Hoppa till innehåll

Undervisningsministeriets förvaltningsområde i budgetförslaget för 2008

Undervisningsministeriet
Utgivningsdatum 13.9.2007 10.30
Pressmeddelande -

I statens budgetförslag för 2008 föreslås 6 888,9 miljoner euro för undervisningsministeriets förvaltningsområde. Det betyder en ökning på 324,6 miljoner euro jämfört med 2007. År 2008 förbättras kvaliteten på den grundläggande utbildningen och yrkesutbildningen byggs ut. Ökningen i universitetens omkostnader utgör en central del i satsningarna på kompetens. Studiestödet förbättras i enlighet med regeringsprogrammet. Verkstadsverksamheten för unga stöds. Det satsas på politikprogrammet för barns, ungas och familjers välfärd. Extra finansiering anslås också för att stödja kulturexporten.

Ökade satsningar på utbildningens kvalitet

Inom utbildnings- och forskningspolitiken är avsikten att förbättra utbildningens och forskningens kvalitet och genomslagskraft. Andra syften är att säkra tillgången på kompetent arbetskraft och på att utveckla högskolorna.

En extra satsning på totalt 18 miljoner euro riktas till statsunderstöden för den grundläggande utbildningen. Summan fördelas till kommunerna på ansökan. Syftet är att förbättra den grundläggande utbildningens kvalitet. För att höja timantalet i den grundläggande konstundervisningen reserveras 0,9 miljoner euro.

Yrkesutbildningen byggs ut

Den grundläggande yrkesutbildningen byggs ut med 2 200 elevplatser. Ökningen fördelas enligt de regionala arbetskraftsbehoven och förläggs speciellt till tillväxtcentra. Möjligheterna att genomgå yrkesprov utvidgas ytterligare. Extra anslag anvisas för utveckling av vuxenutbildningen.

Den yrkesinriktade tilläggsutbildningen i form av läroavtalsutbildning utökas med 2 100 studerande från 2008. Det totala antalet blir därmed 27 100 studerande.

Finansieringen till universiteten och vetenskapen växer

Finansieringen av universitetens omkostnader ökar med 20 miljoner euro. Projekt som gäller strukturell utveckling av universiteten anvisas dessutom ett engångsanslag på 7 miljoner euro. Genomförandet av produktivitetsprogrammet fortsätter, men programmet justeras ytterligare under hösten. Genom en utvidgad skatteavdragsrätt för donationer stärks bl.a. forskningsfinansieringen. För planeringen av innovationsuniversitetet reserveras 1 miljon euro.

Finlands Akademis fullmakt att bevilja forskningsanslag ökas med 20,3 miljoner euro. Krigsarkivet och statsrådets arkiv införlivas med arkivverket, som hör till undervisningsministeriets förvaltningsområde.

Omkostnaderna för Delegationen för sektorsforskning beaktas i undervisningsministeriets omkostnader.

Höjningar i studiestödet

Studiepenningen höjs med minst 15 procent på alla utbildningsstadier från början av höstterminen 2008. De studerandes egna inkomstgränser höjs med 30 procent. Studiepenningen för högskolestuderande höjs med högst 39 euro i månaden. De allra lägsta studiepenningarna höjs med ett jämnt belopp på 16 euro i månaden. Inkomstgränsen stiger på motsvarande sätt med 2 760 euro till 11 850 euro per år. Dessutom höjs statsborgen för studielån för en myndig person som inte studerar i en högskola från 220 euro till 300 euro.

Kultur-, idrotts- och ungdomspolitikens verksamhetsförutsättningar stärks

Konst- och kulturpolitiken har som mål att skapa gynnsamma förutsättningar för aktörer på konst- och kulturfältet och att göra det möjligt för medborgarna att ta del av mångsidiga och högklassiga konstupplevelser och kulturtjänster samt att främja olika aktörers möjligheter att bilda och delta i nationella och internationella nätverk.

Konst- och kulturanslagen ökas med totalt 25,5 miljoner euro. För att grunda ett radio- och televisionsarkiv i anslutning till Finlands filmarkiv reserveras 851 000 euro. Teatrarnas och orkestrarnas lagstadgade statsandelar ökas med 10,2 miljoner euro och museernas med 5,7 miljoner euro. Ett nytt understöd på 2 miljoner euro skall användas för digitalisering av kulturarvet. Ett kulturexportprojekt som främjar kreativ ekonomi i Finland anvisas 800 000 euro.

Av tippningsvinstmedlen för konst används 1 miljoner euro för ett projekt för den europeiska kulturhuvudstaden.

Anslagen för idrott ökas med 1,6 miljoner euro. Tyngdpunkten ligger på motions- och idrottsvanor som främjar hälsan, på aktiv medborgarverksamhet inom idrott och motion, på idrottsmässig verksamhet för barn och unga samt på etisk och ansvarsfull toppidrott som siktar på internationell framgång.

Ökningen på 2,5 miljoner euro i anslagen för ungdomsarbete siktar på att främja ett aktivt medborgarskap hos de unga, att stärka ungdomarnas sociala identitet och på att förbättra deras levnadsvillkor. Verkstadsverksamheten för ungdomar skall bli permanent och utvidgas stegvis till att omfatta hela landet.

Ett anslag på 300 000 euro reserveras för att starta politikprogrammet för barns, ungas och familjers välfärd.

Statsandelarna för undervisnings- och kulturverksamheten höjs

Ökningarna i statsandelarna för undervisnings- och kulturverksamhet blir större än väntat: på basis av den nya indexjusteringen blir den totala ökningen ca 230 miljoner euro. De genomsnittliga priserna per enhet stiger så att de motsvarar de verkliga kostnaderna, vilket avsevärt förbättrar skolornas, läroanstalternas och kulturinrättningarnas verksamhetsbetingelser.

Fullmakten att bevilja statsandelar för skolbyggen uppgår till 44 miljoner euro. Motsvarande fullmakt för biblioteksbyggen uppgår till 4,5 miljoner euro.

Tippningsvinstmedlen ger 419 miljoner euro

Tippningsvinstmedlen beräknas ge ca 419 miljoner euro. Forskningen tilldelas 77,1 miljoner euro, konsten och kulturen inklusive biblioteken 205,1 miljoner euro, idrotten 100,5 miljoner euro och ungdomsarbetet 36,2 miljoner euro. I enlighet med övergångstidtabellen i den lag som gäller fördelningen av tippningsvinstmedel föreslås att 22 procent av den totala summan för statsandelar till biblioteken finansieras med tippningsvinstmedel.
_ _ _

Statens budgetförslag finns i sin helhet på adressen:
http://www.vm.fi/budjetti

Ytterligare information:
Utbildnings- och forskningspolitiken
- överdirektör Sakari Karjalainen, telefon (09) 160 77220
- direktör Anita Lehikoinen, telefon (09) 160 77353

Kultur-, idrotts- och ungdomspolitiken
- överdirektör Riitta Kaivosoja, telefon (09) 160 77053
- överinspektör Janne Puhakka, telefon (09) 160 77317

Allmän ekonomiplanering
- ekonomichef Eero Pulkkinen, telefon (09) 160 77434
- ekonomiplaneringschef Matti Väisänen, telefon (09) 160 77442