RP med förslag till lag om ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet

OKM027:00/2022 Lagstiftningsprojekt

I propositionen föreslås att det till lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet fogas en ny 46 § med bestämmelser om statens specialunderstöd för småbarnspedagogik för barn som behöver internationellt eller tillfälligt skydd eller är papperslösa. Närmare bestämmelser ska utfärdas genom förordning av statsrådet.

Projektets framskridande

Projektets basuppgifter Avslutat

Projektets nummer OKM027:00/2022

Ärendenummer VN/16361/2022

Projektets arrangör undervisnings- och kulturministeriet

Uppgiftsklass Regeringens proposition bereds

Mandattid 31.5.2022 – 31.3.2023

Datum för tillsättande

Lagberedning

RP med förslag till lag om ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet
  • 1

    Under beredning

    Godkänd i planen för sessionsperioden 31.1.2022
  • 2

    Uppskattad föredragningsvecka

    Uppskattning av ny föredragningsvecka 38/2022
  • 3

    Överlämnad till riksdagen

  • 4

    Nuvarande nivå: Författningen har antagits

Riksdagens svar EV 126/2022

I propositionen föreslås att det till lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet fogas en ny 46 § med bestämmelser om statens specialunderstöd för småbarnspedagogik för barn som behöver internationellt eller tillfälligt skydd eller är papperslösa. Närmare bestämmelser om grunderna för beviljande av specialunderstöd och om specialunderstödets användningsändamål ska utfärdas genom förordning av statsrådet. Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.

Ansvarig ministerUndervisningsminister Andersson

Ytterligare uppgifter

  • Budgetlag: genom lagförslaget påverkas statens inkomster eller anvisas anslag till syften som föreskrivs i lag.

  • Behandling: Delegationen för kommunal ekonomi och förvaltning

Lagstiftningsplan för höstsessionen 2022

Mål och resultat

Syftet med propositionen är att uppmuntra kommunerna att anordna småbarnspedagogik också för barn som söker eller får tillfälligt skydd, söker internationellt skydd eller är papperslösa. En högklassig småbarnspedagogik stöder barnens välbefinnande, utveckling och inlärning och erbjuder en trygg uppväxt- och inlärningsmiljö i vardagen. Rutinerna och den dagliga verksamheten inom småbarnspedagogiken har en betydande skyddande effekt i barnens vardag. Inom småbarnspedagogiken kan barn som flytt från otrygga förhållanden erbjudas allmänt, intensifierat respektive särskilt stöd enligt lagen om småbarnspedagogik. Under handledning av yrkeskunnig personal kan man främja barnets inlärning av finska eller svenska och på så sätt stödja integreringen av barn och familjer i det finländska samhället. När man erbjuder barn som flyr krig och andra otrygga förhållanden småbarnspedagogik, bidrar detta till att förverkliga skyldigheterna enligt konventionen om barnets rättigheter.

Sammandrag

I propositionen föreslås att det till lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet fogas en ny 46 § med bestämmelser om statens specialunderstöd för småbarnspedagogik för barn som behöver internationellt eller tillfälligt skydd eller är papperslösa. Närmare bestämmelser ska utfärdas genom förordning av statsrådet.

Utgångspunkter

Efter Rysslands invasion av Ukraina i början av 2022 har Europeiska unionens råd beslutat att för första gången aktivera direktivet om tillfälligt skydd (2001/55/EG). Beslutet trädde i kraft den 4 mars 2022 och efter det har man i Finland kunnat ge tillfälligt skydd till en grupp som omfattas av rådets beslut.

Europeiska kommissionen utfärdade den 21 mars 2022 ett meddelande (2022/C 126 I/01, nedan kommissionens meddelande), genom vilket medlemsstaterna ges anvisningar om genomförandet och tillämpningen av rådets beslut och direktivet om tillfälligt skydd. Enligt kommissionens meddelande bör medlemsstaterna stödja möjligheten för denna grupp att söka sig till småbarnspedagogik på samma villkor som för landets egna medborgare och andra unionsmedborgare.

De barn som har en hemkommun i Finland har en tydlig subjektiv rätt till småbarnspedagogik med stöd av 6 § 1 mom. i lagen om småbarnspedagogik (540/2018). När det gäller barn utan hemkommun förutsätter rätten till småbarnspedagogik att kriterierna i 6 § 2 eller 3 mom. i lagen om småbarnspedagogik uppfylls. De barn som har hemkommun i Finland omfattas av statsandelsfinansieringen.

Hankkeet - hankkeen ajankohtaisaineistojen listaus - Hankeikkuna är tillfälligt borta.