Understöden behovsprövas. I bedömningen av ansökningarna och i den inbördes jämförelsen av dem utgår man från en helhetsbedömning där man beaktar följande:
1. Ansökningsspecifika grunder för beviljande
Statligt specialunderstöd kan beviljas kommuner och samkommuner som har tillstånd att ordna grundläggande utbildning. Specialunderstöd beviljas efter ansökan och är avsett att användas åren 2021–2023.
Kommuner som har tillstånd att ordna grundläggande utbildning kan samarbeta med privata utbildningsanordnare och övningsskolor som är verksamma i kommunen. Eftersom understödet är avsett för utvecklingsarbete och samarbete på kommunal nivå och stadsplanering kan privata utbildningsanordnare inte ansöka om understöd på grund av målen med understödet.
Understödet ska användas till att minska skolsegregation. Som en förutsättning för att understödet ska beviljas görs en bedömning av om syftet med understödet uppfylls särskilt med tanke på skolans elevområde och närskoleprincipen.
Statens specialunderstöd får användas för följande åtgärder:
• lönekostnader för personal som ansvarar för att samordna och utveckla projektet
• kostnader som uppstår av utvecklingsverksamhet, samordning, undersökningar, kommunikation och samarbete som genomför målen med understödet.
När understöd beviljas görs en bedömning särskilt av hur omfattande projektet är och vilken täckning det har i fråga om att olika förvaltningsområden deltar, hur planmässigt projektet är samt hur innovativa åtgärderna och samarbetsformerna i projektet är. Projekt som beaktar småbarnspedagogiken och grannskapen vid småbarnspedagogikens verksamhetsställen vid sidan om elevområdet för förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen prioriteras.
Om det projekt som understöds har att göra med pågående övrig stadsutveckling som förebygger socioekonomisk differentiering i staden eller kommunen och med forskning i anslutning till detta samt med samarbete med miljöministeriet (Förortsprogrammet; behörighet att söka understöd) räknas detta som särskild merit.
En förutsättning är att de projekt som får understöd samarbetar med undervisnings- och kulturministeriet (programmet Utbildning för alla). Projekt som samarbetar med miljöministeriet prioriteras (Förortsprogrammet; behörighet att ansöka om understöd). Undervisnings- och kulturministeriet bistår i samarbetet och i skapandet av nätverk mellan projekten genom att ministeriet genomför ett samordningsprojekt och tillhandahåller samordningsservice till stöd för samarbetet mellan projekten.
Undervisnings- och kulturministeriets understöd kan täcka högst 80 procent av de totala kostnaderna för den verksamhet eller det projekt som finansieras.
Specialunderstöden är behovsprövade och beviljas inom ramen för den bevillningsfullmakt och det anslag som kan användas.
Statens specialunderstöd får inte användas:
• för anläggnings- och materialkostnader
• för att anställa undervisningspersonal eller personal inom elevvården
• för verksamhet eller objekt för vilka det redan har beviljats statligt specialunderstöd för samma tidsperiod. Med det statliga specialunderstödet får man emellertid fortsätta en motsvarande verksamhet som inletts tidigare och som genomförts med statligt specialunderstöd, förutsatt att verksamheten uppfyller ovannämnda kriterier.
• samtidigt som ett motsvarande understöd som beviljats för tidigare år,
• för verksamhet med vilken utbildningsanordnaren ersätter redan befintlig verksamhet.
2. Allmänna grunder
I enlighet med sin strategi arbetar undervisnings- och kulturministeriet för att stärka allas förmågor och kompetens, för att förnya samhället genom kreativ, utforskande och ansvarsfull verksamhet och för att trygga förutsättningarna för ett meningsfullt liv på lika villkor. Undervisnings- och kulturministeriets strategi finns på adressen https://minedu.fi/sv/publikationen?pubid=URN:ISBN:978-952-263-630-0
I bedömningen och jämförelsen av ansökningarna är det därmed till fördel om verksamheten eller projektet bidrar till att främja jämlikhet, likabehandling, delaktighet, ömsesidig respekt och hållbar utveckling i enlighet med verksamhetslöftet i undervisnings- och kulturministeriets strategi.
3. Allmänna förutsättningar enligt statsunderstödslagen
Undervisnings- och kulturministeriet kan bevilja understöd endast om de allmänna förutsättningarna för beviljande av understöd enligt statsunderstödslagen uppfylls. Ministeriet beaktar de allmänna förutsättningarna också vid prövningen av understödets belopp.
Allmänna förutsättningar för beviljande av statsunderstöd (7 § 1 mom. i statsunderstödslagen):
• Det ändamål för vilket statsunderstöd söks är samhälleligt godtagbart.
• Beviljande av understödet är motiverat utifrån de mål som har ställts upp för användningen av statsunderstöd.
• Beviljandet av statsunderstöd är nödvändigt när man beaktar annat offentligt stöd som sökanden erhållit samt arten och omfattningen av projektet eller verksamheten.
• Beviljandet av statsunderstöd orsakar endast obetydlig snedvridning av konkurrensen och verksamheten på marknaden.
Om understödet hänför sig till lönekostnader, kan understödet endast beviljas av särskilt vägande skäl om stödtagaren har straffats för att ha anlitat utländsk arbetskraft som saknar tillstånd (7 § 2 mom. i statsunderstödslagen).
4. Hinder för beviljande av understöd
Sökande som tidigare har beviljats understöd av ministeriet ska se till att de redovisningar för användningen av understödet som förutsätts i understödsbesluten lämnas in inom utsatt tid. Ministeriet avslår ansökan om sökanden väsentligt har försummat sin skyldighet att lämna ministeriet uppgifter för övervakningen av användningen av tidigare beviljade understöd.
Ansökan avslås om den inkommer i pappersform efter utsatt tid.