Syftet med finansieringen är att förbättra tillgången till samiska experter genom att utveckla det nordiska samarbetet inom högre utbildning för att utöka undervisningen och utbildningsmöjligheterna på samiska på högskolorna.
Antalet personer som talar samiska är litet i Finland. Av de samiska språk som talas i Finland talas nordsamiska även i Sverige och Norge. Skoltsamiska har talats även i Norge. Utvecklingen av den samiskspråkiga högskoleutbildningen har förhindrats bl.a. av att det inte finns tillräckligt med undervisningspersonal för att anordna samiskspråkig högskoleutbildning i Finland. Även målgrupperna för utbildningen är relativt små, vilket höjer utbildningskostnaderna och kan förhindra att utbildningen startas.
Undervisnings- och kulturministeriet tillsatte 2020 en arbetsgrupp för utveckling av undervisningen i och på de samiska språken. Gruppen hade till uppgift att analysera helhetsläget för småbarnspedagogiken och undervisningen på samiska samt även att utarbeta förslag till bl.a. hur tillgången till samiskspråkig personal inom social- och hälsovården kan tryggas. Som stöd för arbetsgruppens arbete gjorde man fyra separata utredningar och hörde ett stort antal sakkunniga. Slutrapporten för arbetsgruppen för utveckling publicerades i april 2021. Enligt slutrapporten bör tillgången till samiskspråkig personal inom småbarnspedagogiken och undervisningen samt samiskspråkiga yrkespersoner inom social- och hälsovården förbättras. Under arbetet för arbetsgruppen för utveckling och i samband med de separata utredningar som arbetsgruppen gjorde kom det fram att utnyttjande av det nordiska samarbetet med tanke på språkgemenskapens resurser skulle vara förnuftigt inom utbildningssektorn för att förbättra tillgången till samiskspråkiga experter. Det skulle vara viktigt att skapa ett nordiskt samarbete även bl.a. med tanke på utvecklandet av arbetsmetoder som bygger på samekulturen inom social- och hälsovården.
Man har strävat efter att förbättra tillgången till samiskspråkig personal inom undervisningen och fostran samt social- och hälsovården bland annat genom att bevilja separat finansiering för tilläggsutbildningar. Undervisnings- och kulturministeriet beviljade i slutet av 2021 finansiering för Uleåborgs universitet för utbildningen av lärare inom småpedagogiken som beaktar samiska språkets och kulturens särdrag för 2022‒2025. Dessutom finansierar ministeriet projekt (2023‒2025/2026) som Uleåborgs universitet och Lapplands yrkeshögskola svarar för. Målet med projekten är att förbättra tillgången till samiskspråkig personal inom social- och hälsovården och kompetensen i samekulturen som behövs inom social- och hälsotjänsterna.