Hyppää sisältöön

Opetusministeriön hallinnonala budjettiesityksessä 2008

Opetusministeriö
Julkaisuajankohta 13.9.2007 10.30
Tiedote -

Valtion talousarvioesityksessä ehdotetaan opetusministeriön hallinnonalalle 6 888,9 miljoonan euron määrärahoja. Lisäystä tähän vuoteen on 324,6 miljoonaa euroa. Vuonna 2008 parannetaan perusopetuksen laatua ja laajennetaan ammatillista koulutusta. Yliopistojen toimintamenojen lisäys on keskeinen osa osaamiseen kohdistuvaa panostusta. Opintotuki paranee hallitusohjelman mukaisesti. Nuorten työpajatoimintaa tuetaan. Lasten, nuorten ja perheiden politiikkaohjelmaan panostetaan. Kulttuuriviennin tukemiseen osoitetaan myös lisärahoitusta.

Koulutuksen laatuun lisäpanostuksia

Koulutus- ja tiedepolitiikan painopisteitä vuonna 2008 ovat koulutuksen ja tutkimuksen laadun ja vaikuttavuuden parantaminen, osaavan työvoiman varmistaminen ja korkeakoulujen kehittäminen.

Perusopetuksen valtionavustuksiin ohjataan yhteensä 18 miljoonan euron lisäpanos, joka jaetaan kunnille hakemuksesta perusopetuksen laadun parantamiseen. Taiteen perusopetuksen tuntimäärän nostoon varataan 0,9 miljoonaa euroa.

Ammatillista koulutusta laajennetaan

Ammatillista peruskoulutusta laajennetaan 2 200 opiskelijalla. Lisäys suunnataan alueellisen työvoimatarpeen mukaan ja erityisesti kasvukeskuksiin. Ammattiosaamisen näyttöjen käyttöönottoa laajennetaan edelleen. Aikuiskoulutuksen kehittämiseen kohdennetaan lisämääräraha.

Oppisopimuskoulutuksena järjestettävää ammatillista lisäkoulutusta lisätään 2 100 opiskelijalla vuodesta 2008 alkaen yhteensä 27 100 opiskelijaan.

Yliopistojen ja tieteen rahoitus kasvaa

Yliopistojen toimintamenorahoitusta korotetaan 20 miljoonalla eurolla. Lisäksi yliopistojen rakenteellisen kehittämisen hankkeisiin kohdennetaan kertaluonteinen 7 miljoonan euron lisäys. Tuottavuusohjelman toteuttamista jatketaan, mutta ohjelmaa tarkistetaan vielä syksyn aikana. Lahjoitusten verovähennysoikeuden laajentamisella vahvistetaan muun muassa tieteen rahoitusta. Innovaatioyliopiston suunnitteluun varataan 1 miljoona euroa.

Suomen Akatemian tutkimusmäärärahoja koskevaa myöntämisvaltuutta lisätään 20,3 miljoonalla eurolla. Sota-arkisto sekä valtioneuvoston arkisto liitetään opetusministeriön hallinnonalalla toimivaan arkistolaitokseen.

Sektoritutkimuksen neuvottelukunnan toimintamenoihin varaudutaan osana opetusministeriön toimintamenoja.

Opintotukeen korotuksia

Opintorahaa nostetaan vähintään 15 prosentilla kaikilla koulutusasteilla syyslukukauden alusta 2008 ja opiskelijoiden omia tulorajoja korotetaan 30 prosentilla. Korkeakouluopiskelijan opintoraha nousee enimmillään 39 eurolla kuukaudessa. Kaikkein pienimpien opintorahojen osalta korotus olisi kuitenkin euromääräinen: 16 euroa kuukaudessa. Tuloraja nousee vastaavasti 2 760 eurolla 11 850 euroon vuodessa. Lisäksi korotetaan täysi-ikäisen muussa kuin korkeakoulussa opiskelevan valtiontakauksen määrää 220 eurosta 300 euroon.

Kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopolitiikan toimintaedellytyksiä vahvistetaan

Taide- ja kulttuuripolitiikan tavoitteena on luoda suotuisat toimintaedellytykset taiteen ja kulttuurin toimijoille, luoda kansalaisille mahdollisuudet monipuolisiin ja laadukkaisiin taide-elämyksiin ja kulttuuripalveluihin sekä edistää toimijoiden kansallista ja kansainvälistä verkostoitumista.

Taiteen ja kulttuurin määrärahoja lisätään yhteensä 25,5 miljoonaa euroa. Radio- ja televisioarkiston perustamiseen Suomen elokuva-arkiston yhteyteen varataan 851 000 euroa. Teattereiden ja orkestereiden lakisääteisten valtionosuuksien lisäys on 10,2 miljoonaa euroa ja museoiden 5,7 miljoonaa euroa. Esitys sisältää myös uuden 2 miljoonan euron avustuksen kulttuuriperinnön digitoinnin tukemiseen. Suomalaista luovaa taloutta edistävälle kulttuurivientihankkeelle osoitetaan 800 000 euroa.

Taiteen veikkausvoittovaroista käytetään Euroopan kulttuuripääkaupunkihankkeen avustukseen 1 miljoona euroa.

Liikunnan määrärahat kasvavat 1,6 miljoonalla eurolla. Tuen painopisteitä ovat terveyttä edistävät liikuntatottumukset, aktiivinen liikunnan kansalaistoiminta, liikunnallinen lasten ja nuorten toiminta sekä eettinen ja yhteiskuntavastuullinen, kansainväliseen menestykseen tähtäävä huippu-urheilu.

Nuorisotyön määrärahojen 2,5 miljoonan euron lisäys kohdentuu nuorten aktiivisen kansalaisuuden, sosiaalisen vahvistamisen ja elinolojen parantamiseen sekä erityisesti nuorten työpajatoimintaan, jota vakiinnutetaan ja laajennetaan asteittain koko maan kattavaksi.

Lasten, nuorten ja perheiden poltiikkaohjelman käynnistämiseen varataan 300 000 euron määräraha.

Opetus- ja kulttuuritoimen valtionosuuksiin lisäystä

Opetus- ja kulttuuritoimen valtionosuuksia lisätään enemmän kuin aiemmin arvioitiin: uuden indeksitarkistuksen perusteella niiden kokonaislisäys on noin 230 miljoonaa euroa. Keskimääräiset yksikköhinnat nousevat todellisia kustannuksia vastaavalle tasolle, mikä parantaa merkittävästi koulujen, oppilaitosten ja kulttuurilaitosten toimintaedellytyksiä.

Koulurakentamisen valtionosuuksien myöntämisvaltuus on 44 miljoonaa euroa ja kirjastorakentamisen myöntämisvaltuus 4,5 miljoonaa euroa.

Veikkausvoittovaroja käytetään 419 miljoonaa euroa

Veikkausvoittovaroja arvioidaan olevan käytettävissä noin 419 miljoonaa euroa. Tieteen osuudeksi ehdotetaan 77,1 miljoonaa euroa, taiteen ja kulttuurin osuudeksi 205,1 miljoonaa euroa kirjastot mukaan luettuna, liikunnan osuudeksi 100,5 miljoonaa euroa ja nuorisotyön osuudeksi 36,2 miljoonaa euroa. Kirjastojen valtionosuuden kokonaismäärästä 22 prosenttia ehdotetaan rahoitettavaksi veikkausvoittovaroista jakosuhdelaissa säädetyn siirtymäaikataulun mukaisesti.
_ _ _

Valtion talousarvioesitys kokonaisuudessaan on Internet-osoitteessa:
http://www.vm.fi/budjetti

Lisätietoja:
Koulutus- ja tiedepolitiikka
- ylijohtaja Sakari Karjalainen, puhelin (09) 160 77220
- johtaja Anita Lehikoinen, puhelin (09) 160 77353

Kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopolitiikka
- ylijohtaja Riitta Kaivosoja, puhelin (09) 160 77053
- ylitarkastaja Janne Puhakka, puhelin (09) 160 77317

Yleinen taloussuunnittelu
- talousjohtaja Eero Pulkkinen, puhelin (09) 160 77434
- taloussuunnittelupäällikkö Matti Väisänen, puhelin (09) 160 77442