att upprätthålla de verksamheter som utvecklas inom projektet utan särskild finansiering från staten.
Understöd beviljas inte för projekt där understödet fördelas vidare i form av understöd eller stipendier.
Understöd beviljas inte för samma kostnader som täcks med andra offentliga stöd eller genom andra av EU:s program eller faciliteter
Det ska framgå av ansökan om understöd söks för gemensamma projekt som genomförs av flera aktörer. Om understödet överförs vidare till en aktör/flera aktörer ska understödstagaren upprätta ett avtal om användningen av det understöd som överförs i enlighet med undervisnings- och kulturministeriets mall. Mottagaren av ett understöd som ska överföras måste uppfylla de ovannämnda kriterierna för ansökningsbehörighet.
DNSH-principen
Understöd kan inte beviljas för ett projekt eller en verksamhet som orsakar betydande skada som avses i artikel 17 i förordningen (EU) 2020/852 (Förordningen om klassifikationssystem) för något av de fastställda miljömålen under eller efter projektet. Projekten ska också vara förenliga med den relevanta EU-lagstiftningen och den nationella miljölagstiftningen.
Endast projekt som är förenliga med principen ”orsaka ingen betydande skada” (”Do No Significant Harm”, DNSH) beviljas understöd. I de projekt som ska finansieras får inte ingå åtgärder som orsakar betydande skada för de sex miljömål som definieras i EU:s förordning om klassifikationssystem och som är:
Begränsning av klimatförändringar
Anpassning till klimatförändringar
Hållbar användning och skydd av vatten och marina resurser
Omställning till en cirkulär ekonomi
Förebyggande och begränsning av miljöföroreningar
Skydd och återställande av biologisk mångfald och ekosystem
I ansökan ska beskrivas hur man iakttar och förbinder sig till DNSH-principen med en separat bilaga (se bilaga under punkten Obligatoriska bilagor i ansökningsformuläret). Bilagan ska också fyllas i när det handlar om projekt som inte antas medföra betydande olägenheter för miljömålen. Efter att ansökningstiden gått ut kan undervisnings- och kulturministeriet dessutom, till stöd för beslutsfattandet, kräva att sökanden lämnar en särskild redogörelse för att DNSH-principen iakttas.
Projekten får inte innehålla åtgärder som ingår i förteckningen över åtgärder som kommissionen uteslutit (se närmare sida 1 i mallen för DNSH-bilaga).