Lägesbilden av digitaliseringen av förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen har utretts

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 19.5.2025 11.54
Typ:Nyhet

Undervisnings- och kulturministeriet har gett ut en publikation om lägesbilden i fråga om digitaliseringen inom förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen 2025. I utredningen granskas ur utbildningsanordnarnas synvinkel den strategiska ledningen av digitaliseringen, fullgörandet av lagstadgade skyldigheter, skolornas digitala verksamhetsmiljö, utvecklingen av personalens kompetens, ordnandet av stöd samt framtidsutsikterna för digitaliseringen.

Enligt utredningen är utrustningen i skolorna i huvudsak på en tillfredsställande nivå, men bedömningen av dataskyddets konsekvenser i applikationerna och inlärningsmiljöerna och fullgörandet av de lagstadgade skyldigheterna medför mycket arbete. 

Digitaliseringen har fört med sig allt fler administrativa uppgifter som man i synnerhet i små kommuner upplever vara utmanande och tidskrävande. Som aktuella utvecklingsbehov betraktas särskilt frågor kring dataskydd och informationssäkerhet samt AI-användning. Ett centralt bekymmer är läget inom lärarfortbildningen och möjligheterna till fortbildning på grund av det strama ekonomiska läget. I kommunerna oroar man sig över att statsfinansierade fortbildningar och projektverksamhet upphör. Behovet av fortbildning har ökat särskilt inom artificiell intelligens och kritisk mediekompetens. 

I en del kommuner erbjuds digitalt pedagogiskt närstöd som ett resultat av tidigare projekt. Även nätverken har stor betydelse. Utbildningsanordnarna har tagit fram strategier för digitalisering, men i fortsättningen är det viktigt att fästa uppmärksamhet vid hur dessa implementeras. På så sätt säkerställer man också lika förutsättningar för eleverna att utveckla det digitala kunnande som de behöver i fortsatta studier och i arbetslivet. Alla elever ska ha likvärdiga möjligheter att öva sina digitala färdigheter i en modern och trygg miljö.

Digitaliseringen av undervisningen och utbildningen och hur den framskrider inom den grundläggande utbildningen har senast undersökts i projektet Grundskolan i den digitala tiden 2017–2020. Publikationen om lägesbilden 2025 har utarbetats som ett led i projektet för att skapa en referensram för digitaliseringen inom småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen, den grundläggande utbildningen och det fria bildningsarbetet. I projektet fastställer undervisnings- och kulturministeriet, Utbildningsstyrelsen och sektorn tillsammans styrande principer, en målbild och åtgärder för olika delområden av digitaliseringen. Syftet med referensramen är att på ett långsiktigt och enhetligt sätt stödja det arbete som anordnarna av förskoleundervisning och grundläggande utbildning utför för att utveckla digitaliseringen. 

Lägesbilden presenteras vid ett evenemang om nuläget i fråga om referensramen som ordnas vid Utbildningsstyrelsen den 26 maj kl. 10–11 (på finska). Evenemanget är öppet för alla och sänds via Teams.

Mer information: 

  • Erika Tanhua-Piiroinen, forskare, Tammerfors universitet, tfn 040 1909 657
  • Jarmo Viteli, forskningschef, Tammerfors universitet, tfn 050 073 1237
  • Kaisa Honkonen, verksamhetsledare, Suomen eOppimiskeskus ry, tfn 050 595 4573
  • Liisi Hakalisto, specialsakkunnig, undervisnings- och kulturministeriet, tfn 0295 330 287 

Lägesbild av digitaliseringen av förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen 2025
 

Allmänbildande utbildning Utbildning