Arbetsgrupp: Ökat välbefinnande i skolan genom bättre påverkningsmöjligheter för eleverna
Att arbeta för elevernas välbefinnande är en gemensam sak för skolans hela personal och hemmen. Då kan också problem hos barnen upptäckas så tidigt som möjligt. Arbetsgruppen för ökat välbefinnande i skolan har utarbetat åtgärdsförslag till stöd för barns och ungdomars välbefinnande och trivsel i skolan. Arbetsgruppen har också funderat över metoder att förbättra barns och ungdomars möjligheter att påverka skolvardagen. Arbetsgruppens promemoria överlämnades till undervisningsminister Antti Kalliomäki på måndagen.
Arbetsgruppen understryker att det med tanke på välbefinnandet i skolan är ytterst viktigt att identifiera också svaga signaler och symptom på problem i elevernas välbefinnande.
En strukturell harmonisering av skoldagen skulle enligt arbetsgruppen förbättra välbefinnandet hos alla barn. Genom en smidig inledning på skoldagen, förlängd matpaus och lämplig placering av hobbyverksamhet under dagen kunde man åstadkomma betydande förändringar i välbefinnandet. Morgon- och eftermiddagsverksamheten bör bilda en naturlig del av skolornas verksamhet och på så sätt bidra till ökat välbefinnande.
Enligt arbetsgruppen bör också eleverna i grundskolan höras innan man fattar beslut som väsentligt påverkar studierna eller elevernas ställning. Enligt förslaget skall varje grundskola ha en elevkår, till vilken alla elever i skolan hör. Interaktion är en viktig faktor när man bygger upp en kultur av samhörighet och gemenskap i skolan.
Åtgärder för att motverka mobbning påverkar i avgörande grad välbefinnandet i skolan. Arbetsgruppen rekommenderar att man utreder de åtgärder som utarbetats i kommunerna och skolorna för motverkande av mobbning. Utgående från utredningen övervägs möjligheten att starta ett rikstäckande utvecklingsprogram som gör det möjligt att allmänt ta i bruk effektiva handlingsmodeller mot mobbning i alla skolor. Arbetsgruppen understöder särskilt ett utvidgat bruk av skolkamrater som medlare, vilket upplevts som en effektiv metod i skolorna.
Arbetsgruppen föreslår också en ny slags verksamhet som utgår ifrån elevens individuella livssituation. Verksamheten skall förhindra att elever lämnar utbildningen på hälft och skall också starkare föra in praktiskt inriktade studieformer i den grundläggande utbildningen. Utvecklingsprojekten skall särskilt fokusera på utveckling av stödjande strukturer mellan olika förvaltningsgrenar. Preventiva metoder och metoder för tidigt ingripande bör utvecklas för att stödja skolgången för de elever och ungdomar som löper särskild risk att marginaliseras.
Arbetsgruppen föreslår också att fortbildningen för lärarna i större grad skall lära ut förståelse för gruppdynamik, förmåga att leda en grupp samt yrkesövergripande samarbete. Utvecklande av arbetsgemenskapen och ledningen av den spelar en stor roll för välbefinnandet i hela skolan.
Ytterligare information: direktör Eeva-Riitta Pirhonen, tfn (09) 160 77268 och överinspektör Tiina Kavilo, tfn (09) 160 77313
Promemorian av arbetsgruppen för ökat välbefinnande i skolan kan läsas på undervisningsministeriets webbplats.
>> Promemoria av arbetsgruppen för ökat välbefinnande i skolan