Toiminnanohjauksen kokeilu

Ammatillisen koulutuksen toiminnanohjauksen kehittämiseksi käynnistetään kokeilu, joka toteutetaan 1.1.2026–31.12.2033 välisenä aikana. Toiminnanohjauksen kokeilu on osa pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelman mukaista ammatillisen koulutuksen uudistamista. 

Toiminnanohjauksen kokeilun tavoitteena on parantaa ammatillisen koulutuksen vaikuttavuutta ja laatua sekä lisätä koulutuksen järjestäjän, hallinnon ja alueen välistä vuoropuhelua ja mahdollistaa yhteisen tilannekuvan luominen. Samalla kevennetään järjestämislupasäätelyä siten, että se vähentäisi koulutuksen järjestäjien ja opetushallinnon normitaakkaa ja hallinnollista työtä. 

Toiminnanohjauksen kokeilun haku ja valinta

Toiminnanohjauksen kokeiluun valitaan enintään 40 koulutuksen järjestäjää, joiden tulee kattavasti edustaa ammatillisen koulutuksen järjestäjäkenttää. Valtakunnallisen ja alueellisen kattavuuden varmistamiseksi maa jaetaan ennen hakua alueisiin opiskelijavuosimäärän perusteella. Lisäksi varmistetaan, että kokeiluun osallistuvien kokonaisuus on riittävän monipuolinen tutkintotarjonnaltaan ja osallistujia on molemmilla kansalliskielillä. Kokeiluun valitaan sekä julkisoikeudellisia että yksityisoikeudellisia koulutuksen järjestäjiä.

Kokeilun haku avataan keväällä 2025 ja päätökset valittavista koulutuksen järjestäjistä tehdään syksyllä 2025. Kokeiluun valittavien koulutuksen järjestäjien valinta perustuu Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen, Karvin, tekemään hakemusten pisteytykseen, jonka perusteista säädetään lailla. Opetus- ja kulttuuriministeriö huolehtii siitä, että kokeiluun osallistuvien kokonaisuus on riittävän monipuolinen ja se täyttää laissa määritellyt kriteerit. 

Kokeiluun valittaville myönnetään kokeiluluvat, joiden perusteella koulutuksen järjestäjä saisi nykyistä vapaammin järjestää lähes kaikkia ammatillisia tutkintoja ja koulutuksia. Opetus- ja kulttuuriministeriö käy koulutuksen järjestäjän kanssa neuvottelut, joissa sovitaan tavoitteista ja toimenpiteistä koulutustarjonnan ja työmarkkinoiden kohtaannon sekä laadun varmistamiseksi. Lisäksi sovitaan toimista, joilla koulutuksen järjestäjä etenee asetettujen tavoitteiden suuntaisesti.

Opetus- ja kulttuuriministeriö seuraa tavoitteiden toteutumista ja tekee väliarvioinnin nelivuotisen strategiakauden puolivälissä. Kokeilun tulosten ohella seurataan mahdollisia vaikutuksia järjestäjäverkkoon ja järjestäjien toimintaedellytyksiin sekä opiskelupaikkojen saatavuuteen alueellisten tarpeiden ja huoltovarmuuden näkökulmasta. 

Aiheesta muualla: 

Toiminnanohjauksen kokeilun seuranta

Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) toteuttaa seuranta- ja vaikuttavuustutkimuksen, jolla seurataan ja arvioidaan toiminnanohjauksen kokeilun tarkoituksen toteutumista, neuvottelumenettelyn toteutumista ja kokeilun vaikuttavuutta. 

 

Lisätietoja

Ville Heinonen, neuvotteleva virkamies 
opetus- ja kulttuuriministeriö, Lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen osasto (LAMOS), Strategisen ohjauksen vastuualue Puhelin:0295330105   Sähköpostiosoite: