Tohtorikoulutuksen pilotointi

Tohtorikoulutuspilotti on vuosina 2024–2027 toteutettava tutkijankoulutuksen laajennus, jossa yliopistoihin palkataan 1000 uutta väitöskirjatutkijaa suorittamaan tohtorintutkintoa. Pilotissa yliopistot kehittävät ja uudistavat tohtorikoulutuksen käytäntöjä. Pilotoinnin taustalla ovat parlamentaarisen TKI-työryhmän ja hallitusohjelman kirjaukset.

255 miljoonan euron määrärahalla toteutetaan 15 tutkimusalakohtaista tohtorikoulutuksen pilottia. Niistä yhdeksän on lippulaiva-alojen ja kuusi vapaasti valittujen alojen pilotteja. Väitöskirjatutkijoista 800 kohdistuu lippulaiva-aloille ja 200 muille aloille.

Alakohtaisten pilottien toteutuksesta vastaavat yliopistojen suunnittelemat konsortiot. Laajassa yhteistyössä on mukana myös tutkimuslaitoksia ja yrityksiä.

Pilotoinnin tavoitteet

  • Lisätä tohtoreiden määrää Suomessa huomioiden osaamisen huoltovarmuus.
  • Pilotoida nykyistä joustavampaa tohtorikoulutuksen prosessia ja sisältöä.
  • Lisätä tohtorikoulutettujen liikkuvuutta yliopistojen, yritysten, tutkimuslaitosten ja muiden organisaatioiden välillä ja kannustaa heitä monipuolisille tutkijanurille.
  • Tuottaa tietoa tohtorikoulutuksen prosesseista sekä kerätä tietoa kolmannen syklin tutkintoaikojen mahdollisesta sääntelytarpeesta.
  • Kehittää ohjauksen käytänteitä sekä tieteellisen ja taiteellisen jatkotutkinnon suorittamisen integroitumista aiempiin opintoihin.
  • Lisätä tohtoreiden työllistymistä laajasti yhteiskunnan eri sektoreille.

Kysymyksiä ja vastauksia tohtorikoulutuspilotista

Lisätietoja

Saara Vihko, opetusneuvos 
opetus- ja kulttuuriministeriö, Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto ( KTPO ), Tiedepolitiikan vastuualue ( TIEVA ) Puhelin:0295330005   Sähköpostiosoite:


Paavo-Petri Ahonen, opetusneuvos 
opetus- ja kulttuuriministeriö, Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto ( KTPO ), Tiedepolitiikan vastuualue ( TIEVA ) Puhelin:0295330247   Sähköpostiosoite: