Hoppa till innehåll

Åtgärdsprogram för att stimulera det samiska språket

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 3.7.2014 7.01
Pressmeddelande -

Statsrådet godkände 3.7.2014 ett principbeslut om ett åtgärdsprogram för att stimulera användningen av skoltsamiska, enaresamiska och nordsamiska. Genom programmet ska bland annat småbarnsfostran på samiska och språkboverksamheten stödas och undervisningen i samiska i hela landet utvecklas.

 

Målet för programmet är att det ska finnas flera än nu som talar samiska och mera service på samiska samt att användning av samiska ska uppskattas. Nu är alla de tre samiska språk som talas i Finland – nordsamiska, enaresamiska och skoltsamiska – hotade och det finns risk för att i synnerhet enaresamiskan och skoltsamiskan försvinner helt.

Enligt principbeslutet ska undervisningen i och på samiska utvecklas och utökas i synnerhet utanför samernas hembygdsområde, där nu cirka 70 % av de samiska barnen och ungdomarna bor. Distansundervisningen ska byggas ut för att trygga tillgången till undervisning utanför samernas hembygdsområde. Dessutom bör antalet behörig personal som kan samiska ökas inom småbarnsfostran och undervisning och finansieringen för produktion av läromaterial på samiska ökas gradvis.

För att stimulera det samiska språket utvidgas också språkboverksamheten så att barndagvård på samiska och öppen verksamhet inom småbarnsfostran samt eftermiddagsverksamhet för skolelever ordnas enligt språkbadsmetoden.

Den samiska språkvården, arkiveringen av ochforskningen i språken samt den samiska kulturen främjas. För att främja den samiska kulturen och de samiska språken planeras en mötesplats/ett aktivitetscentrum för samerna i huvudstadsregionen och ett språk- och kulturcentrum för skoltsamer i Sevettijärvi, där också service och informationstjänst på samiska kan ordnas.
Också medierna har en viktig uppgift när det gäller att stimulera och återuppliva de samiska språken. Målet är att det ska finnas ett större medieutbud på alla de tre samiska språken och att ett gränsöverskridande programsamarbete ska bedrivas med Sverige och Norge.
Bakgrunden till det principbeslut som nu godkändes är skrivelsen i regeringsprogrammet som förutsätter att åtgärderna i stimulansprogrammet för samiska ska genomföras och resurserna för detta tryggas. Beslutet anger statsrådets målnivå. En del av åtgärderna finansieras genom fördelning av de nuvarande anslagen och om de åtgärder som kräver tilläggsresurser besluts vid ramförhandlingarna om statsfinanserna och de årliga budgetförhandlingarna.

Statsrådets principbeslut bidrar till att främja den rätt som samerna enligt grundlagen har att som ett urfolk upprätthålla och utveckla sitt språk och sin kultur. I den redogörelse för de mänskliga rättigheterna som statsrådets avlät till riksdagen 2009 uppställdes som mål att ett stimulansprogram för det samiska språket ska utarbetas. Principbeslutet baserar sig på det program som utarbetades under ledning av undervisnings- och kulturministeriet och om vilket fördes förhandlingar med sametinger i februari 2014.

Ytterligare information:
specialplanerare Mikko Cortés Téllez, tfn 0295 3 30080
undervisningsrådet Maija Innola, tfn 0295 3 30120

Statsrådets principbeslut om ett åtgärdsprogram för att stimulera det samiska språket

Samiska språk talas inom fyra staters område: i Finland, Sverige, Norge och Ryssland. Beroende på beräkningssätt består den samiska befolkningen av 60 000–100 000 personer, av vilka cirka 10 000 bor i Finland. I Finland talas tre samiska språk: enaresamiska, skoltsamiska och nordsamiska. Sedan 1992 har de samiska språken i Finland haft en officiell ställning inom samernas hembygdsområde, dvs. i Enontekis, Enare och Utsjoki kommuner samt i norra delen av Sodankylä.