Oppisopimuskouluttajien laatupalkinnot myönnetty
Opetusministeriö on myöntänyt vuoden 2004 oppisopimuskouluttajien laatupalkinnot kokkolalaiselle Kokkola Zinc Oy:lle sekä Torniossa toimivalle Outokumpu Stainless Oy:lle. Laatupalkintojen arvo on 2 000 euroa. Ne jakoi opetusministeri Tuula Haatainen torstaina.
- Oppisopimuskoulutuksella on tärkeä tehtävä ammatillisen koulutuksen yhtenä järjestämismuotona. Koulutuksen laadun, tuloksellisuuden ja työelämävastaavuuden parantaminen ovat keskeisimpiä toimia vetovoimaisuuden lisäämisessä, sanoi ministeri Haatainen.
- Ammatillisen osaamisen, koulutuksen arvostuksen ja vetovoiman vahvistaminen ovat niin hallitusohjelman kuin koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelman merkittäviä tavoitteita.
- Työnantajan ja työpaikkaohjaajan rooli on oppisopimuskoulutuksessa keskeinen. Oppimisedellytysten luomisen ja oppimisen edistämisen ohella on tärkeää kiinnittää huomiota myös siihen, miten työpaikoilla voidaan hyödyntää uutta ammattiosaamista ja miten osaavia työntekijöitä motivoidaan kehittämään osaamistaan edelleen.
- Työyhteisön on osallistuttava laajasti oppisopimusopiskelijoiden osaamistason nostamiseen, jatkoi Haatainen.
Palkintoperustelut:
Yhtenä maailman johtavana sinkin valmistajana tunnettu Kokkola Zinc Oy on kehittänyt henkilöstön osaamista oppisopimuskoulutuksella suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti. Yrityksessä on useamman vuoden ajan kiinnitetty runsaasti huomiota henkilöstön osaamistason kohottamiseen, jossa oppisopimuskoulutuksella on ollut merkittävä rooli. Ammatti- ja erikoisammattitutkintoon johtavat henkilökohtaiset kehityssuunnitelmat on jo kahdella kolmasosalla työntekijöistä. Ammattitaidon kehittämiseen kannustaa yrityksen kehittämä, ammatillista osaamista kuvaaviin pätevyyden tasoihin perustuva palkkajärjestelmä.
Kokkola Zinc Oy:ssä esimiehillä on merkittävä rooli oppisopimusopiskelijoiden henkilökohtaisten opiskeluohjelmien laatimisessa sekä opiskelun tukemisessa. Henkilökohtaisissa opiskeluohjelmissa otetaan henkilökohtaisten kehittämistarpeiden ohella huomioon kunkin tiimin kehitystarpeet.
Kokkola Zinc Oy tekee tiivistä yhteistyötä oppisopimuskoulutuksen järjestäjän, Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän ja muiden koulutusorganisaatioiden kanssa ja tämän ohella myös yrityksen omat asiantuntijat toimivat tietopuolisen koulutuksen kouluttajina.
Torniossa toimiva, jaloterästä tuottava Outokumpu Stainless Oy on noudattanut useamman vuoden ajan jatkuvan parantamisen toimintakulttuuria, jossa korostetaan osaamisen jatkuvaa kehittämistä. Oppisopimuskoulutuksella on ollut tässä merkittävä rooli ja siitä on tullut luonteva osa päivittäistä toimintaa. Yritykseen on tuotannon laajennusten yhteydessä otettu yli 300 uutta työntekijää, joista suurin osa on oppisopimuskoulutuksessa.
Esimiehillä on keskeinen rooli opiskelun tukihenkilönä koko oppimisprosessin aikana. Yrityksessä on lisäksi kiinnitetty esimerkillisesti huomiota käytännön opetuksen, tietopuolisen koulutuksen ja tutkintoon kuuluvien näyttöjen toteuttamiseen ja yhteensovittamiseen. Tietopuolisessa koulutuksessa otetaan huomioon opiskelijoiden erilaiset lähtötasot ja yksilölliset tavoitteet, vaikka sitä annetaan suurillekin ryhmille samaan aikaan. Myös työpaikkaohjaajien koulutus on ollut laajamittaista.
Outokumpu Stainless Oy:llä on erinomaisen tiiviit yhteistyösuhteetoppisopimuskoulutuksen järjestäjänä toimivaan Länsi-Lapin koulutuskuntayhtymään, jossa myös suurin osa tietopuolisesta koulutuksesta järjestetään.
- - -
Oppisopimuskouluttajien laatupalkintoa voivat hakea koulutuksen järjestäjät parhaaksi katsomalleen oppisopimuskouluttajalle, mukaanlukien yrittäjän oppisopimuskoulutus.
Oppisopimuskoulutus on kiinteä osa suomalaista ammatillista koulutusjärjestelmää. Se on työelämälähtöisin ammatillisen koulutuksen järjestämismuoto, jolla voi suorittaa kaikkia toisen asteen ammatillisia perustutkintoja sekä ammatti- ja erikoisammattitutkintoja. Lisäksi voidaan suorittaa ei-tutkintotavoitteista lisäkoulutusta. Oppisopimuskoulutus soveltuu nuorten ja aikuisten ammatillisen peruskoulutuksen hankkimisväyläksi ja ammatillisen osaamisen kehittämismuodoksi. Myös yrittäjät voivat kouluttaa itseään oppisopimuksella.
Oppisopimuskoulutuksella tarkoitetaan työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä järjestettäviä opintoja, joita täydennetään tietopuolisilla opinnoilla. Oppisopimuskoulutus perustuu työnantajan ja vähintään 15-vuotiaan oppisopimusopiskelijan väliseen määräaikaiseen työsopimukseen. Oppisopimukseen liitetään aina henkilökohtainen opiskeluohjelma, joka laaditaan Opetushallituksen vahvistamien opetussuunnitelman tai näyttötutkinnon perusteiden pohjalta. Keskimäärin noin 80 prosenttia oppisopimuskoulutuksesta tapahtuu työpaikalla.
Oppisopimuskoulutuksessa olevien määrä on nelinkertaistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Vuonna 2003 ammatillisessa peruskoulutuksessa oli noin 12 500 ja lisäkoulutuksessa noin 20 000 oppisopimusopiskelijaa. Opiskelijoista yli 70 prosenttia oli aikuisia ja koulutuksesta yli 80 prosenttia tutkintotavoitteista.
- - -
Lisätietoja: ylitarkastaja Mika Tammilehto (opetusministeriö), puh. (09) 160 77316 ja hallitusneuvos Timo Lankinen (opetusministeriö), puh. (09) 160 77391