Nordiska ungdomsministrar diskuterade ungdomars digitala välbefinnande

Som en del av Finlands och Ålands ordförandeskap i Nordiska ministerrådet samlades de nordiska ungdomsministrarna den 4 april på distans för att diskutera de ungas välbefinnande i en digitaliserad värld och deras tro på framtiden. Ordförande för mötet var minister Sandra Bergqvist, som ansvarar för ungdomsfrågor.
Under de senaste åren har många länder utarbetat nationella rekommendationer om skärmtiden för barn och unga. Också i Finland bereds ärendet under ledning av Institutet för hälsa och välfärd och Utbildningsstyrelsen.
- Offentliga diskussioner har i allt högre grad överförts till internet. Det är viktigt att uppmärksamma såväl skärmtiden som vad barn och unga faktiskt gör på enheterna och vilket slags innehåll de utsätts för. Som beslutsfattare måste vi se till att den digitala framtiden är trygg, hälsosam och mänsklig – i synnerhet för barn och unga. Ökad skärmtid är även bort från barn och ungas övriga fritidssysselsättning, så som hobbyer och motion. Det här har också stark koppling till ungas välmående, säger minister Bergqvist.
De ungas tro på framtiden stod också på agendan. Resultaten av årets Ungdomsbarometer visar att de indikatorer som mäter de ungas tro på framtiden har sjunkit betydligt. Ungdomsbarometern har sedan 2008 granskat ungas framtidstro. Åren 2008–2021 förhöll sig cirka 80 procent av de unga optimistiskt till sin egen framtid, men enligt den senaste Ungdomsbarometern förhåller sig endast 61 procent av de unga positivt till framtiden.
- Det är klart att de stora omvälvningarna i samhället påverkar unga och det måste vi i Finland ta tag i. Jag har tillsatt en expertgrupp bestående av forskare för att framför allt utreda varför de ungas tro på framtiden har minskat. Expertgruppen kommer att ge rekommendationer om vilka åtgärder vi kan vidta för att rätta till situationen. Varje utslagen ung person är en mänsklig tragedi. Det har vi som samhälle inte råd med, säger minister Bergqvist.
Enligt ministern hänför sig de ungas välbefinnande och tillit till framtiden också till säkerheten. I Finland baserar sig idén om övergripande säkerhet på antagandet om resilienta, välmående och aktiva unga medborgare.
I det nordiska ungdomsmötet deltog förutom Finland också de ministrar som ansvarar för ungdomsfrågor från Åland, Färöarna, Norge, Danmark och Sverige.
Ytterligare information:
- Rosanna Blomster, specialmedarbetare, tfn 0295330337
- Henni Axelin, direktör, tfn 0295330205