Understöden beviljas efter prövning. Bedömningen och den inbördes jämförelsen av ansökningarna bygger på en helhetsbedömning. Den inbördes jämförelsen görs som en jämförelse inom respektive område. Där beaktas i vilken utsträckning de sju grunder för beviljande som presenteras nedan uppfylls i varje sökandes verksamhet.
1. Ansökningsspecifika villkor för beviljande
1) Verksamheten ska vara kulturpolitiskt betydelsefull
Vid bedömningen av ansökningarna beaktas med vilka åtgärder och metoder den sökandes verksamhet främjar ett eller flera effektmål i undervisnings- och kulturministeriets kulturpolitiska strategi 2025 och ministeriets mål i statens budgetproposition för 2023, eller på vilka andra sätt den sökandes verksamhet har kulturpolitisk betydelse.
Kulturpolitisk strategi 2025
I budgetpropositionen 2023 är ministeriets mål för det samhälleliga genomslaget följande:
- Förutsättningarna för konstnärligt och annat kreativt arbete förbättras och produktions- och distributionsformerna diversifieras.
- Delaktigheten i kulturlivet ökar och skillnaderna i olika befolkningsgruppers deltagande minskar.
- Kulturgrunden är stark och livskraftig.
2) Verksamheten ska vara regelbunden och målinriktad och ska innefatta konkreta åtgärder
I bedömningen av ansökningarna beaktas i vilken grad verksamheten sker året om och är regelbunden och bestående, med vilka åtgärder verksamheten genomförs (verksamhetsplan), vilka mål som har ställts för åtgärderna och hur uppnåendet av målen följs upp.
Ett tecken på regelbunden verksamhet är att verksamheten är fortlöpande och utgör en helhet som omfattar även annan verksamhet än att ordna ett enskilt evenemang eller seminarium eller en enskild kurs. Deltagande i tillställningar som ordnas av någon annan aktör räknas inte som egen verksamhet, om inte deltagandet är nödvändigt för att målet för den egna verksamheten ska uppnås.
I bedömningen beaktas även vilka effekter verksamheten har på sikt.
3) Verksamheten ska vara riksomfattande eller på annat sätt ha nationell betydelse.
Med riksomfattande avses hur omfattande verksamheten är inom vårt land och hur stora befolkningsgrupper verksamheten når ut till.
I bedömningen beaktas därtill från ett hur stort område sammanslutningens medlemmar eller aktörer kommer samt om sammanslutningens tjänster geografiskt täcker hela landet.
I bedömningen beaktas också hur unik och betydande verksamheten är på riksnivå eller för att främja konst eller kultur.
Riksomfattande eller övrig nationell betydelse förutsätter att sökanden också har verksamhet någon annanstans i Finland än på sammanslutningens hemort och att sökandens åtgärder når stora grupper av människor eller åtminstone andra befolkningsgrupper än de egna medlemmarna.
Som verksamhet som är betydelsefull nationellt och i främjandet av kultur och konst räknas verksamhet som inte bedrivs av andra sammanslutningar inom branschen.
4) Den sökandes ekonomiska och verksamhetsmässiga förutsättningar
I bedömningen beaktas sammanslutningens ekonomiska helhetssituation (bokslut och balansräkning).
Budgeten för det kommande verksamhetsåret (utgifter och inkomster) och det bidrag som söks i relation till verksamhetsplanen. Budgeten ska vara dimensionerad i rätt förhållande till verksamhetens omfattning och mångsidighet samt till kostnaderna för åtgärderna.
I bedömningen beaktas dessutom hur mångsidiga de budgeterade inkomsterna är (medelsanskaffning, övriga understöd, övrig finansiering).
Den sökandes ekonomi ska vara i balans. Det räknas till fördel för sökanden om verksamheten finansieras med annan finansiering än enbart med offentliga medel.
En sökande som får understöd kan inte vara i konkurs eller ha väsentligt underlåtit att betala sina skatter eller socialskyddsavgifter, och en nyckelperson för verksamheten kan inte tidigare ha gjort sig skyldig till brott vid ansökan om understöd och kan inte ha meddelats näringsförbud.
Undervisnings- och kulturministeriets understöd får i regel täcka högst 98 procent av de faktiska kostnaderna för den verksamhet som understöds.
5) Verksamhetens betydelse inom det egna fältet
Vid bedömningen av ansökningarna beaktas hurdant förhållande den sökande har till övriga aktörer inom området. I bedömningen kan man betona sökandens särskilda uppgift på området eller i målgrupperna för verksamheten.
I fråga om organisationer beaktas om sökanden är en centralorganisation eller medlemsorganisation.
Dessutom bedöms i vilken omfattning den sökande representerar sin bransch på nationell nivå, och huruvida den sökande representerar sin bransch i internationella sammanhang.
6) Samarbetsförutsättningar
Vid bedömningen av ansökningarna beaktas hur mycket den sökande samarbetar med aktörer inom den tredje sektorn, den offentliga sektorn och den privata sektorn, samt hurudant samarbete det handlar om.
7) Utveckling av branschen
Vid bedömning av ansökningarna beaktas hur och på vilka sätt sökanden följer med verksamhetsmiljön samt aktivt identifierar utvecklingsbehov och -möjligheter på området.
Sådana åtgärder kan vara exempelvis strukturell utveckling av branschen samt åtgärder som stärker branschens finansieringsgrund (t.ex. genom att sammanslå olika aktörer eller genom att utnyttja nya finansieringsformer).
Förutom ovannämnda ansökningsspecifika grunder för beviljande förutsätter ministeriet att sammanslutningen i sin verksamhet beaktar förutsättningarna i jämställdhetslagen och diskrimineringslagen och arbetsgivarskyldigheterna som följer av den övriga lagstiftningen.
2. Allmänna grunder
I enlighet med sin strategi arbetar undervisnings- och kulturministeriet för att allas förmågor och kompetens stärks, för att samhället förnyas genom kreativ, utforskande och ansvarsfull verksamhet och för att förutsättningarna för ett meningsfullt liv tryggas på lika villkor. UKM:s strategi kan läsas på webbsidan.
I bedömningen och jämförelsen av ansökningarna kan det därmed räknas till fördel om verksamheten eller projektet bidrar till att främja jämställdhet, likabehandling, delaktighet, ömsesidig respekt och hållbar utveckling i enlighet med verksamhetslöftet i UKM:s strategi.
3. Allmänna förutsättningar enligt statsunderstödslagen
Undervisnings- och kulturministeriet kan bevilja understöd endast om de allmänna förutsättningarna för beviljande av understöd enligt statsunderstödslagen uppfylls. Ministeriet beaktar de allmänna förutsättningarna också när beslut fattas om understödets belopp.
Allmänna förutsättningar för beviljande av statsunderstöd (7 § 1 mom. i statsunderstödslagen):
- Det ändamål för vilket statsunderstöd söks är samhälleligt godtagbart,
- Beviljandet av understöd är motiverat med avseende på de mål som satts för användningen av statsunderstödet.
- Beviljandet av statsunderstöd är nödvändigt med beaktande av annat offentligt stöd som den sökande erhållit samt arten och omfattningen av projektet eller verksamheten.
- Beviljandet av statsunderstöd orsakar inte mer än ringa snedvridning av konkurrensen och verksamheten på marknaden.
Om understödet eller en del av det hänför sig till lönekostnader, kan understödet endast beviljas av särskilt vägande skäl om stödtagaren har straffats för att ha anlitat utländsk arbetskraft som saknar tillstånd (7 § 2 mom. i statsunderstödslagen).
4. Hinder för beviljande av understöd
Den som tidigare har fått understöd av ministeriet ska se till att de redovisningar för användningen av understödet som förutsätts i stödbesluten har lämnats in inom utsatt tid. Ministeriet avslår ansökan om sökanden väsentligt försummat sin skyldighet att lämna ministeriet uppgifter för kontroll av användningen av tidigare beviljade understöd.
Ansökan avslås om den lämnas in i pappersform efter utsatt tid.