Hoppa till innehåll

Regeringen föreslår preciseringar i läropliktslagen utifrån de utvecklingsbehov som upptäckts vid genomförandet av läroplikten

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 21.4.2022 14.26 | Publicerad på svenska 25.4.2022 kl. 18.33
Pressmeddelande

Det föreslås att läropliktslagen preciseras på grund av de utvecklingsbehov som upptäckts i samband med genomförandet av läroplikten.  Statsrådet lämnade torsdagen den 21 april en regeringsproposition om detta. Samma dag utfärdades undervisnings- och kulturministeriets förordning om ändring av examensavgifterna för prov i studentexamen.

Det föreslås att läropliktslagen ändras så att deltagande i den så kallade grundläggande utbildningen för barn i fortsättningen ska anses vara fullgörande av läroplikten. Enligt den gällande lagstiftningen erkänner läropliktslagen inte den grundläggande utbildningen för barn som en form av fullgörande av läroplikten, och därför kan inte 17-åringar fortsätta fullfölja läroplikten inom denna utbildning. Ändringen gör det möjligt att fortsätta studierna inom den grundläggande utbildningen för barn i sådana enskilda fall då det är det mest ändamålsenliga alternativet för den unga. Genom ändringen undviker man en situation där lagstiftningen förpliktar en ung person att övergå till grundläggande utbildning för vuxna när han eller hon fyller 17 år, vilket kunde medföra oskäliga utmaningar och försvåra slutförandet av den grundläggande utbildningen.

Samtidigt föreslås det att lagen preciseras i fråga om minderåriga som kommer till Finland för studier. Det föreslås att läropliktslagens tillämpningsområde begränsas så att de som vistas i Finland i studiesyfte inte ska omfattas av läroplikten och den därtill anslutna avgiftsfriheten, även om de har en hemkommun här. Det är motiverat att utesluta dessa personer från läroplikten för att studierna ska förbli frivilliga för dem.

Det föreslås att till lagen fogas en bestämmelse om en studerandes rätt till inkvarterings- och reseersättning, om skolresan med det snabbaste färdsättet är över tre timmar lång, även om resan är mindre än 100 km. I praktiken gäller den föreslagna ändringen studerande i skärgårdsområden. 

Dessutom föreslås det att förfarandet för anvisande av en studieplats för en läropliktig som har rätt till krävande särskilt stöd påskyndas. Det föreslås också att boendekommunens rätt att få uppgifter utvidgas i syfte att förbättra uppfyllandet av handlednings- och tillsynsansvaret enligt läropliktslagen.

I lagen om yrkesutbildning föreslås bestämmelser om överföring av beslut om särskilt stöd. Genom dessa bestämmelser säkerställs att den nya utbildningsanordnaren får kännedom om den studerandes behov av särskilt stöd och om tidigare stödåtgärder. Utbildningsanordnaren ska utreda och bedöma den studerandes behov av särskilt stöd utifrån det beslut om särskilt stöd som fattats under den grundläggande utbildningen.

För folkhögskolorna föreslås statsandelen utöver priset per enhet även omfatta ett läromaterialstillägg för läropliktsutbildning. Tillägget föreslås motsvara kostnadsnivån för läromedel inom yrkesutbildningen och uppgå till 6,90 euro per studerandevecka, vilket innebär sammanlagt cirka 235 euro per läsår.

Därtill föreslås det att utbildning som handleder för examensutbildning ska kunna ordnas i form av statsandelsfinansierad arbetskraftsutbildning på samma villkor som man för närvarande kan ordna utbildning som handleder för yrkesutbildning i form av statsandelsfinansierad arbetskraftsutbildning.

Lagändringarna avses träda i kraft den 1 augusti 2022.
 

Ändringar i examensavgifterna för studentexamen

Den utvidgade läroplikten påverkar också avgifterna som tas ut för studentexamen. Examinander som omfattas av den utvidgade läroplikten och den därtill anslutna avgiftsfriheten kan avgiftsfritt anmäla sig till de fem första proven. Om dessa fem prov underkänns kan de också tas om avgiftsfritt.
 
På grund av den partiella avgiftsfriheten föreslås det att grundavgiften för studentexamen slopas och att det för avgiftsbelagda prov tas ut endast en provspecifik avgift för deltagande. Provavgiften ska i fortsättningen vara 34 euro. Det nya avgiftssystemet avses träda i kraft från och med examenstillfället hösten 2022.
 
Beslut om avgifterna fattas genom förordning av undervisnings- och kulturministeriet.
 
Annat relaterat material:
•    Regeringens proposition om ändring av läropliktslagen
•    Finansutskottets beslut om ändring av examensavgifterna för prov i studentexamen
 
Mer information: Piritta Sirvio, regeringsråd, tfn 02953 30238
 

Utbildning Yrkesutbildning