- småbarnspedagogik för sådana barn som söker eller får tillfälligt skydd, söker internationellt skydd eller saknar uppehållsrätt (papperslösa barn) och som inte har hemkommun enligt lagen om hemkommun (201/1994)
- med ett barn som söker internationellt skydd avses ett utländskt barn som ansökt om internationellt skydd i enlighet med 95 § i utlänningslagen (301/2004) och med ett barn som söker eller får tillfälligt skydd ett utländskt barn som har ansökt om eller fått sådant skydd som avses i 109 § i utlänningslagen. Med barn utan uppehållsrätt (papperslösa barn) avses barn vars uppehållsrätt i Finland har upphört i enlighet med 40 § i utlänningslagen.
Statens specialunderstöd för anordnande av småbarnspedagogik för barn som kommit från otrygga förhållanden för 2023
AvustusUndervisnings- och kulturministeriet utlyser statligt specialunderstöd enligt 46 § i lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet (1705/2009) för kostnaderna för anordnande av småbarnspedagogik för barn som söker eller får tillfälligt skydd, söker internationellt skydd eller saknar uppehållsrätt (papperslösa barn).
Beloppet av det specialunderstöd som beviljas under moment 29.10.30 under undervisnings- och kulturministeriets huvudtitel uppgår till högst 60 000 000 euro. Understöd kan sökas av kommuner som anordnar småbarnspedagogik. Kommunens eller samkommunens ansökan kan omfatta småbarnspedagogik som anordnas av en privat serviceproducent. Understöd kan inte beviljas privatpersoner eller privata företag, sammanslutningar eller stiftelser som anordnar småbarnspedagogik.
Understöd beviljas för att kompensera de kostnader som uppkommit under perioden 1.1–31.12.2023 för småbarnspedagogik som anordnats för målgruppen för understödet. En utredning över användningen av understödet ska göras senast 30.4.2024.
Ansökningstiden börjar 21.9.2023 och går ut 31.10.2023 kl. 16.15.
Avsikten är att fatta besluten i november–december 2023. För närvarande det har inte reserverats anslag för ersättning av kostnader som uppkommer under 2024.
Med tjänster inom småbarnspedagogik kan barn erbjudas en trygg uppväxt- och inlärningsmiljö i vardagen och möjlighet att lära känna närsamhällets barn och familjer samt den finländska kulturen.
Syftet med specialunderstödet är att främja tillgången till högkvalitativ småbarnspedagogik för barn som hör till utsatta grupper och söker eller får tillfälligt skydd, ansöker om internationellt skydd och barn saknar papper samt att uppmuntra kommuner till att anordna småbarnspedagogik för dessa barn.
I barnens vardag har rutinerna och den dagliga verksamheten inom småbarnspedagogiken en betydande skyddande verkan och småbarnspedagogiken kan erbjuda allmänt, intensifierat eller särskilt stöd enligt lagen om småbarnspedagogik till barn som flytt från otrygga förhållanden.
Småbarnspedagogik ska dock alltid primärt anordnas med hänsyn till barnets bästa och utifrån en individuell bedömning av barnets behov.
1. Ansökningsspecifika villkor för beviljande
Understöd kan sökas av kommuner i Fastlandsfinland som anordnar småbarnspedagogik. Understöd beviljas enskilda kommuner eller samkommuner. Kommunens eller samkommunens ansökan kan omfatta småbarnspedagogik som anordnas av en privat serviceproducent. Understöd kan inte beviljas privatpersoner eller privata företag, sammanslutningar eller stiftelser som anordnar småbarnspedagogik.
Statens specialunderstöd beviljas senast 31.12.2023 till enskilda anordnare av småbarnspedagogik, utifrån ansökan. Understöd beviljas för att kompensera de kostnader som uppkommit under perioden 1.1–31.12.2023 för småbarnspedagogik som anordnats för målgruppen för understödet. En utredning över användningen av understödet ska göras senast 30.4.2024.
Om det kalkylerade understödsbelopp som beviljas utifrån ansökningarna överskrider de anslag som anvisats för understödet i budgeten, minskas understödsbeloppen för alla sökande med samma relativa andel.
Som ett undantag från allmänt beviljade specialunderstöd, krävs ingen självfinansieringsandel för detta understöd. Undervisnings- och kulturministeriets specialunderstöd används för att täcka kalkylmässiga kostnader för barn som deltagit i småbarnspedagogik.
Statens specialunderstöd får användas för följande åtgärder:
Med understödet kompenseras de kostnader som under år 2023 uppkommit för anordnare av småbarnspedagogik och som föranleds av anordnandet av småbarnspedagogik för barn utan hemkommun som söker eller får tillfälligt skydd, som söker internationellt skydd eller är papperslösa. Småbarnspedagogik och barnantal kontrolleras för perioden 1.1.2023–31.12.2023.
- Med ett barn som söker internationellt skydd avses ett utländskt barn som ansökt om internationellt skydd i enlighet med 95 § i utlänningslagen (301/2004) och med ett barn som söker eller får tillfälligt skydd ett utländskt barn som har ansökt om eller fått sådant skydd som avses i 109 § i utlänningslagen. Med ett barn utan uppehållsrätt, dvs. ett papperslöst barn, avses ett barn vars uppehållsrätt i Finland har upphört i enlighet med 40 § i utlänningslagen.
- När barnet får en hemkommun får kommunen senare en ersättning för den service som anordnats för barnet som en del av statsandelen för basservice. Detta understöd är en ersättning för den småbarnspedagogik som barnet har fått innan hen har fått en hemkommun. Om barnet till exempel får en hemkommun i november 2023 kan hens småbarnspedagogik från november och december 2023 inte anmälas till detta understöd.
- Kostnaderna för småbarnspedagogiken ersätts enligt förordning 907/2022 enligt de nationella genomsnittliga kostnaderna, dvs. skräddarsys de inte enligt de kommunspecifika kostnadsnivåerna. De genomsnittliga kostnaderna inkluderar kostnader fostrings-, undervisnings- och vårdpersonal, lokalkostnader, medel (till exempel livsmedel), utrustning samt övriga anskaffningar från aktörer som inte är kommuner och samkommuner. Understödet kan användas för de ovan nämnda kostnaderna. Med fostrings-, undervisnings- och vårdpersonal avses personal enligt 35 § och 38 § i lagen om småbarnspedagogik.
- Med statens specialunderstöd ersätts småbarnspedagogik som anordnats i daghem och familjedagvård. Med understödet ersätts inte öppen småbarnspedagogisk verksamhet.
- Kommunen eller samkommunen kan i ansökan även inkludera privat småbarnspedagogik. Kommunen kan använda understödet för att till exempel täcka kostnader för köpta tjänster inom småbarnspedagogik eller den andel som kommunen betalar av servicesedeln eller stödet för privat vård.
Fastställandet av statens specialunderstöd påverkas av den småbarnspedagogik som anordnats för barn i målgruppen och antalet barn som deltagit i småbarnspedagogiken under perioden 1.1.2023–31.12.2023.
På den elektroniska ansökningsblanketten anges omfattningen av småbarnspedagogik för barn i åldern 0–2 år som deltar i småbarnspedagogik, för barn i åldern 3–6 år som deltar i småbarnspedagogik på deltid och för barn i åldern 3–6 år som deltar i småbarnspedagogik på heltid. Närmare anvisningar finns på ansökningsblanketten. Den ålders- och tidsindelning som avses i momenten grundar sig på den personaldimensionering som fastställs i förordningen om småbarnspedagogik (753/2018) och också utgör olika kostnadsunderlag för varje ålders- och tidsindelning.
Omfattningen av den småbarnspedagogik som ordnas för målgruppen efterfrågas för 1.1–30.9.2023 (tiden före ansökan) enligt utfallet och för resten av året 1.10–31.12.2023 (tiden efter ansökan) enligt en uppskattning. Med utfall avses i detta sammanhang de månader för vilka ett beslut om småbarnspedagogik redan har fattats i enlighet med ansökningsvillkoren.
Specialunderstöd enligt förordning 907/2022 beviljas för en sådan kalendermånad då antalet dagar inom småbarnspedagogik enligt det beslut eller avtal om småbarnspedagogik som gäller barnet är minst tio. När tio dagar beräknas är det inte fråga om faktiska dagar då barnet varit närvarade. Eftersom anordnarna av småbarnspedagogik har olika sätt att besluta och komma överens om tider för småbarnspedagogik, kan tio dagar ha bestämts eller avtalats till exempel som timmar/vecka eller dagar/månad.
Identifikationsuppgifter om barnen behöver inte lämnas på ansökningsblanketten. Kommunen ska på begäran lämna uppgifter om de barn som omfattas av understödet.
På ansökningsblanketten anges endast det totala antalet månader och barn som uppfyller villkoren för ansökan.
På ansökningsblanketten anges en helhetsbedömning av det totala antalet månader för de berörda barngrupperna:
- Hur många månader har ni anordnat småbarnspedagogik 5 timmar/dag eller mindre för 3–6 åriga barn i målgruppen? Hur många barn hör till denna målgrupp?
- Hur många månader har ni anordnat småbarnspedagogik över 5 timmar/dag för 3–6 åriga barn i målgruppen? Hur många barn hör till denna målgrupp?
- Hur många månader har ni anordnat småbarnspedagogik för barn under 3 år? Hur många barn hör till denna målgrupp?
Månaden är barnspecifik, dvs. hur många månader småbarnspedagogik har anordnats på deltid och på heltid separat för barn under 3 år och barn mellan 3 och 6 år.
Exempel på beräkning av månader av småbarnspedagogik:
I mars 2023 började 10 över 3-åriga barn som hör till målgruppen i småbarnspedagogik på deltid i kommunen. I maj 2023 började 5 över 3-åriga barn som hör till målgruppen i småbarnspedagogik på heltid och i juni 2023 började 4 under 3 åriga barn i småbarnspedagogik på deltid. I oktober börjar dessutom 5 över 3-åriga barn i småbarnspedagogik på heltid. Ett beslut om småbarnspedagogik har fattats för samtliga barn om att de ska delta i småbarnspedagogik minst 10 dagar per månad. Alla barn beräknas fortsätta inom småbarnspedagogiken fram till slutet av 2023.
Antalet månader av småbarnspedagogik för barn som börjat i mars är totalt 100 (10 månader x 10 barn)
Antalet månader av småbarnspedagogik för barn som börjat i maj är totalt 40 (8 månader x 5 barn)
Antalet månader av småbarnspedagogik för barn som börjat i juni är totalt 28 (7 månader x 4 barn)
Antalet månader av småbarnspedagogik för barn som börjar i oktober är totalt 15 (3 månader x 5 barn)
- Hur många månader har ni anordnat småbarnspedagogik i 5 timmar/dag eller mindre för 3–6 åriga barn i målgruppen? SVAR: 100 månader/10 barn
- Hur många månader har ni anordnat småbarnspedagogik över 5 timmar/dag för 3–6 åriga barn i målgruppen? SVAR: 55 månader/10 barn
- Hur många månader har ni anordnat småbarnspedagogik för barn under 3 år? SVAR: 28 månader/4 barn
I fråga om månader ska man alltså ange det sammanlagda antalet för alla barn. Om det i målgruppen finns till exempel tre barn av vilka ett barn har deltagit i fem månader, det andra fyra månader och det tredje tre månader, ska som antalet månader anges tolv (5 + 4 + 3 = 12) och som antalet barn tre
Statens specialunderstöd får inte användas
- för verksamhet eller objekt för vilka det redan har beviljats statligt specialunderstöd för samma tidsperiod. Med det statliga specialunderstödet får man emellertid fortsätta en motsvarande verksamhet som inletts tidigare och som genomförts med statligt specialunderstöd, förutsatt att verksamheten uppfyller ovannämnda kriterier.
- Det beviljade understödet kan inte användas för lönekostnader för social- och hälsovårdspersonal, såsom familjearbetare, kuratorer, psykologer, hälsovårdare, psykiatriska sjuksköterskor, coachar och handledare för frågor kring neuropsykiatriska störningar m.fl.
2. Allmänna grunder
I enlighet med sin strategi arbetar undervisnings- och kulturministeriet för att allas förmågor och kompetens stärks, för att samhället förnyas genom kreativ, utforskande och ansvarsfull verksamhet och för att förutsättningarna för ett meningsfullt liv tryggas på lika villkor. UKM:s strategi kan läsas på webbsidan.
I bedömningen och jämförelsen av ansökningarna kan det därmed räknas till fördel om verksamheten eller projekten bidrar till att främja jämställdhet, likabehandling, delaktighet, ömsesidig respekt och hållbar utveckling i enlighet med verksamhetslöftet i UKM:s strategi.
3. Allmänna förutsättningar enligt statsunderstödslagen
Undervisnings- och kulturministeriet kan bevilja understöd endast om de allmänna förutsättningarna för beviljande av understöd enligt statsunderstödslagen uppfylls. Ministeriet beaktar de allmänna förutsättningarna också vid beslut om understödets belopp.
Allmänna förutsättningar för beviljande av statsunderstöd (7 § 1 mom. i statsunderstödslagen):
- Det ändamål för vilket statsunderstöd söks är samhälleligt godtagbart
- Beviljandet av understöd är motiverat med avseende på de mål som har ställts upp för användningen av statsunderstöd.
- Beviljandet av statsunderstöd är nödvändigt med beaktande av annat offentligt stöd som sökanden erhållit samt arten och omfattningen av det projekt eller den verksamhet som är föremål för statsunderstödet.
- Beviljandet av statsunderstöd orsakar endast ringa snedvridning av konkurrensen och verksamheten på marknaden.
Om understödet är riktat till lönekostnader kan det i ovan nämnda fall beviljas endast av synnerligen vägande skäl om understödets mottagare har dömts till straff för anlitande av utländsk arbetskraft som saknar tillstånd (statsunderstödslagen 7 § 2 mom.)
4. Hinder för beviljande av understöd
Sökande som tidigare har fått understöd av ministeriet ska se till att de redovisningar för användningen av understödet som förutsätts i understödbesluten har lämnats in inom utsatt tid. Ministeriet avslår ansökan, om sökanden väsentligt har försummat sin skyldighet att lämna ministeriet uppgifter för kontroll av användningen av tidigare beviljade understöd.
Ansökan avslås också om den lämnas in i pappersform efter utsatt tid.
Ansökan om understöd görs i undervisnings- och kulturministeriets e-tjänst. Om detta inte är möjligt ska organisationen kontakta den tjänsteman som ger mer information om understödet.
Sökanden ska beakta att ansökan inte kan sändas via e-tjänsten efter utsatt tid. Sökanden ansvarar för att ansökan kommer fram inom utsatt tid.
Bruksanvisning för e-tjänsten
För att kunna använda e-tjänsten måste sammanslutningar ha ett FO-nummer, identifiera sig med Suomi.fi och använda Suomi.fi-fullmakter. Inloggning i tjänsten sker med Suomi.fi-identifiering via Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, och för det behövs personliga bankkoder, ett mobilcertifikat eller ett certifikatkort.
Sökanden ska fylla i ansökningsblanketten i e-tjänsten, bifoga de bilagor som anges på blanketten och lämna in ansökan till ministeriet via e-tjänsten. Ministeriet skickar beslutet till sökanden via e-tjänsten.
Via e-tjänsten kan sökanden göra eventuella kompletteringar i ansökan och söka ändring i beslutet. Även redovisningarna lämnas in via e-tjänsten.
- Bruksanvisning för e-tjänsten för sammanslutningar
- E-tjänsten för statsunderstöd och anvisningar
- Inloggning i e-tjänsten och fullmakter
- Suomi.fi-anvisningar och stöd
Närmare anvisningar finns på ansökningsblanketten.
Understödet får användas endast för det ändamål som det har beviljats för.
Understödstagarens ekonomi och förvaltning ska ordnas på tillbörligt sätt.
En redovisning av hur understödet använts ska lämnas in senast det datum som anges i beslutet.
Som ett undantag från de allmänna villkoren förutsätts inte att understödstagaren lämnar en ekonomirapport enligt kostnadsställe.
Undervisnings- och kulturministeriet har rätt att i samband med utbetalningen av statsunderstöd och övervakningen av hur understödet används utföra nödvändiga granskningar av understödstagarens ekonomi och verksamhet (16 § i statsunderstödslagen).
Understödstagaren ska reda ut sin eventuella skyldighet att iaktta upphandlingslagstiftningen och beakta detta i sin verksamhet. Även en understödstagare som inte hör till staten, kommunerna eller församlingarna kan vara skyldig att konkurrensutsätta sina upphandlingar enligt förfarandena i upphandlingslagen.
Om understödstagaren uppfyller kännetecknen för en offentligrättslig inrättning (till exempel om över hälften av finansieringen är offentlig), ska understödstagaren iaktta upphandlingslagen i all sin upphandling.
Om understödstagaren får understöd för en specifik upphandling till över 50 procent av upphandlingens värde ska understödstagaren iaktta upphandlingslagen vid den upphandlingen.
(Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016).
Undervisnings- och kulturministeriet har bestämt att understödstagaren ska begära anbud från fler än en leverantör i upphandlingar av varor och tjänster där upphandlingens värde underskrider det nationella tröskelvärdet, men där värdet utan mervärdesskatt överstiger 20 000 euro.
Det finns också andra villkor och begränsningar som gäller användningen av understödet. Se villkoren och begränsningarna för understöd i sin helhet.
En redovisning av hur understöden används ska lämnas in senast det datum som anges i beslutet. I redovisningen ingår resultatrapportering med uppgifter om antalet barn och månader. Om antalet barn inte förverkligas enligt ansökan, ska understöd återbetalas i samband med redovisningen.
Understöd som sökts och beviljats i e-tjänsten ska redovisas i undervisnings- och kulturministeriets e-tjänst.
Redovisningar för understöd för vilka ansökan lämnats in på en pappersblankett ska lämnas till ministeriet på en separat redovisningsblankett som hittas på webbsidan om understöd.
Ytterligare information
• Undervisningsråd Tarja Kahiluoto tfn. 02953 30386 [email protected]
• Sakkunnig Aili Tervonen tfn. 0295 330216 [email protected]
Tekniskt stöd i ansökningsprocessen:
Stöd i tekniska frågor som gäller e-tjänsten: [email protected]
Se även undervisnings- och kulturministeriets guide om ansökan om, användning av och tillsyn över användningen av statsunderstöd.