Avustus on tarkoitettu liikuntaharrastamisen toimintamallien kehittämiseen siten, että lapsi tai nuori voi joustavasti siirtyä harrastamaan liikuntaa enemmän ja/tai intensiivisemmin kuin mikä on mahdollista Harrastamisen Suomen mallissa.
Avustuksen avulla toteutetaan Suomi liikkeelle-ohjelman tavoitetta, jossa kokeillaan koulupäivän jälkeisen liikunnan harrastamisen erilaisia toteutustapoja. Tulosten perusteella toimivimmat käytännöt vakiinnutetaan osaksi Harrastamisen Suomen mallia.
Avustusta voi hakea kunta joko yksin tai yhdessä toisten kuntien kanssa. Hankkeessa tulee tehdä yhteistyötä paikallisten liikunta- ja urheiluseurojen tai muiden paikallisten liikuntaa järjestävien yhdistysten kanssa.
Suomi liikkeelle-ohjelman kehittämisavustus: Harrastamisen Suomen mallin liikuntaharrastuksesta polku seuratoimintaan
AvustusAvustuksen avulla toimeenpannaan hallitusohjelman mukaista liikunnallisen elämäntavan ja toimintakyvyn poikkihallinnollista Suomi liikkeelle-ohjelmaa, jonka tavoitteena on kääntää liikkuminen kasvuun jokaisessa ikäryhmässä.
Avustuksella tuetaan hankkeita, joissa kehitetään lapsen tai nuoren liikuntaharrastamisen polkua eteenpäin koulupäivän yhteydessä tapahtuvasta harrastamisesta (Harrastamisen Suomen malli HSM). Kohderyhmänä on perusopetuksen vuosiluokkien 1–9 oppilaat.
Kehittämisavustuksiin on käytettävissä 2,6 miljoonaa euroa. Määräraha on osa Suomi liikkeelle-ohjelman rahoitusta.
Avustus on kertaluonteinen.
Haku alkaa 28.1.2025.
Haku päättyy 4.3.2025 klo 16.15.
Avustuspäätökset pyritään tekemään 30.4.2025 mennessä.
Avustukseen sovelletaan seuraavia säädöksiä:
- Liikuntalaki (390/2015)
- Valtionavustuslaki (688/2001)
Huomioitavaksi, että ”Hankeavustus kunnille Harrastamisen Suomen mallin toteuttamiseen”- haku on auki samanaikaisesti.
Tavoitteena on luoda lapsen tai nuoren liikunnan jatkoharrastamiselle polku koulupäivän yhteydessä järjestetystä harrastamisesta (HSM) seuratoiminnassa tapahtuvaan harrastamiseen.
Harrastamisen polku voi johtaa uuden liikuntalajin harrastamiseen ja näin lisätä liikunnan monipuolisuutta lapsen ja nuoren elämässä. Tai harrastamisen polku voi johtaa HSM-ryhmässä harrastetun lajin lisätunteihin seuratoiminnassa.
Seuratoiminnassa harrastamiselta ei voida edellyttää maksuttomuutta.
Avustusta haetaan aluehallinnon asiointipalvelussa.
Hakemuksen tulee olla perillä viimeistään 4.3.2025 klo 16.15 mennessä. Hakemus hylätään, jos se saapuu aluehallintovirastoon määräajan jälkeen. Hakijalla on vastuu siitä, että hakemus saapuu perille määräaikaan mennessä.
Asiointipalvelun käyttöohjeet
Asiointipalvelun käyttöohjeet löytyvät täältä.
Aluehallintovirastoista myönnettävien valtionavustusten hakemukset tehdään aluehallintovirastojen asiointipalvelussa. Palvelun käyttämiseen tarvitaan Suomi.fi -tunnistusta, jossa käytetään hyväksi pankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai sirullista henkilökorttia.
Hakija täyttää hakulomakkeen ja toimittaa hakemuksen liitteineen asiointipalvelun kautta. Tämän lisäksi asiointipalvelun kautta
- tehdään mahdolliset hakemuksen täydennykset
- toimitetaan päätös hakijalle
- tehdään mahdolliset päätöstä koskevat muutospyynnöt
- raportoidaan avustuksen käyttö
Kehittämisavustukset ovat harkinnanvaraisia. Hakemusten arviointi ja keskinäinen vertailu perustuvat kokonaisarviointiin, jossa otetaan huomioon seuraavat perusteet:
Hakukohtaiset myöntöperusteet
Liikunnan harrastamisen määrä lisääntyy
Lapsen ja nuoren liikuntaharrastaminen lisääntyy, kun lapsi tai nuori jatkaa koulupäivän yhteydessä toteutetusta Harrastamisen Suomen mallin mukaisesta liikuntaharrastuksesta seuratoiminnassa tapahtuvaan liikunnan harrastamiseen.
Hankkeissa tulee kehittää polkua / siltaa seuratoimintaan niille lapsille ja nuorille, jotka eivät vielä harrasta liikuntaa seurassa tai jotka haluavat aloittaa toisen lajin harrastamisen. Hankkeissa tulee syntyä selkeä rakenne, joka mahdollistaa lapsen ja nuoren siirtymisen koulupäivän yhteydessä järjestetystä harrastamisesta seuratoimintaan.
Avustettavat hankkeet
Hankkeiden tulee olla kokeilu- ja kehittämishankkeita, joissa kehitetään menetelmiä ja rakenteita tai sovelletaan aiempia hyviä käytänteitä ja toimintamalleja uudella tavalla. Hanketta voidaan toteuttaa yhden tai useamman liikunta- ja urheiluseuran ja/tai muun paikallisen liikuntaa järjestävän yhdistyksen kanssa. Hankkeessa voi olla mukana myös naapurikuntien seuroja tai yhdistyksiä.
Hankkeen sisällön arvioinnissa kiinnitetään huomiota tavoitteisiin ja toimenpiteisiin sekä näiden molempien laatuun ja vaikutuksiin. Hakijan tulee kuvata ja perustella kehittämistarve sekä sen ratkaisutapa.
Avustamisen tarkoituksena on tukea sellaisia toimintamalleja, kokeiluja ja pilotteja, joita pystytään vakiinnuttamaan kunnan ja seurojen toimintaan ja ottamaan käyttöön muissakin kunnissa. Hakemuksessa tulee kuvata mallinnus, odotetut tulokset sekä tuloksista viestiminen ja suunnitelma toiminnan vakiinnuttamisesta.
Avustamisessa kiinnitetään huomiota toimintaympäristöltään erilaisten ja erikokoisten kuntien hankkeisiin. Hankkeissa on hyvä kiinnittää huomiota aiemmin koululaiskyselyssä esiin tulleisiin lasten liikunnan harrastustoiveisiin ja monilajisuuden edistämiseen.
Avustuksen käyttöaika on 1.8.2025-31.7.2026. Avustus voi kattaa enintään 80 prosenttia avustettavan hankkeen kokonaiskustannuksista. Omarahoitusosuuteen ei voi esittää jotain toista valtionavustusta.
Avustusta voidaan kohdentaa mallin kehittämisestä ja polun / sillan rakentamisesta aiheutuviin koordinaatiokuluihin sekä pilotoinnista aiheutuviin kohtuullisiin toiminnan kuluihin.
Kehittämisavustusta voi käyttää seuraaviin hyväksyttäviin kustannuksiin:
- hankekoordinaattorin palkka- ja matkakustannukset
- polun / sillan kautta seuratoimintaan ohjautuvista uusista liikkujista ja uusista ryhmistä aiheutuvat kustannukset
- ohjaajien palkka- ja palkkiokulut, matkakulut, erityisen tuen tarpeessa olevien lasten ja nuorten avustajien em. kulut
- hyvin perustellut kuljetuskustannukset
- hankkeesta aiheutuvat kohtuulliset tilakustannukset, enintään 20 % kokonaiskustannuksista
- välttämättömät ja kohtuulliset väline- ja materiaalikustannukset
- kohtuulliset ja hyvin perustellut muut mallin kehittämisestä ja sillan / polun rakentamisesta aiheutuvat kustannukset
Seuraavia kuluja ei voi esittää hankkeen kokonaiskustannuksiin:
- tilakustannukset, jotka ovat yli 20 % hankkeen kokonaiskustannuksista
- kunnan vakituisen henkilöstön palkkakustannukset (ellei vakituisen henkilön siirtyessä hanketyöhön tilalle palkata toista henkilöä tai kyseessä ole lisätyön lisäkorvaus)
- seurojen olemassa olevan perustoiminnan kustannukset
- OKM:n seuratoiminnan kehittämistuella seuraan perustettujen ryhmien / toiminnan kustannukset
- seurojen perimät harrastus-, jäsen- ja lisenssimaksut
- omatoimisen liikkumisen / liikunnan kustannukset
Avustuksen saajan tulee tallentaa ja lähettää avustuksen käyttöä koskeva raportointi aluehallinnon asiointipalveluun heti hankkeen päätyttyä, kuitenkin viimeistään kahden kuukauden kuluttua avustuksen käyttöajan päättymisestä. Selvitykseen sisältyy sekä talousraportointi että toiminnan raportointi. Avustuksen saajalta edellytetään kustannuspaikka- tai projektikohtaista talousraportointia.
Lisätietoja
Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Anni Kettunen, puh. 0295 016 397, [email protected]
Marko Ojala, puh. 0295 016 175, [email protected]
Itä-Suomen aluehallintovirasto
Lauriina Aninko-Takkunen, puh. 0295 016 319, [email protected]
Tapio Niskanen, puh. 0295 016 336, [email protected]
Lapin aluehallintovirasto
Kai-Matti Joona, puh. 0295 017 396, [email protected]
Outi Savolainen, puh. 0295 017 380, [email protected]
Lounais-Suomen aluehallintovirasto
Tiina Kaijanen, puh. 0295 018 303, [email protected]
Elli-Noora Rinne, puh. 0295 018 085, [email protected]
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
Simo Luukkainen, puh. 0295 018 824, [email protected]
Satu Sjöholm, puh. 0295 018 822, [email protected]
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto
Ulla Silventoinen, puh. 0295 017 663, [email protected]
Tapio Taskinen puh. 0295 017 589, [email protected]