Pohjoismainen kielipoliittinen julistus, digitalisaatio ja kielten ymmärtäminen pohjoismaisen kieliseminaarin keskiössä

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 1.4.2025 17.35
Tyyppi:Uutinen
Paneelikeskustelu

Pohjoismaiden ministerineuvoston Suomen ja Ahvenanmaan vuoden 2025 puheenjohtajuuskauden yhteydessä järjestettiin pohjoismainen kieliseminaari Hanasaaressa 1.4.2025. Seminaarin teemana oli Säilyykö pohjoismainen kieliyhteys digitalisaation avulla? Ohjelmassa pureuduttiin Pohjoismaiden opetus- ja kulttuuriministerien toukokuussa 2024 allekirjoittamaan pohjoismaiseen kielipoliittiseen julistukseen.

Julistuksella halutaan ylläpitää ja vahvistaa pohjoismaisia kieliä, korostamalla kaikkien kielten merkitystä – skandinaavisista kielistä (tanska, norja ja ruotsi) suomen, islannin, saamen, Färsaarten ja Grönlannin kieliin. Lisäksi tunnustetaan viittomakielet, uudet äidinkielet ja monien Pohjoismaiden pitkään puhuttujen vähemmistöjen kielet.

Valtiosihteeri Mikaela Nylander esitti seminaarissa opetusministeri Anders Adlercreutzin tervehdyksen.

- Julkilausuma pohjoismaisesta kielipolitiikasta on tärkeä askel kohti pohjoismaista kieliyhteisöä. Teknologian nopea kehitys vaikuttaa kieliimme, mutta emme tiedä tarkkaan, miltä tulevaisuus näyttää. Siksi pohjoismainen yhteistyö on tässä asiassa erittäin tärkeää, Nylander totesi.

Hän totesi, että pohjoismaiset kielet ovat kuitenkin globaalisti suhteellisen pieniä, joten on tärkeää, että huolehdimme myös yhteistyöstä ja kokemusten vaihdosta Pohjoismaissa.

Valtiosihteeri Kristiina Kokko esitti tiede- ja kulttuuriministeri Mari-Leena Talvitien tervehdyksen ja korosti kielen merkitystä.

- Kieli on paljon muutakin kuin pelkkä viestintäväline. Se on ikkuna kulttuuriin ja identiteettiin, hän korosti.

Seminaarissa Pohjoismaiden ministerineuvoston pääsihteeri Karen Ellemann esitteli ministerien 2024 allekirjoittaman julistuksen. Helsingin yliopiston kieliteknologian dosentti ja tekoälyn kieliteknologian tutkija Jussi Karlgren luennoi tekoälystä ja generatiivisten kielimallien sopeuttamisesta paikallisiin olosuhteisiin. Seminaarissa keskusteltiin myös siitä, miten digitalisaatio voi tukea kieltenopetusta.

Seminaarin järjestivät opetus- ja kulttuuriministeriö, Pohjoismaiden ministerineuvosto ja Hanasaari yhteistyössä Ruotsin ja Suomen kulttuurirahaston kanssa.

Lisätietoja:
- erityisasiantuntija Pamela Granskog, puh. 0295 330 195
- Kuvia tilaisuudesta (Flickr)