Anordnare av yrkesutbildning anvisas 2,14 miljarder euro för 2024
Undervisnings- och kulturministeriet har beslutat om finansieringen för anordnare av yrkesutbildning genom det egentliga prestationsbeslutet för 2024. Finansieringen ökar nästa år med något över 111 miljoner euro jämfört med motsvarande beslut föregående år.
Det egentliga prestationsbeslutet är det viktigaste årliga beslutet om statsandelsfinansiering för anordnare av yrkesutbildning. I finansieringen beaktas bland annat de studerandeår som uppställts som mål för utbildningsanordnaren, examensprestationerna, responsen som samlas in av de studerande och av arbetslivet samt de studerandes sysselsättning och övergång till fortsatta studier.
Genom det beslut som fattades nu beviljades anordnarna av yrkesutbildning cirka 2,14 miljarder euro för nästa år. Finansieringen ökade med lite över 111 miljoner euro jämfört med det egentliga prestationsbeslutet för 2023. Finansiering beviljades sammanlagt 135 utbildningsanordnare.
– Jag är nöjd över att vi i dessa svåra ekonomiska tider kan stärka finansieringen av yrkesutbildningen avsevärt. På så sätt säkerställer vi yrkesutbildningens kvalitet och tillgången till experter inom olika branscher också i fortsättningen, säger undervisningsminister Anna-Maja Henriksson.
Ökningen av den beviljade finansieringen beror i synnerhet på indexjusteringarna i statens och kommunernas finansieringsandelar, som inom yrkesutbildningen görs till fullt belopp, samt på anslagsökningen till följd av utvidgningen av läroplikten. Dessutom lämnades nu en mindre del av budgetanslaget för 2024 för utdelning senare under finansåret. Genom att bevilja en större andel av finansieringen redan nu stöder man utbildningsanordnarnas beslutsfattande och prognostisering.
I den beviljade finansieringen ingår tidsbundna tillägg för att öka närvårdarutbildningen och för ett försök med att reformera utbildningsersättningen för läroavtalsutbildning. När man fattade beslut om att ändra personaldimensioneringen vid verksamhetsenheter för serviceboende med heldygnsomsorg och långvarig institutionsvård ställde man som mål att 5 000 nya närvårdare ska utbildas före 2025. Det tidsbundna tillägg till anslaget för yrkesutbildning som stöder uppnåendet av detta mål har 2020-2024 varit sammanlagt 133 miljoner euro. Den andel som anvisas för 2024 är 16,5 miljoner euro, och tillägget är i första hand avsett för slutförande av de utbildningar som inletts med tilläggsfinansieringen från tidigare år.
För försöket med att reformera den utbildningsersättning som gäller läroavtal beviljades också tilläggsfinansiering för sista gången 2024. För närvarande pågår ett treårigt försök med att reformera grunderna för bestämmande av utbildningsersättningen för läroavtalsutbildning. Genom försöket syftar man till att bättre stödja de ungas utbildning och sysselsättning. Avsikten är att arbetsgivaren under försökstiden får större utbildningsersättning för en läroavtalsstuderande under 20 år som saknar examen på andra stadiet och som avlägger en yrkesinriktad grundexamen än för andra läroavtalsstuderande. För försöket har det beviljats en årlig tilläggsfinansiering på fem miljoner euro för 2022–2024.
• finansiering som beviljats genom det egentliga prestationsbeslutet för 2024 (PDF)
• mer information om finansieringen av yrkesutbildning och prestationsbesluten (på finska)
Mer information:
- Petri Lempinen, överdirektör, tfn 02953 30180
- Johannes Peltola, sakkunnig, tfn 02953 30292