Pohjoismaiset nuorisoministerit pohtivat nuorten digitaalista hyvinvointia

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 4.4.2025 13.57
Tyyppi:Uutinen
Nuorisoministereiden etäkokous

Osana Pohjoismaiden ministerineuvoston Suomen ja Ahvenanmaan puheenjohtajuutta pohjoismaiden nuorisoministerit kokoontuivat 4. huhtikuuta etäyhteydellä keskustelemaan nuorten hyvinvoinnista digitalisoituvassa maailmassa, sekä nuorten uskosta tulevaisuuteen. Kokouksen puheenjohtajana toimi nuorisoasioista vastaava ministeri Sandra Bergqvist.

Viime vuosina moni maa on laatinut kansallisia suosituksia lasten ja nuorten ruutuajasta. Myös Suomessa valmistellaan asiaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Opetushallituksen johdolla. 

- Julkiset keskustelut ovat yhä enemmän siirtyneet nettiin. On tärkeää kiinnittää huomiota niin ruutuaikaan kuin siihen, mitä lapset ja nuoret tekevät laitteilla ja millaiselle sisällölle he altistuvat. Meidän on päätöksentekijänä varmistettava, että digitaalinen tulevaisuus on turvallinen, terveellinen ja inhimillinen – erityisesti lapsille ja nuorille. Lisääntyvä ruutuaika on pois myös lasten ja nuorten muusta vapaa-ajasta, kuten harrastuksista ja liikunnasta. Tämä kytkeytyy vahvasti myös nuorten hyvinvointiin, sanoo ministeri Bergqvist. 

Nuorten usko tulevaisuuteen oli myös agendalla. Tämän vuoden Nuorisobarometrin tulokset osoittavat, että nuorten tulevaisuususkoa mittaavat indikaattorit ovat laskeneet merkittävästi. Nuorisobarometri on vuodesta 2008 lähtien mitannut nuorten luottamusta tulevaisuuteen. Vuosina 2008–2021 noin 80 % nuorista suhtautui optimistisesti omaan tulevaisuuteensa, mutta viimeisimmän Nuorisobarometrin mukaan enää 61 % nuorista suhtautuu tulevaisuuteen myönteisesti.

- On selvää, että yhteiskunnan suuret murrokset vaikuttavat nuoriin ja siihen meidän on Suomessa tartuttava. Olen asettanut tutkijoista koostuvan asiantuntijaryhmän selvittämään ennen kaikkea sitä, miksi nuorten luottamus tulevaisuuteen on vähentynyt. Asiantuntijaryhmä tulee antamaan suosituksia siitä, mihin toimiin voimme ryhtyä tilanteen korjaamiseksi. Jokainen syrjäytynyt nuori on inhimillinen tragedia. Meillä ei ole yhteiskuntana varaa siihen, toteaa ministeri Bergqvist.

Ministerin mielestä nuorten hyvinvointi ja luottamus tulevaisuuteen liittyvät myös turvallisuuteen. Suomessa kokonaisturvallisuuden idea perustuu oletukseen resilienteistä, hyvinvoivista ja aktiivisista nuorista kansalaisista.

Pohjoismaiseen nuorisokokoukseen osallistuivat Suomen lisäksi nuorisoasioista vastaavat ministerit Ahvenanmaalta, Färsaarilta, Norjasta, Tanskasta ja Ruotsista.

Lisätietoja:
-    erityisavustaja Rosanna Blomster, puh. 0295330337
-    johtaja Henni Axelin, puh. 0295330205