Tohtorikoulutuksen pilotointi
Tohtorikoulutuspilotti on vuosina 2024–2027 toteutettava tutkijankoulutuksen laajennus, jossa yliopistoihin palkataan 1000 uutta väitöskirjatutkijaa suorittamaan tohtorintutkintoa. Pilotissa yliopistot kehittävät ja uudistavat tohtorikoulutuksen käytäntöjä. Pilotoinnin taustalla ovat parlamentaarisen TKI-työryhmän ja hallitusohjelman kirjaukset.
255 miljoonan euron määrärahalla toteutetaan 15 tutkimusalakohtaista tohtorikoulutuksen pilottia. Niistä yhdeksän on lippulaiva-alojen ja kuusi vapaasti valittujen alojen pilotteja. Väitöskirjatutkijoista 800 kohdistuu lippulaiva-aloille ja 200 muille aloille.
Alakohtaisten pilottien toteutuksesta vastaavat yliopistojen suunnittelemat konsortiot. Laajassa yhteistyössä on mukana myös tutkimuslaitoksia ja yrityksiä.
Pilotoinnin tavoitteet
- Lisätä tohtoreiden määrää Suomessa huomioiden osaamisen huoltovarmuus.
- Pilotoida nykyistä joustavampaa tohtorikoulutuksen prosessia ja sisältöä.
- Lisätä tohtorikoulutettujen liikkuvuutta yliopistojen, yritysten, tutkimuslaitosten ja muiden organisaatioiden välillä ja kannustaa heitä monipuolisille tutkijanurille.
- Tuottaa tietoa tohtorikoulutuksen prosesseista sekä kerätä tietoa kolmannen syklin tutkintoaikojen mahdollisesta sääntelytarpeesta.
- Kehittää ohjauksen käytänteitä sekä tieteellisen ja taiteellisen jatkotutkinnon suorittamisen integroitumista aiempiin opintoihin.
- Lisätä tohtoreiden työllistymistä laajasti yhteiskunnan eri sektoreille.
Ajankohtaista
Yliopistoille lisärahoitus tuhannen uuden tohtorin kouluttamiseen
Tutkijankoulutuksen pilotointi alkamassa
Hallitusohjelmassa on sitouduttu toimeenpanemaan parlamentaarisen TKI-työryhmän ehdotukset siitä, miten Suomen T&K-toiminnan rahoitus nostetaan neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä.
Halutaan pilotoida uudenlaista mallia tohtorikoulutuksen nopeuttamiseksi ja tehostamiseksi yliopistoissa laadusta tinkimättä. Tällä toimenpiteellä osaltaan tuetaan riittävää TKI-osaajien määrä, jotta Suomen T&K-toiminnan rahoituksen nosto neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä pystytään toteuttamaan tehokkaalla ja tarkoituksenmukaisella tavalla.
Suomalaisille yliopistoille tarjoamaan rahoitusta tohtorikoulutuksen vapaaehtoiseen kokeiluun.
Yksittäisen väitöskirjatutkijan rahoituksen enimmäisaika pilotissa on kolme vuotta. Pilotoinnilla pyritään siihen, että yhä useampi myös saa väitöskirjansa valmiiksi tuossa ajassa.
Väitöskirjatutkijoiden työnantajana on yliopisto, jolla on vapaus vastata paitsi tohtorikoulutuksesta niin myös pilotin työsuhteista.
Keskeisesti pilotissa rajataan yksittäisen pilottirahoituksella palkatun jatko-opiskelijan työsuhteen kestoksi enintään kolme vuotta ja että rahoituksen pitää kohdistua T&K-kuluihin. Pilotti ei rajaa yksittäisen väitöskirjatutkijan tutkinnon suoritusaikaa.
Lisätietoja
Saara Vihko, opetusneuvos
opetus- ja kulttuuriministeriö, Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto ( KTPO ), Tiedepolitiikan vastuualue ( TIEVA ) Puhelin:0295330005 Sähköpostiosoite: [email protected]
Paavo-Petri Ahonen, opetusneuvos
opetus- ja kulttuuriministeriö, Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto ( KTPO ), Tiedepolitiikan vastuualue ( TIEVA ) Puhelin:0295330247 Sähköpostiosoite: [email protected]