Undervisnings- och kulturministeriets åtgärder för att främja kulturell mångfald 2023–2024
I september 2024 började undervisnings- och kulturministeriet följa upp åtgärderna i det program för främjande av mångfald inom konst och kultur som publicerades 2023. Ministeriet har i synnerhet satsat på att ta fram en kulturpolitisk redogörelse, främja en konstruktiv dialog och utveckla statsunderstödsverksamheten utifrån ett kulturellt mångfaldsperspektiv. Dessutom utgör stärkandet av personalens kompetens och statsrådets nya kampanj mot rasism ett led i genomförandet av programmet. Ministeriet kommer årligen att följa upp åtgärderna i programmet.
Målet med undervisnings- och kulturministeriets åtgärdsprogram är att bygga upp ett mer jämlikt och likställt konst- och kulturfält i ett land som präglas av en allt större kulturell mångfald. Konkreta åtgärder har valts ut för att förbättra delaktigheten för människor med olika bakgrund inom konst och kultur. Genom programmet strävar man efter att genomföra förändringar på strukturnivå för att uppnå långvariga effekter.
De myndigheter och nationella konstinstitutioner som verkar inom ministeriets förvaltningsområde har uppriktigt och aktivt rapporterat om hur åtgärderna har genomförts hos dem. Åren 2023 och 2024 har genomförandet av programmet varit omfattande och en stor del av åtgärderna har riktats till personalförvaltning, kommunikation, programutbud och produktion av evenemang. I den inledande uppföljningen observerades att de åtgärder som vidtagits har haft en inverkan såväl på delaktigheten och tillgängligheten för underrepresenterade grupper som på karriärutvecklingen inom konst och kultur för yrkespersoner med olika bakgrund.
I arbetet med åtgärderna har myndigheterna och de nationella konstinstitutionerna också identifierat nya utvecklingsobjekt och föreslagit ytterligare åtgärder, vilket stärker programmets kontinuerliga utveckling och genomslag.
Vid ministeriet stöder åtgärdsprogrammet genomförandet av den kulturpolitiska strategin och man har lagt vikt vid att uppnå långsiktiga effekter. Som exempel kan nämnas den kulturpolitiska redogörelsen, som sträcker sig till 2040-talet. Vid dess beredning beaktade man i stor utsträckning kulturell mångfald, varför redogörelsen har blivit ett viktigt verktyg i arbetet med att främja strukturell förändring. De anteckningar som gäller mångfald har dessutom tagits in i mål- och resultatavtalen för myndigheterna och de nationella konstinstitutionerna inom ministeriets förvaltningsområde, vilket motiverar dem att styra sina åtgärder för att öka jämlikheten och delaktigheten.
Kulturell mångfald noterad i finansieringsbesluten
Också vid fördelningen av anslag och statsunderstöd har främjandet av kulturell mångfald stått i fokus. Till exempel beviljades tjänsten Kultur för alla 185 000 euro för ett projekt som syftade till att främja den kulturella mångfalden i kommunerna 2023–2024. I de statsunderstöd som delas ut av Centret för konstfrämjande har man beaktat mångfalden hos dem som söker understöd. I de statsunderstöd som beviljas barnkulturcentrum (1,92 miljoner euro 2023 och 1,89 miljoner euro 2024) ingick frågor om hur man vid centrumet beaktar olika befolkningsgrupper och kulturell mångfald.
Genom Finlandsmodellen för hobbyverksamhet har ministeriet förbättrat möjligheterna för unga som hör till språkliga minoriteter att utöva hobbyer på sitt eget modersmål. Dessutom har man årligen beviljat 80 000 euro för att främja dialoger och goda relationer mellan olika religioner. Med tanke på framtiden utarbetar ministeriet i samarbete med Centret för konstfrämjande och Museiverket kriterier som stöder ansvarsfull verksamhet. Avsikten är att göra statsunderstödsverksamheten mer effektiv när det gäller att främja kulturell mångfald.
Vid undervisnings- och kulturministeriet är man medveten om att främjandet av kulturell mångfald också förutsätter att man utvecklar kompetensen och mångfalden hos den egna personalen. Vid anställningen av högskolepraktikanter till ministeriets kultur- och konstpolitiska avdelning har man betonat att man gärna ser sökande med olika bakgrund. I platsannonserna har man också använt en mångfaldsklausul. På detta sätt strävar ministeriet efter att sänka tröskeln för unga vars bakgrund kan försätta dem i en svagare ställning på arbetsmarknaden. Detta bidrar till att skapa karriärvägar för unga med olika bakgrund och långsiktiga möjligheter att öka mångfalden i ministeriets personalstyrka.
Kultur- och konstpolitiska avdelningen har dessutom ordnat en workshop i mångfald och likabehandling med hjälp av dialogkort som tagits fram i samarbete med Centret för konstfrämjande. Workshoppen genomfördes under handledning av mångfaldsagenter som utbildats inom tjänsten Kultur för alla. I workshoppen deltog personalen i diskussioner där man ökade förståelsen för betydelsen av mångfald och jämlikhet och identifierade konkreta områden som behöver utvecklas.
Workshoppen gav de anställda vid ministeriet möjlighet att utbyta erfarenheter, tankar och visioner och bidrog till att fördjupa förståelsen för de utmaningar som finns när det gäller att främja kulturell mångfald. Slutligen satte deltagarna upp mångfaldsmål som de kan förbinda sig till i sitt eget arbete. Genom dessa processer strävar ministeriet efter att säkerställa att mångfalden beaktas både i den egna verksamheten och inom hela förvaltningsområdet.
Sex nationella dialoger ordnade
Kultur- och konstpolitiska avdelningen har under 2023 och 2024 ordnat sex nationella dialoger till vilka deltagare med olika bakgrund har bjudits in. Vid planeringen av dialogerna har man särskilt beaktat möjligheterna för underrepresenterade grupper att delta och sett till att sådana röster som ofta förblir tysta får utrymme att bli hörda. Denna metod har bidragit till att belysa de uppfattningar, värderingar och eventuella strukturella hinder som råder inom konst- och kultursektorn.
Dialogerna ordnades som ett led i en serie nationella dialoger, varför de olika perspektiv som lyftes fram under diskussionerna kommer att tas med i en rapport som utarbetas gemensamt för de nationella dialogerna. Rapporten kommer att publiceras på webben och sändas till alla ledningsnivåer inom den offentliga förvaltningen för att säkerställa att den förståelse som uppnåtts genom diskussionerna får stor spridning och används till stöd för beslutsfattandet. Den aktuella information som tagits fram genom dialogerna utnyttjas också i planeringen av kulturpolitiken och i ministeriets övriga arbete.
Dessutom har kultur- och konstpolitiska avdelningen publicerat korta sammandrag av dialogerna på statsrådets interna webbplats. På så sätt säkerställer man att den förståelse och de iakttagelser som uppnåtts genom diskussionerna sprids på bred front också inom statsrådet, vilket stöder den politiska beredningen och främjar beaktandet av mångfald på olika förvaltningsnivåer.
Som en del av statsrådet deltar undervisnings- och kulturministeriet aktivt i statsrådets gemensamma kampanj ”Handlingar, inte bara ord”, som syftar till att bekämpa rasism och främja likabehandling. Ministeriet har också utarbetat ett eget åtagande i kampanjen. Deltagandet i kampanjen har lagts till som en ny åtgärd i uppföljningen av åtgärdsprogrammet för kulturell mångfald.
Ministeriet fortsätter att årligen följa upp hur åtgärdsprogrammet framskrider och vilka effekter det har.
Pyry Aarnio
Läs mer
Åtgärdsprogram för att främja mångfalden inom konst och kultur (undervisnings- och kulturministeriets pressmeddelande 28.6.2023)
Centret för konstfrämjande: Dialogkort
Tjänsten Kultur för alla: Mångfaldsagenter
Undervisnings- och kulturministeriet åtagande mot rasism för att främja likabehandling (på finska)