Understödet underställs prövning. I bedömningen beaktas projektets ändamålsenlighet i relation till utlysningens mål, verksamhets- och ekonomiplanens genomförbarhet samt projektets kvalitet och omfattning med beaktande av föreningens verksamhetsmiljö.
1. Ansökningsspecifika villkor för beviljande
Vid bedömningen av projektets omfattning och genomslag beaktas följande:
- gemensamma projekt för föreningar
- skapande av samarbetsnätverk och olika slags partnerskap
- högklassig, handledd verksamhet och mångsidig motion erbjuds mer än en gång i veckan
- skapande/ökning av nya deltagargrupper
- ökning av antalet nya deltagare
- utveckling av innovativ ”icke-traditionell” föreningsverksamhet (t.ex. ungdomars egna idéer/grupper)
- övningsturerna infaller under en tid av dygnet som lämpar sig för barn, de ordnas nära boendemiljön och den övriga livsmiljön (tanken om närmotion)
- utveckling av frivilligverksamheten och stödjande av samhörigheten
- beaktande av jämställdheten mellan könen: idrottsgrupper för flickor skapas i pojkdominerade grenar och för pojkar i flickdominerade grenar. På motsvarande sätt kan det också finnas grupper som är gemensamma för alla
- hur, på vilka grunder ska föreningen använda understödet för att stödja barn och unga i mindre bemedlade familjer och på vilket sätt ska föreningen organisera detta.
Stöd kan sökas riktat till exempel till en grensektion, men sektionen kan inte vara självständig sökande. Sökanden är alltid en huvudförening (rf) och i ansökan ska anges föreningens huvudkonto (inte sektionernas/grenarnas egna konton).
Av projektet förutsätts att föreningens ledning har förbundit sig till det, dvs. att ett beslut om utveckling av föreningsverksamheten har fattats vid direktionens eller styrelsens möte. Projektet ska ha en ansvarsperson, en tydlig verksamhetsplan (organisering av genomförandet) samt mätbara, klara och realistiska mål. Också etableringen av den verksamhet som ska utvecklas bör presenteras (åtgärder).
Projektet ska ha betydande annan finansiering (minst 25 procent av projektet). Den verksamhet som understöds ska inledas under 2024.
Sökanden kan också vara flera föreningar tillsammans. I en gemensam ansökan för flera föreningar utses en förening med huvudansvar som administrerar projektet och i vars namn ansökan lämnas in. I projekt som genomförs av flera föreningar ska samtliga föreningars ledning ha förbundit sig till projektet (beslut av styrelse/direktion).
Understöd söks för projekt som varar ett år (12 mån.). För projektet ska tillsättas en styrgrupp (i projekt som genomförs av flera föreningar ska det finnas representanter för alla föreningar) och den ska framgå av ansökan. Projektets ekonomi ska följas upp med ett eget kostnadsställe.
En förening som år 2023 fick understöd för ett tvåårigt projekt ansöker nu om understöd för projektets andra år, dvs. det senare året. Sökanden ansöker då om ett fortsatt projekt och denna punkt (fortsatt projekt) ska kryssas i ansökan. Utöver projektplanen för det andra året fyller sökanden också i en rapporteringsdel om hur projektet har kommit i gång. Rapporteringsdelen finns i det elektroniska ansökningssystemet och ska fyllas i där.
Summan som ansöks om ska vara minst 2 500 och högst 25 000 euro. Understödet är alltid en del av projektets totala finansiering, så det kan inte täcka alla kostnader för projektet.
Utvecklingsstödet för föreningsverksamhet är indelat enligt projektinnehåll i funktionella projekt eller anställningsprojekt (heltidsarbete/deltidsarbete). Om utvecklingsprojektet inbegriper anställning, ska det i första hand riktas till handledning eller träning i motion och idrott för barn och unga. Det är också möjligt att föreslå anställning med andra särskilda skäl, såsom förvaltningsuppgifter, innovativa arbetsbeskrivningar eller sammansatta uppgifter. Stöd för deltidsanställningar kan sökas för sommar- eller säsongsperioden i syfte att sysselsätta unga, men då ska stödet utgöra en del av föreningens 12 månader långa utvecklingsprojekt för föreningsverksamheten.
Om utvecklingsprojektet inbegriper anställning ska sökanden utreda den befattningsbeskrivning som planerats för arbetstagaren och hurdan kompetens/utbildning som krävs av arbetstagaren. I anställningsprojekt ska det klart kunna visas att föreningen har ett tillräckligt bra ekonomiskt läge, självfinansiering och en plan för etablering av verksamheten för att klara avlöningen även efter stödperioden. Syftet med föreningsstödet är att vara ett första stöd i skapandet av permanenta anställningsförhållanden, stöd beviljas inte för visstidsanställningar.
Utgångspunkten är att anställningen av en arbetstagare inte får höja de avgifter som tas ut av föreningens medlemmar eller deltagare. I fråga om anställningsprojekt prioriteras föreningens första anställning när man överväger beviljandet av understöd.
I synnerhet bör det beaktas att deltagaravgifterna för den grundläggande verksamhet som omfattas av föreningsstödet ska hållas på en måttlig nivå. En månadsavgift som inte överstiger 50 euro har tidigare ansetts vara måttlig. I ansökan ska föreningen också tillräckligt klart och entydigt beskriva vilka olika saker deltagaravgiften består av. Basverksamheten består av barns och ungas veckovis deltagande i handledd idrotts- eller motionsverksamhet i föreningen. Tävlingar, tävlingsresor och läger betraktas inte som en del av basverksamhetens pris. Föreningen kan i sin verksamhet ha tävlingsidrott som siktar på framgång, men stödet för föreningsverksamhet riktas till den föreningsverksamhet som utvecklar understödets syfte, dvs. hobbyverksamhet med låg tröskel.
Om det i ett utvecklingsprojekt ingår att hjälpa barn eller unga i mindre bemedlade familjer att betala hobbyavgifter, ska det framgå av projektplanen på vilket sätt och på vilka grunder understödet kommer att användas till förmån för barn i mindre bemedlade familjer och hur många barns och ungas hobbyer man har tänkt stödja med understödet (uppskattning). I projektets kostnadskalkyl ska anges tydligt hur stor andel av understödet som riktas till detta. Understödet kan också användas för att anskaffa idrottsutrustning så att föreningen köper utrustningen och lånar ut den till barn och unga i mindre bemedlade familjer.
När undervisnings- och kulturministeriet överväger fördelningen, beviljandet och beloppen i fråga om understöd beaktas de frågor som nämns ovan i dessa ansökningsanvisningar (understödets syfte, grunderna för bedömning av ansökan, ansökningsspecifika grunder för beviljande). Därtill begär ministeriet ett utlåtande av det grenförbund eller någon annan idrottsorganisation som föreningen uppgett i ansökan samt av den regionala remissgruppen.
2. Allmänna grunder
Vid bedömningen och jämförelsen av ansökningarna kan det anses vara till fördel om verksamheten eller projektet främjar ett eller flera av följande allmänna mål, som grundar sig på strategier eller åtaganden som ministeriet har godkänt:
3. Allmänna förutsättningar enligt statsunderstödslagen
Undervisnings- och kulturministeriet kan bevilja understöd endast om de allmänna förutsättningarna för beviljande av understöd enligt statsunderstödslagen uppfylls. Ministeriet beaktar de allmänna förutsättningarna också när beslut fattas om understödets belopp.
Allmänna förutsättningar för beviljande av statsunderstöd (7 § 1 mom. i statsunderstödslagen):
- Det ändamål för vilket statsunderstöd söks är samhälleligt godtagbart
- Beviljandet av understöd är motiverat med avseende på de mål som satts för användningen av statsunderstödet.
- Beviljandet av statsunderstöd är nödvändigt med beaktande av annat offentligt stöd som den sökande erhållit samt arten och omfattningen av projektet eller verksamheten.
- Beviljandet av statsunderstöd orsakar inte mer än ringa snedvridning av konkurrensen och verksamheten på marknaden.
4. Hinder för beviljande av understöd
Den som tidigare har fått understöd av ministeriet ska se till att de redovisningar för användningen av understödet som förutsätts i stödbesluten har lämnats in inom utsatt tid. Ministeriet avslår ansökan om sökanden väsentligt försummat sin skyldighet att lämna ministeriet uppgifter för kontroll av användningen av tidigare beviljade understöd.
En sökande som har fått understöd flera gånger tidigare kan bli utan understöd. Anslaget räcker inte till för att stödja alla projekt, så när ansökningarna behandlas tittar man också på hur många gånger understöd har beviljats tidigare.
Ansökan avslås också om den lämnas in efter utsatt tid.
Stöd för anställning beviljas inte om föreningen tidigare har fått föreningsstöd för samma arbetsuppgift eller en arbetsuppgift med samma innehåll. Stöd för anställning beviljas inte heller om föreningen under 2022 och 2023 har minskat arbetskraften i anställningsförhållande. Om föreningen har permitterat personal på grund av covid-19-pandemin, betraktas det inte här som ett avslagskriterium.
Stöd kan inte beviljas till en nyligen registrerad sökande som inte har de uppgifter om verksamheten och ekonomin som krävs för föregående räkenskapsperiod.