Nordiska språkpolitiska deklarationen, digitalisering och språkförståelse i fokus under nordiskt språkseminarium

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 1.4.2025 17.35
Typ:Nyhet
Paneldiskussion

I samband med Finlands och Ålands ordförandeskap i Nordiska ministerrådet år 2025 arrangerades ett nordiskt språkseminarium på Hanaholmen den 1 april 2025. Temat för seminariet var Kan digitalisering rädda nordisk språkförståelse? och i programmet tog man avstamp i den nordiska språkpolitiska deklarationen som de nordiska undervisnings- och kulturministrarna undertecknade i maj 2024.

Genom deklarationen vill man bevara och stärka språken i regionen. I deklarationen betonas vikten av alla nordiska språk – från de skandinaviska språken danska, norska och svenska till finska, isländska, samiska, färöiska och grönländska. Dessutom erkänns teckenspråk, nya modersmål och ett antal minoriteters språk som talats under lång tid i Norden.

Statssekreterare Mikaela Nylander framförde undervisningsminister Anders Adlercreutz hälsning. 

- Deklarationen om nordisk språkpolitik är ett viktigt steg framåt för den nordiska språkgemenskapen. Den snabba teknologiska utvecklingen kommer att påverka våra språk, men exakt hur framtiden ser ut på den punkten vet vi inte. Därför är nordiskt samarbete mycket viktigt i den här frågan, konstaterade Nylander. 

Han konstaterade att de nordiska språken ur ett globalt perspektiv ändå är relativt små och därför är det viktigt att vi även värnar om samarbete och utbyte av erfarenheter inom Norden. 

Statssekreterare Kristiina Kokko framförde forsknings- och kulturminister Mari-Leena Talvities hälsning till seminariet och hon lyfte fram språkets betydelse.

- Språket är mycket mer än bara ett kommunikationsmedel. Det är ett fönster mot kulturen och identiteten, underströk hon.

Under seminariet presenterade ministerrådets generalsekreterare Karen Ellemann den nordiska språkpolitiska deklarationen och Jussi Karlgren, docent i språkteknologi vid Helsingfors universitet och industriell forskare i AI, föreläste om hur artificiell intelligens och generativa språkmodeller kan anpassas till lokala förhållanden. I programmet ingick också nedslag i hur digitalisering kan stödja språkundervisningen. 

Seminariet arrangerades av undervisnings- och kulturministeriet, Nordiska ministerrådet och Hanaholmen i samverkan med Kulturfonden för Sverige och Finland.

Ytterligare information:
- Pamela Granskog, specialsakkunnig, tfn 0295 330 195
- Bilder från seminariet (Flickr)