Delegationen för den kreativa ekonomin diskuterade tillväxtstrategins genomslag
Vid delegationens möte den 11 april 2025 återvände medlemmarna till att precisera indikatorerna i tillväxtstrategin och framförde sina synpunkter på omgrupperingen och den fortsatta utformningen av åtgärderna.
Utifrån den fortsatta utredningen presenteras som indikatorer för tillväxtstrategin omsättning, antal företag, sysselsättning och synlighet för Finlandsbilden. Utöver dessa utreds ännu bl.a. export, andel av BNP och privata investeringar. Det ska finnas tillgång till data på nationell nivå av indikatorerna och säkerhet om informationsproduktionen även under de kommande åren. I tillväxtstrategin kan också presenteras nya indikatorer som ska utvecklas.
Medlemmarna betonade att olika källor ger en annan bild av siffrorna inom branschen. För att branschen ska kunna förankras att delta i diskussionen om den ekonomiska politiken krävs det att sektorns andel av BNP, ökningen av omsättningen och exportutvecklingen följs upp. Målet för siffrorna skulle kunna vara att nå siffrorna för motsvarande indikatorer i Sverige. I jämförelsen av Finlandsbilden bör Finland sträva efter att nå topp tio när kännedomen om kultur och kreativa branscher jämförs. Ansvaret för den indikatorspecifika uppföljningen ska vara klart och tydligt. Branschens tillväxt och internationalisering förutsätter att företagen vill växa, varför företagens vilja att växa också bör följas upp som en indikator. Som andra indikatorer lyftes fram bl.a. satsningar på forskning och utveckling och beaktandet av regionala skillnader. Medlemmarna påminde om att indikatorernas uppgift är att beskriva åtgärdernas genomslag varför de bör vara noggrant övervägda och motiverade, ett begränsat antal. Medlemmarna identifierade dock behovet av att följa upp branschens genomslag och att stärka branschens kunskapsbas och statistiska bas i större utsträckning. Detta har beaktats i åtgärderna.
Utifrån delegationens tidigare diskussioner hade åtgärderna på nytt grupperats i sex strategiska prioriteringar: reglering, rådgivningstjänster för företag, kompetens och prognostisering, ekosystembaserat samarbete, finansieringsvägar samt kommunikation, marknadsföring och arbete för Finlandsbilden. Till åtgärderna hade fogats nya åtgärdsförslag för att stärka FoUI-verksamheten och förmågan att utnyttja den digitala omvälvningen och artificiell intelligens. För närvarande förs det en nära förvaltningsövergripande dialog om den fortsatta beredningen av åtgärderna med ministerierna och aktörerna inom ministeriernas förvaltningsområden.
I diskussionen konstaterade medlemmarna att helheten har framskridit i en positiv riktning. Man saknade också internationell betoning på utvecklingen av ekosystemet, man önskade att åtgärdsförslag om ett mer strategiskt arbete för Finlandsbilden och främjande av exporten preciseras och att åtgärder för att stärka finansieringen i ett tidigt skede och i skalningsfasen inkluderas i finansieringsvägarna. I delegationen fördes också en aktiv diskussion om möjligheterna till internationalisering och i synnerhet om förutsättningarna för tillväxt i fråga om kreativa tjänster. En del av medlemmarna tog starkt ställning till att också tillväxten inom de kreativa tjänsterna förutsätter internationalisering, även om det i diskussionen också framfördes motsatta åsikter, det vill säga att de kreativa tjänsterna ska växa på hemmamarknaden innan de sträcker sig till den internationella marknaden.
Vid delegationens nästa möte i början av maj diskuteras utkastet till tillväxtstrategi som helhet.
Delegationen är ett rådgivande sakkunnigorgan för utveckling av affärsverksamheten inom den kreativa ekonomin. Delegationens mandatperiod pågår till slutet av 2030. Den första uppgiften är att bereda en tillväxtstrategi för den kreativa ekonomin, som blir klar sommaren 2025.
Mer information:
Sanna Kyyrä, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7012
Laura Mäkelä, kulturråd, undervisnings- och kulturministeriet, tfn 029 533 0224