Understödet är avsett för att utveckla modeller för motionsverksamhet så att barn och unga flexibelt kan idka motion oftare och/eller mer intensivt än vad som är möjligt enligt Finlandsmodellen för hobbyverksamhet.
Med hjälp av understödet förverkligas målet i programmet Finland i rörelse, där man testar olika sätt att idka motion efter skoldagen. Den praxis som enligt resultaten fungerar bäst etableras som en del av Finlandsmodellen för hobbyverksamhet.
En kommun kan ansöka om understöd antingen ensam eller tillsammans med andra kommuner. I projektet ska man samarbeta med lokala idrotts- och motionsföreningar och andra lokala föreningar som ordnar motionsverksamhet.
Understöd för att utveckla programmet Finland i rörelse: En väg till föreningsverksamhet genom motionshobbyer enligt Finlandsmodellen för motion
AvustusMed hjälp av understödet genomförs det förvaltningsövergripande programmet Finland i rörelse, som genomförs i enlighet med regeringsprogrammet och syftar till att öka den fysiska aktiviteten i varje åldersgrupp.
Med understödet stöds projekt där man utvecklar en hobbystig som leder barn och unga att utöva motionshobbyer efter den hobbyverksamhet som sker under skoldagen (Finlands modell för hobbyverksamhet HSM). Målgruppen är eleverna i årskurserna 1–9 inom den grundläggande utbildningen.
Det finns 2,6 miljoner euro att dela ut som understöd. Anslaget är en del av finansieringen av programmet Finland i rörelse. Understödet är av engångsnatur.
Ansökningen börjar den 28 januari 2025
och upphör den 4 mars 2025 kl. 16.15.
Avsikten är att fatta beslut om understöd senast den 30 april 2025.
På understödet tillämpas följande lagstiftning:
- Idrottslagen (390/2015)
- Statsunderstödslagen (688/2001)
Observera att ansökan ”Projektunderstöd till kommunerna för att genomföra Finlandsmodellen för hobbyverksamhet” är öppen samtidigt.
Målet är att skapa en hobbystig för barn och unga att fortsätta utöva motionshobbyer i föreningsverksamhet efter den hobbyverksamhet som ordnas i samband med skoldagen (HSM).
Denna hobbystig kan leda till att barnet eller den unga börjar idka en ny idrottsgren/motionsform, vilket på så sätt gör den fysiska aktiviteten i barnets och den ungas liv mångsidigare. Eller så kan den leda till extra timmar i föreningsverksamheten för en gren som utövas i en grupp enligt Finlandsmodellen för hobbyverksamhet.
Det är inte möjligt att förutsätta att hobbyer i föreningsverksamhet ska vara avgiftsfria.
Ansökan om understöd görs i regionförvaltningens e-tjänst.
Ansökan ska vara framme senast den 4 mars 2025 kl. 16.15. Ansökan avslås om den lämnas in till regionförvaltningsverket efter utsatt tid. Sökanden ansvarar för att ansökan kommer fram inom utsatt tid.
Anvisningar för e-tjänsten
Anvisningar för e-tjänsten finns här.
Ansökningar om statsunderstöd som beviljas av regionförvaltningsverken görs i regionalförvaltningsverkens e-tjänst. För tjänsten behövs Suomi.fi-identifikation, som fungerar med bankkoder, ett mobilcertifikat eller ett chipförsett identitetskort.
Sökanden fyller i ansökningsblanketten och sänder in ansökan med bilagor via tjänsten. Via tjänsten sköts också följande:
- eventuella kompletteringar av ansökan
- sändande av beslutet till sökanden
- eventuell begäran om ändring i beslutet
- rapportering om användningen av understödet.
Utvecklingsunderstöden är behovsprövade. Bedömningen av ansökningar och den inbördes jämförelsen av ansökningarna grundar sig på en helhetsbedömning där följande grunder beaktas:
Ansökningsspecifika grunder för beviljande
Mängden motionshobbyer ökar
Barn och unga motionerar mera om de fortsätter delta i motionshobbyer i föreningsverksamhet efter motion som sker i samband med skoldagen enligt Finlandsmodellen för hobbyverksamhet.
I projekten bör man utveckla en stig/bro som leder de barn och unga som ännu inte idkar motion i en förening eller som vill börja utöva en annan gren till att delta i föreningsverksamhet. Projekten ska ha en tydlig struktur som gör det möjligt för barn och unga att övergå från hobbyverksamhet som ordnats i samband med skoldagen till föreningsverksamhet.
Projekt som kan få understöd
Projekten ska vara utvecklingsprojekt där man utvecklar metoderna och strukturerna eller tillämpar tidigare god praxis och verksamhetsmodeller på nya sätt. Projektet kan genomföras tillsammans med en eller flera motions- och idrottsföreningar och/eller andra lokala föreningar som ordnar motion. I projektet kan också föreningar från grannkommunerna delta.
Vid bedömningen av projektets innehåll fästs uppmärksamhet vid målen och åtgärderna samt vid deras kvalitet och konsekvenser. Den sökande ska beskriva och motivera utvecklingsbehovet samt sättet att lösa behovet.
Syftet med understödet är att stödja sådana verksamhetsmodeller, försök och pilotprojekt som kan etableras i kommunens och föreningarnas verksamhet och även införas i andra kommuner. I ansökan ska beskrivas modeller, förväntade resultat samt hur resultaten kommuniceras och en plan för att etablera verksamheten.
Vid beviljande av understöd fästs uppmärksamhet vid projekt i kommuner med olika verksamhetsmiljöer och av olika storlek. I projekten är det bra att fästa uppmärksamhet vid de önskemål om motionshobbyer för barn och främjande av ett mångsidigt hobbyutbud som tidigare framkommit i enkäten för skolelever.
Understödets användningstid är 1.8.2025–31.7.2026. Understödet kan täcka högst 80 procent av de totala kostnaderna för projektet. Annat statsunderstöd kan inte anges som en del av självfinansieringsandelen.
Understödet kan riktas till koordineringskostnaderna för utvecklingen av modellen och skapandet av en hobbystig/bro samt till skäliga driftskostnader som pilotförsöket ger upphov till.
Utvecklingsunderstödet kan användas för följande godtagbara kostnader:
- projektkoordinatorns löne- och resekostnader
- kostnader för nya motionärer och nya grupper som styrs till föreningsverksamheten via hobbystigen/bron
- handledarnas löne- och arvodeskostnader och resekostnader samt ovan nämnda kostnader för assistenter till barn och unga som är i behov av särskilt stöd
- välmotiverade transportkostnader
- skäliga lokalkostnader för projektet, högst 20 % av de totala kostnaderna
- nödvändiga och skäliga utrustnings- och materialkostnader
- skäliga och välmotiverade övriga kostnader för utvecklingen av modellen och skapandet av hobbystigen/bron
Följande kostnader kan inte redovisas för projektets totala kostnader:
- lokalkostnader som utgör över 20 % av projektets totala kostnader
- lönekostnader för kommunens ordinarie personal (såvida inte en annan person anställs istället för en ordinarie anställd som övergått till projektarbete eller det inte är fråga om tilläggsersättning för mertidsarbete)
- kostnader för föreningarnas befintliga basverksamhet
- kostnader för grupper/funktioner som grundats i föreningen med UKM:s utvecklingsstöd för föreningsverksamhet
- hobby-, medlems- och licensavgifter som föreningarna tar ut
- kostnader för motion på egen hand
Mottagaren av understödet ska registrera redovisningen för användningen av understödet i regionförvaltningens e-tjänst omedelbart när projektet avslutats, dock senast inom två månader från det att tiden för användningen av understödet löpt ut. I redovisningen ska det ingå både en ekonomisk rapport och en verksamhetsrapport. Av mottagaren av understödet förutsätts ekonomisk rapportering enligt kostnadsställe eller projekt.
Ytterligare information
Regionförvaltningsverket i Södra Finland
Anni Kettunen, tfn. 0295 016 397, [email protected]
Marko Ojala, tfn. 0295 016 175, [email protected]
Regionförvaltningsverket i Östra Finland
Lauriina Aninko-Takkunen, tfn. 0295 016 319, [email protected]
Tapio Niskanen, tfn. 0295 016 336, [email protected]
Regionförvaltningsverket i Lappland
Kai-Matti Joona, tfn. 0295 017 396, [email protected]
Outi Savolainen, tfn. 0295 017 380, [email protected]
Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland
Tiina Kaijanen, tfn. 0295 018 303, [email protected]
Elli-Noora Rinne, tfn. 0295 018 085, [email protected]
Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland
Simo Luukkainen, tfn. 0295 018 824, [email protected]
Satu Sjöholm, tfn. 0295 018 822, [email protected]
Regionförvaltningsverket i Norra Finland
Ulla Silventoinen, tfn. 0295 017 663, [email protected]
Tapio Taskinen tfn. 0295 017 589, [email protected]