Nytt sätt att få ett ärende prövat i högsta domstolen träder i kraft i april

Högsta domstolens prejudikatroll stärks i mitten av april, när bestämmelserna om prejudikatfrågor och språngdispens träder i kraft.
Ändringarna gör det snabbare att sända flertydiga frågor till högsta domstolen för avgörande. Avsikten är att republikens president stadfäster lagarna fredagen den 4 april, och de träder i kraft den 15 april.
Lagändringarna bidrar till regeringsprogrammets mål om smidigare rättegångar. Ändringarna föranleds av högsta domstolens framställning om vidtagande av lagstiftningsåtgärder. I synnerhet antalet ansökningar om besvärstillstånd i tvistemål har minskat kraftigt i högsta domstolen, vilket har försämrat högsta domstolens möjligheter att avgöra flertydiga rättsliga frågor och styra rättskipningen genom att meddela prejudikat.
I fortsättningen kan den lägre domstol som behandlar ärendet överföra en fråga som är av betydelse för att ett ärende ska kunna avgöras till högsta domstolen för avgörande. Högsta domstolen kan ta upp frågan för avgörande, om det är viktigt med tanke på tillämpningen av lagen i andra liknande fall. På så sätt får man högsta domstolens avgörande i frågan snabbare än tidigare. Förfarandet kallas förfarandet med prejudikatfrågor.
Samma mål eftersträvas genom att man föreskriver om språngdispens. Språngdispens ska tillämpas i ärenden där hovrätten inte har meddelat tillstånd till fortsatt handläggning. Om en part har överklagat ett sådant beslut och högsta domstolen upptäcker en fråga av prejudikatkaraktär i ärendet, kan den avgöra frågan direkt. I nuläget ska ett sådant ärende först återförvisas till hovrätten för avgörande, varefter parten på nytt ska föra ärendet till högsta domstolen för avgörande så att man får ett ställningstagande av högsta domstolen.
Förfarandena stöder högsta domstolens arbete när den fullgör sin samhälleliga uppgift. Dessutom förbättrar de rättssäkerheten och bidrar till regeringsprogrammets föresats att göra rättegångarna smidigare.
Mer information: Johannes Koskenniemi, specialsakkunnig, tfn 0295 150 163, [email protected]