Opetus- ja kulttuuriministeriön toimet kulttuurisen moninaisuuden edistämiseksi vuosina 2023–2024
Syyskuussa 2024 opetus- ja kulttuuriministeriö aloitti seurannan toimista, jotka on linjattu vuonna 2023 julkaistussa toimenpideohjelmassa kulttuurisen moninaisuuden edistämiseksi taiteen ja kulttuurin alalla. Ministeriö on panostanut erityisesti kulttuuripoliittiseen selontekoon, rakentavan dialogin edistämiseen ja valtionavustustoiminnan kehittämiseen kulttuurisen moninaisuuden näkökulmasta. Lisäksi henkilöstön osaamisen vahvistaminen ja valtioneuvoston uusi rasisminvastainen kampanja ovat osa ohjelman toteutusta. Seurantaa jatketaan vuosittain.
Opetus- ja kulttuuriministeriön toimenpideohjelman tavoitteena on rakentaa yhdenvertaisempaa ja tasa-arvoisempaa taide- ja kulttuurikenttää moninaistuvassa Suomessa. Toimenpiteiksi on valittu konkreettisia keinoja, joiden avulla voidaan parantaa moninaisista taustoista tulevien ihmisten osallisuutta kulttuurin ja taiteen alalla. Ohjelma pyrkii rakenteellisiin muutoksiin, jotta vaikutukset jäisivät pitkäkestoisiksi.
Ministeriön hallinnonalalla toimivat virastot ja kansalliset taidelaitokset ovat raportoineet toimenpiteidensä toteutuksista rehellisesti ja aktiivisesti. Vuosina 2023 ja 2024 ohjelman toteutus on ollut kattavaa, ja suuri osa toimista on kohdistunut henkilöstöhallintoon, viestintään sekä ohjelmistoihin ja tapahtumien tuottamiseen. Alkuvaiheen seurannassa on havaittu, että toteutetuilla toimenpiteillä on ollut vaikutusta aliedustettujen ryhmien osallisuuteen ja saavutettavuuteen sekä moninaisista taustoista tulevien ammattilaisten urakehitykseen kulttuuri- ja taidealalla.
Toimenpiteitä toteuttaessaan virastot ja kansalliset taidelaitokset ovat myös tunnistaneet uusia kehityskohteita ja ideoineet lisätoimenpiteitä, mikä vahvistaa ohjelman jatkuvaa kehitystä ja vaikuttavuutta.
Ministeriössä toimenpideohjelma tukee kulttuuripolitiikan strategian toteuttamista, ja painopiste on ollut pitkäaikaisissa vaikutuksissa. Esimerkiksi 2040-luvulle ulottuvan kulttuuripoliittisen selonteon valmistelussa kulttuurinen moninaisuus on huomioitu laajasti, mikä tekee selonteosta merkittävän työkalun rakenteellisen muutoksen edistämisessä. Moninaisuutta koskevat kirjaukset on lisäksi sisällytetty ministeriön hallinnonalan virastojen ja kansallisten taidelaitosten tulos- ja tavoitesopimuksiin, mikä motivoi näitä tahoja ohjaamaan toimiaan yhdenvertaisuuden ja osallisuuden lisäämiseksi.
Kulttuurinen moninaisuus huomioitu rahoituspäätöksissä
Myös määrärahojen ja valtionavustusten jakamisessa kulttuurisen moninaisuuden edistäminen on nostettu keskiöön. Esimerkiksi Kulttuuria kaikille -palvelu sai 185 000 euroa kuntien kulttuurista moninaisuutta edistävään hankkeeseen vuosina 2023–2024. Taiteen edistämiskeskuksen valtionavustuksissa hakijoiden monimuotoisuus on otettu huomioon, ja lastenkulttuurikeskusten valtionavustuksiin (1,92 miljoonaa euroa vuonna 2023 ja 1,89 miljoonaa euroa vuonna 2024) sisältyi kysymyksiä väestöryhmien ja kulttuurisen moninaisuuden huomioimisesta.
Harrastamisen Suomen mallissa kielivähemmistöihin kuuluvien nuorten mahdollisuuksia harrastaa omalla äidinkielellään on parannettu, ja vuosittain 80 000 euroa on myönnetty eri uskontojen välisen vuoropuhelun ja hyvien suhteiden edistämiseen. Tulevaisuutta ajatellen ministeriö kehittää yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen ja Museoviraston kanssa vastuullista toimintaa tukevia kriteereitä, jotta valtionavustusten vaikutus moninaisuuden edistämisessä olisi entistä tehokkaampaa.
Opetus- ja kulttuuriministeriössä on tiedostettu, että kulttuurisen moninaisuuden edistäminen edellyttää myös oman henkilöstön osaamisen ja moninaisuuden kehittämistä. Kulttuuri- ja taidepolitiikan osaston korkeakouluharjoittelijoiden valinnoissa on painotettu hakijoiden moninaisia taustoja ja työpaikkailmoituksissa on käytetty moninaisuuslauseketta. Näin ministeriö pyrkii madaltamaan kynnystä nuorille, joiden taustat voivat asettaa heidät heikompaan asemaan työmarkkinoilla. Tämä tukee urapolkujen rakentamista taustoiltaan moninaisille nuorille ja luo pitkän aikavälin mahdollisuuksia monimuotoisuuden lisäämiseen ministeriön henkilöstössä.
Kulttuuri- ja taidepolitiikan osasto on lisäksi järjestänyt moninaisuus- ja yhdenvertaisuuskoulutusta hyödyntäen Taiteen edistämiskeskuksen kanssa tuotettuja dialogikortteja Kulttuuria kaikille -palvelun moninaisuusagenttien ohjauksella. Dialogikorttityöpajassa henkilöstö osallistui keskusteluihin, joissa parannettiin ymmärrystä moninaisuuden ja yhdenvertaisuuden merkityksestä sekä tunnistettiin konkreettisia kehityskohteita.
Työpaja tarjosi ministeriön työntekijöille tilaisuuden jakaa kokemuksia, ajatuksia ja visioita, ja se auttoi syventämään ymmärrystä kulttuurisen moninaisuuden edistämisen haasteista. Lopuksi osallistujat määrittelivät moninaisuuteen liittyviä tavoitteita, joihin he voivat sitoutua omassa työssään. Näiden prosessien kautta ministeriö pyrkii varmistamaan, että moninaisuus huomioidaan niin omassa toiminnassa kuin koko hallinnonalalla.
Kuusi kansallista dialogia pidetty
Kulttuuri- ja taidepolitiikan osasto on järjestänyt vuosien 2023 ja 2024 aikana kuusi kansallista dialogia, joihin on kutsuttu osallistujia moninaisista taustoista. Tapahtumien suunnittelussa on erityisesti huomioitu aliedustettujen ryhmien edustajien osallistumismahdollisuudet sekä varmistettu, että usein hiljaisuuteen jäävät äänet saavat tilaa. Tämä lähestymistapa on auttanut valottamaan kulttuuri- ja taidealalla vallitsevia käsityksiä, arvostuksia ja mahdollisia rakenteellisia esteitä.
Dialogit järjestettiin osana kansallisten dialogien sarjaa, minkä ansiosta niissä esiin nousseet moninaiset näkökulmat pääsevät osaksi yhteisraporttia. Raportti julkaistaan verkossa ja toimitetaan julkishallinnon kaikille johtoportaille, jotta dialogien kautta saavutettu ymmärrys leviää laajasti ja tukee päätöksentekoa. Dialogien tuottamaa ajankohtaista tietoa hyödynnetään myös kulttuuripolitiikan suunnittelussa sekä muussa ministeriön työssä.
Lisäksi kulttuuri- ja taidepolitiikan osasto on julkaissut dialogien lyhyet koosteet valtioneuvoston sisäisiin uutisiin. Tämä varmistaa, että dialogien kautta saavutettua ymmärrystä ja havaintoja jaetaan laajasti myös valtioneuvoston sisällä, tukien poliittista valmistelua ja edistäen moninaisuuden huomioimista hallinnon eri tasoilla.
Osana valtioneuvostoa opetus- ja kulttuuriministeriö osallistuu aktiivisesti valtioneuvoston yhteiseen ”Me puhumme teoin” -kampanjaan, jonka tavoitteena on kitkeä rasismia ja edistää yhdenvertaisuutta. Ministeriö on laatinut oman sitoumuksensa kampanjaan. Kampanjaan osallistuminen on lisätty uutena toimenpiteenä kulttuurisen moninaisuuden toimenpideohjelman seurantaan.
Ministeriö jatkaa toimenpideohjelman edistymisen ja vaikutusten seurantaa vuosittain.
Pyry Aarnio
Aiheesta enemmän
Toimenpideohjelma moninaisuuden edistämiseksi taiteen ja kulttuurin alalla
opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM tiedote 28.6.2023)
Me puhumme teoin. Valtioneuvoston kampanja rasismin kitkemiseksi ja yhdenvertaisuuden lisäämiseksi
Kulttuuria kaikille -palvelun moninaisuusagentit
Opetus- ja kulttuuriministeriön rasismin vastainen sitoumus yhdenvertaisuuden edistämiseksi