Kvalitetspriset för läroavtalsutbildare till Kokkola Zinc Oy och Outokumpu Stainless Oy
Undervisningsministeriet har beviljat årets kvalitetspris för läroavtalsutbildare till Kokkola Zinc Oy i Karleby och Outokumpu Stainless Oy i Torneå. Prisen är värda 2 000 euro var. Utdelningen förrättades av undervisningsminister Tuula Haatainen på torsdagen.
- Läroavtalsutbildningen har en viktig uppgift som en form av yrkesutbildning. Att förbättra utbildningens kvalitet och resultat och öka motsvarigheten med arbetslivet hör till de primära åtgärderna för att öka yrkesutbildningens attraktionskraft, sade minister Haatainen vid prisutdelningen.
- Att stärka yrkeskunnandet och yrkesutbildningens anseende och attraktionskraft är angelägna mål både i regeringsprogrammet och utvecklingsplanen för utbildning och forskning.
- Arbetsgivarens och arbetsplatshandledarens roll är central i läroavtalsutbildningen. Det gäller inte bara att skapa förutsättningar för lärande och bidra till inlärning, utan även att fästa uppmärksamhet vid hur man på arbetsplatserna kan dra nytta av nya yrkeskunskaper och motivera kunniga arbetstagare att ytterligare utveckla sitt kunnande.
- Arbetsgemenskapen måste på bred front delta i ambitionen att höja kunskapsnivån hos dem som studerar inom läroavtal, fortsatte Haatainen.
Prismotiveringar:
Känd som en av världens ledande zinkframställare har Kokkola Zinc Oy planmässigt och långsiktigt utvecklat kunnandet hos sin personal med hjälp av läroavtal. Företaget har i flera års tid lagt stor vikt vid att höja kompetensnivån hos personalen, och här har läroavtalsutbildningen spelat en viktig roll. Två tredjedelar av arbetstagarna har redan en personlig utvecklingsplan som syftar till en yrkes- eller specialyrkesexamen. Företagets eget lönesystem, som bygger på kunnighetsrelaterade kompetensnivåer sporrar arbetstagarna att utveckla sitt yrkeskunnande.
På Kokkola Zink Oy har förmännen stor betydelse när det gäller att lägga upp de individuella studieprogrammen och som stöd i studierna. Utöver de personliga utvecklingsbehoven beaktar studieprogrammen även arbetsteamets behov av utveckling.
Kokkola Zinc Oy bedriver nära samarbete med Mellersta Österbottens utbildningssamkommun, som är ansvarig utbildningsanordnare, och med andra utbildningsorganisationer. Också företagets egna experter fungerar som utbildare i de teoretiska studierna.
Outokumpu Stainless Oy, tillverkare av rostfritt stål i Torneå, har under flera år tillämpat en arbetskultur som betonar fortsatt utveckling. Läroavtalsutbildningen har här spelat en viktig roll och blivit en naturlig del av den dagliga verksamheten. Företaget har i samband med produktionsutvidgningar anställt över 300 nya medarbetare, största delen i läroavtalsutbildning.
Förmännen är viktiga som stödpersoner under hela lärandeprocessen. Företaget har också på ett exemplariskt sätt vinnlagt sig om hur den praktiska och teoretiska undervisningen och av de yrkesprov som ingår i examen genomförs och samordnas. I den teoretiska utbildningen tas hänsyn till studerandenas olika utgångsnivåer och individuella mål, även om stora grupper undervisas på en gång. Också utbildningen av arbetsplatshandledare har varit omfattande.
Outokumpu Stainless Oy har mycket nära samarbetskontakter med Västra Lapplands utbildningssamkommun, som är huvudman för läroavtalsutbildningen och som också ordnar största delen av den teoretiska utbildningen.
- - -
Nomineringen för kvalitetsprisen för läroavtalsutbildare görs av utbildningsanordnarna. Också läroavtalsutbildning för företagare kan nomineras.
Läroavtalsutbildningen är en fast del av vårt yrkesutbildningssystem. Det är den mest arbetslivsinriktade formen av yrkesutbildning med möjlighet att avlägga alla yrkesinriktade grundexamina på andra stadiet samt yrkes- och specialyrkesexamina. Det är också möjligt att avlägga icke-examensinriktad tilläggsutbildning som läroavtalsutbildning. Utbildningen lämpar sig för unga och vuxna som vill skaffa sig grundläggande yrkesutbildning eller utveckla sitt yrkeskunnande. Även företagare kan utbilda sig genom läroavtal.
Med läroavtalsutbildning avses studier som ordnas på en arbetsplats i anslutning till praktiska arbetsuppgifter kompletterade med teoretiska studier. Utbildningen baserar sig på ett tidsbundet arbetsavtal mellan arbetsgivaren och en minst 15 år fylld läroavtalsstuderande. Till läroavtalet fogas alltid ett individuellt studieprogram som utarbetas utifrån de grunder som Utbildningsstyrelsen fastställt för läroplanen eller för en fristående examen. I medeltal sker ca 80 procent av läroavtalsutbildningen på arbetsplatsen.
Antalet personer som studerar i läroavtalsutbildning har fyrdubblats under de senaste tio åren. I fjol var antalet läroavtalsstuderande i den grundläggande yrkesutbildningen ca 12 500 och i den yrkesinriktade tilläggsutbildningen ca 20 000. Över 70 procent av studerandena
var vuxna och över 80 procent av utbildningen inriktad på en examen.
- - -
Ytterligare information: överinspektör Mika Tammilehto (undervisningsministeriet), tfn 09-160 773 16 och regeringsråd Timo Lankinen (undervisningsministeriet), tfn 09-160 773 91