Understödet är avsett för att stödja sådan verkstadsverksamhet för unga som avses i ungdomslagen (1285/2016). Understödet kan sökas av en kommun eller flera kommuner gemensamt, en samkommun, ett aktiebolag, ett andelslag, en förening eller en stiftelse som beviljats rätt till statsunderstöd för att ordna verkstadsverksamhet bland unga. Privatpersoner kan inte beviljas understöd.
Projektunderstöd för verkstadsverksamhet för unga 2024
AvustusUnderstödet är avsett för att stödja sådan verkstadsverksamhet för unga som avses i ungdomslagen (1285/2016). Understödet kan sökas av en kommun eller flera kommuner gemensamt, en samkommun, ett aktiebolag, ett andelslag, en förening eller en stiftelse som beviljats rätt till statsunderstöd för att ordna verkstadsverksamhet bland unga. Privatpersoner kan inte beviljas understöd.
Syftet med understödet är att stärka ungas livskompetens och minska marginalisering bland unga och minska mängden unga som inte deltar i arbetslivet och i utbildning.
Understöd kan beviljas för stärkning av ungas sociala identitet, ordinarie verkstadsverksamhet eller utveckling av verkstadsverksamheten. Understöd kan också sökas för regionala samordningsuppgifter.
Ansökningstiden börjar den 7 november 2023 och går ut den 15 december 2023 kl. 16.15.
Understöd kan beviljas förutsatt att riksdagen anvisar anslag för ändamålet.
Understödet söks från regionförvaltningsverken. Avsikten är att regionförvaltningsverket fattar beslut om statsunderstöden senast den 31 mars 2024.
På understödet tillämpas följande lagar och förordningar: ungdomslagen (1285/2016), statsrådets förordning om ungdomsarbete och ungdomspolitik (211/2017) och statsunderstödslagen (688/2001).
Syftet med understödet är att stärka ungas livskompetens och minska marginalisering bland unga och minska mängden unga som inte deltar i arbetslivet och i utbildning. Understöd kan beviljas för stärkande av de ungas sociala identitet, för stadigvarande verkstadsverksamhet eller för utvecklande av verkstadsverksamheten till sådana anordnare av verkstadsverksamhet som har fått rätt till statsbidrag.
Understödet söks i regionförvaltningsverkets e-tjänst med blanketten ”Statsunderstöd för verkstadsverksamhet för unga”.
Ansökningarna ska ha lämnats in via e-tjänsten senast den 15 december 2023 kl. 16.15. Sökanden ska beakta att ansökan inte kan sändas efter den utsatta tiden. Sökanden ansvarar för att ansökan kommer fram inom utsatt tid.
Bruksanvisning för e-tjänsten:
Ansökningar om statsunderstöd som beviljas av regionförvaltningsverken lämnas in i regionalförvaltningens e-tjänst. I tjänsten används Suomi.fi-identifikation, som kräver bankkoder, mobilcertifikat eller ett chipförsett identitetskort. Bruksanvisningen för e-tjänsten finns på e-tjänstens sida för anvisningar och material.
Sökanden fyller i ansökningsblanketten och sänder in ansökan med bilagor via tjänsten. Via tjänsten görs också
- eventuella kompletteringar av ansökan
- sändning av beslutet till den sökande
- eventuella begäranden om ändring i beslutet
- redovisning för användningen av understödet.
Sammanslutningar ska foga följande till ansökningsblanketten:
- ett aktuellt registerutdrag eller en ändringsanmälan som lämnats in till PRS
- det senaste fastställda bokslutet (inkl. verksamhetsberättelse, resultaträkning och balansräkning samt revisionsberättelse)
Punkten Verksamhetsplan i ansökan ska innehålla en kort och koncis beskrivning av planerna för nästa år.
- Vad tänker man göra tillsammans med ungdomarna? Hur förverkligar verkstaden för unga de mål och utgångspunkter som anges i ungdomslagen? Hurdana träningstjänster erbjuder verkstaden för de unga? Hur genomförs det sektorsövergripande samarbetet i praktiken? Hur många gånger sammanträder styrgruppen under året?
I ansökans punkt Utvärdering, uppföljning och genomslag ska ges en beskrivning av följande:
- Hur följer man upp hur de deltagande ungdomarnas vägar framskrider (uppföljnings- och utvärderingsplan för unga)? Hur får de unga som deltar i verksamheten respons på de framsteg som de gjort i träningen och på den kompetens de skaffat sig på verkstaden? Hur utvärderar och uppföljer man verksamheten, dess resultat och genomslag? Hurdan respons har verkstaden fått av målgrupperna och samarbetsnätverken?
Understöden för verkstadsverksamhet för unga baserar sig på prövning. Bedömningen och den inbördes jämförelsen av ansökningarna bygger på en helhetsbedömning. Vid bedömningen av ansökningarna beaktas följande grunder:
1 Ansökningsspecifika villkor
Genom understödet stöds verkstadsverksamhet för unga i enlighet med ungdomslagen och statsrådets förordning om ungdomsarbete och ungdomspolitik. I ungdomslagen finns föreskrifter om verkstadsverksamhet för unga och om beviljande av understöd för verkstadsverksamhet för unga. I statsrådets förordning om ungdomsarbete och ungdomspolitik finns även närmare bestämmelser om beviljande av statsunderstöd för verkstadsverksamhet för unga.
Vid bedömningen av ansökningarna om understöd beaktas hur sökandens verkstad uppfyller de syften och utgångspunkter som anges i 2 § i ungdomslagen. Vid prövningen av understödets belopp beaktas dessutom arten av verkstadsverksamheten för unga och vilket samhällsgenomslag verksamheten har. Vid bedömningen av verkstadsverksamhetens art och samhällsgenomslag beaktas i enlighet med statsrådets förordning följande: 1) serviceförmågan samt responsen från målgruppen och samarbetsnätverket; 2) uppgifter om resultaten av verksamheten; 3) verksamhetens målinriktning, ekonomi samt hur ekonomin och förvaltningen sköts; 4) personalens yrkesskicklighet och kompetens; 5) verksamhetens kontinuitet och om verksamheten pågår året om; 6) lokalernas lämplighet för verksamheten och 7) bokföringen, som ska ordnas så att kostnaderna för verksamhet som stöds med statsunderstöd för ungdomsarbete framgår av den.
Understödet får täcka högst 75 procent av de faktiska totalkostnaderna för den verksamhet som finansieras. Den resterande andelen ska täckas med annan finansiering.
Uppgiften som regional samordnare söks genom en separat ansökan. Arbetet omfattar systematiskt nätverkssamarbete, informationsutbyte och stöd till aktörer med verkstadsverksamhet för unga. För uppgifter inom regional samordning kan utses en sökande som har en person med kunnande och erfarenhet av verkstadsverksamhet för unga. För kostnader för regional samordning kan beviljas högst 15 000 euro per år. Understöd för regional samordning av verkstadsverksamheten kan täcka 100 procent av de faktiska totalkostnaderna för den verksamhet som finansieras med understödet.
2 Allmänna grunder
I enlighet med sin strategi arbetar undervisnings- och kulturministeriet för att allas förmågor och kompetens stärks, för att samhället förnyas genom kreativ, utforskande och ansvarsfull verksamhet och för att förutsättningarna för ett meningsfullt liv tryggas på lika villkor. Undervisnings- och kulturministeriets strategi finns på webbplatsen HÄR.
Vid bedömningen och jämförelsen av ansökningarna kan det således ses som en fördel om verksamheten bidrar till att främja jämställdhet, likabehandling, delaktighet, ömsesidig respekt och hållbar utveckling i enlighet med verksamhetslöftet i undervisnings- och kulturministeriets strategi.
Vid bedömningen och jämförelsen av ansökningarna fästs uppmärksamhet vid att den verksamhet som understöds motsvarar syftena och värdegrunden i ungdomslagen.
3 Allmänna förutsättningar enligt statsunderstödslagen
Regionförvaltningsverket kan bevilja understöd endast om de allmänna förutsättningarna för beviljande av understöd enligt statsunderstödslagen uppfylls. Regionförvaltningsverket beaktar de allmänna förutsättningarna även vid beslut om understödets belopp.
Allmänna förutsättningar för beviljande av statsunderstöd är (7 § 1 mom. i statsunderstödslagen 688/2001):
- Det ändamål för vilket statsunderstöd söks är samhälleligt godtagbart.
- Beviljandet av statsunderstöd är motiverat med avseende på de mål som satts för användningen av statsunderstödet.
- Det är nödvändigt att bevilja understöd med beaktande av annat offentligt stöd som sökanden får samt verksamhetens art och omfattning.
- Beviljandet av statsunderstöd orsakar endast ringa snedvridning av konkurrensen och verksamheten på marknaden.
Om understödet hänför sig till lönekostnader, kan understödet endast beviljas av synnerligen vägande skäl (7 § 2 mom. i statsunderstödslagen) om
1) en sökande av statsunderstöd eller sökandens representant som avses i kap. 47, 8 § 1 mom. 2 punkten i strafflagen (39/1889) har med lagakraftvunnen dom dömts till straff för ett brott som avses i 47 kap. 6 a § det år som statsunderstödet beviljats eller de två föregående åren,
2) en sökande av statsunderstöd eller hens representant som avses i 47 kap. 8 § 1 mom. 2 punkten i strafflagen har med lagakraftvunnen dom dömts till straff för ett brott som avses i 186 § i utlänningslagen (301/2004) det år som statsunderstödet beviljats eller de två föregående åren eller om
3) en sökande av statsunderstöd genom ett lagakraftvunnet beslut har påförts sådan påföljdsavgift som avses i 11 a kap. 3 § i arbetsavtalslagen (55/2001) det år som statsunderstödet beviljats eller de två föregående åren.
Hinder för beviljande av understöd
Understöd kan beviljas endast sådana sökande som har gällande rätt till statsbidrag för verkstadsverksamhet för unga.
Understöd beviljas inte för ändamål för vilka det riktats ett separat understöd ur undervisnings- och kulturministeriets anslag.
Den som tidigare har fått understöd för verkstadsverksamhet av regionförvaltningsverket ska se till att de redovisningar för användningen av understödet som förutsätts i stödbesluten har lämnats in inom utsatt tid. Regionförvaltningsverket avslår ansökan om sökanden väsentligt har åsidosatt sin skyldighet att ge regionförvaltningsverket uppgifter för kontroll av användningen av ett eller flera tidigare beviljade understöd.
Understödet får användas endast för det ändamål som det har beviljats för och under den användningstid som anges i understödsbeslutet.
Verkstadsverksamheten för unga ska i fråga om verksamheten och ekonomin skiljas från understödstagarens övriga verkstads- och serviceverksamhet. Den verksamhet som understöds ska vara allmännyttig. Utgifter för affärsverksamhet eller annan motsvarande verksamhet betraktas inte som godtagbara utgifter.
Regionförvaltningsverkets understöd kan täcka högst en i understödsbeslutet fastställd andel av de faktiska totalkostnaderna för den verksamhet som finansieras. I de totala kostnaderna kan man påvisa de kostnader som föranleds direkt av verkstadsverksamhet för unga under den tid som det beviljade understödet har använts.
Projektunderstödet är avsett att täcka det underskott för verksamheten som framgår då man från de godtagbara kostnaderna drar av övriga understöd samt de intäkter verksamheten ger upphov till. Om understödet är större än det realiserade underskottet, ska den överstigande delen återbetalas till regionförvaltningsverket.
De godtagbara kostnaderna för den verksamhet som understöds fastställs i understödsbeslutet och dess bilaga. Statsunderstödsbeslutet kan ange i större detalj vilka kostnader understödet inte får användas för.
Godtagbara kostnader för verksamheten kan vara till exempel lönekostnader för tränare jämte bikostnader, tränarnas rese-, utbildnings- och telefonkostnader och andra kostnader, anskaffningar av material och redskap och köpta tjänster, försäkringar för och transporter av verksamhetens deltagare, samt skäliga lokalkostnader när det är möjligt att påvisa att de har uppstått som en följd av den verksamhet som understöds. I anvisningarna för sökande finns närmare information om självfinansiering och övrig finansiering.
Som godtagbara kostnader räknas löner eller arvoden som för varje löntagare utgör högst ett belopp som motsvarar en årslön på 80 000 euro jämte lagstadgade lönebikostnader. Lönen kan betalas ut antingen som penninglön eller naturaförmån.
En redovisning för användningen av understödet ska lämnas senast det datum som anges i beslutet.
Understödstagarens ekonomi och förvaltning ska ordnas på behörigt sätt.
Av understödstagaren förutsätts ekonomisk rapportering enligt kostnadsställe. Understödstagaren ska i kontoplanen allokera intäkterna och utgifterna för den verksamhet som understöds till en egen kostnadsplats som inrättats för verksamheten eller till ett motsvarande, separat uppföljningsobjekt. På kostnadsstället ska alla kostnader och intäkter för den verkstadsverksamhet för unga som understöds framgå.
Regionförvaltningsverket har rätt att i samband med utbetalningen av statsunderstöd och övervakningen av dess användning utföra nödvändiga granskningar som gäller statsunderstödstagarens ekonomi och verksamhet (16 § i statsunderstödslagen 688/2001).
Understödstagaren ska utreda sin eventuella skyldighet att iaktta upphandlingslagstiftningen och beakta den i sin verksamhet Även en understödstagare som inte hör till staten, kommunerna eller församlingarna kan vara skyldig att konkurrensutsätta sina upphandlingar enligt förfarandena i upphandlingslagen.
- Om understödstagaren uppfyller kännetecknen för en offentligrättslig inrättning (till exempel när över hälften av finansieringen är offentlig), ska understödstagaren iaktta upphandlingslagen i all sin upphandling.
- Om understödstagaren får understöd för en specifik upphandling till över 50 procent av upphandlingens värde, ska understödstagaren i den upphandlingen iaktta upphandlingslagen. (Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016).
Undervisnings- och kulturministeriet har fastställt att understödstagaren ska begära anbud från fler än en leverantör i sådana upphandlingar av varor och tjänster där upphandlingens värde underskrider det nationella tröskelvärdet, men där värdet utan mervärdesskatt överstiger 20 000 euro.
Det finns också andra villkor och begränsningar gällande användningen av understöd. Se villkoren och begränsningarna i sin helhet: https://okm.fi/sv/att-ansoka-om-statsunderstod-anvandning-och-tillsyn-over-anvandningen
Stödtagaren ska spara och sända slutredovisningen för användningen av understödet i regionförvaltningens e-tjänst (https://sahkoinenasiointi.ahtp.fi/sv/) omedelbart efter det att verksamheten avslutats, dock senast inom två månader efter det att tiden för användningen av understödet löpt ut. I redovisningen ska det ingå både en ekonomisk rapport och en resultatrapport. Av understödstagaren förutsätts ekonomisk rapportering per kostnadsställe eller projekt.
Huvudmännen för verkstadsverksamhet som har fått understöd ska svara på utvärderings- och uppföljningsenkäten gällande verkstadsverksamheten. Enkäten genomförs av Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland som vidarebefordrar uppgifterna om enkäten till dem som får understöd.
Det rekommenderas att PAR-systemet används i uppföljningen av verksamheten. Om något annat uppföljningssystem används, ska det vara kompatibelt med PAR-systemet. Det kostar ingenting att ta i bruk systemet och mer information om systemet fås från Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland (tuulikki.nieminen(at)avi.fi).
Ytterligare information
Ytterligare upplysningar från regionförvaltningsverkens kontaktpersoner
Regionförvaltningsverket i Södra Finland
Landskapen Södra Karelen, Egentliga Tavastland, Kymmenedalen, Päijänne-Tavastland och Nyland
Tiina Mattila, tfn 0295 016 555, tiina.mattila(at)avi.fi
Anu Mäkinen, tfn 0295 016 316, kati.myyrylainen(a)avi.fi
Regionförvaltningsverket i Östra Finland
Landskapen Södra Savolax, Norra Karelen och Norra Savolax
Laura Oksanen, tfn 0295 016 150, laura.oksanen(at)avi.fi
Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland
Landskapen Satakunta och Egentliga Finland
Niclas Risku, tfn 0295 018 051, niclas.risku(at)avi.fi
Arja Randell, tfn 0295 018 305, arja.randell(at)avi.fi
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland
Landskapen Södra Österbotten, Mellersta Österbotten, Mellersta Finland, Birkaland och Österbotten
Annika Palola, tfn 0295 018 817, annika.palola(at)avi.fi
Päivi Pienmäki-Jylhä, tfn 0295 018 819, paivi.pienmaki-jylha(at)avi.fi
Regionförvaltningsverket i Norra Finland
Landskapen Kajanaland och Norra Österbotten
Kirsi-Marja Stewart, tfn 0295 017 652, kirsi-marja.stewart(a)avi.fi
Regionförvaltningsverket i Lappland
Landskapet Lappland
Susanna Lammassaari, tfn 0295 017 383, susanna.lammassaari(at)avi.fi
Kontaktperson för PAR-systemet
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland
Tuulikki Nieminen, tuulikki.nieminen(at)avi.fi
Kontaktperson vid undervisnings- och kulturministeriet
Merja Hilpinen, tfn 0295 330 418, merja.hilpinen(at) gov.fi