Esi- ja perusopetuksen digitalisaation tilannekuvaa selvitettiin

Opetus- ja kulttuuriministeriö on julkaissut esi- ja perusopetuksen digitalisaation tilannekuva 2025 -julkaisun. Selvityksessä tarkastellaan opetuksen järjestäjän näkökulmasta digitalisaation strategista johtamista, lakisääteisten velvoitteiden toimeenpanoa, koulujen digitaalista toimintaympäristöä, henkilöstön osaamisen kehittämistä, tuen järjestämistä sekä digitalisaation tulevaisuuden näkymiä.
Selvityksen mukaan koulujen laitteistot ovat pääosin tyydyttävällä tasolla, mutta sovellusten ja oppimisympäristöjen tietosuojan vaikutusten arviointi sekä lakisääteisten velvoitteiden toimeenpano aiheuttavat paljon työtä.
Digitalisaatio on tuonut tullessaan yhä lisääntyviä hallinnollisia tehtäviä, jotka varsinkin pienissä kunnissa koetaan haastavina ja aikaa vievinä. Ajankohtaisina kehittämistarpeina nähdään erityisesti tietosuojaan ja tietoturvaan sekä tekoälyn käyttöön liittyvät asiat. Keskeisenä huolena nähdään opettajien täydennyskoulutuksen tila ja mahdollisuudet kiristyneen taloustilanteen vuoksi. Valtiorahoitteisten täydennyskoulutusten ja hanketoiminnan loppuminen aiheuttaa huolta kunnissa. Täydennyskoulutuksen tarpeet ovat kasvaneet erityisesti mm. tekoälyn ja kriittisen medialukutaidon alueilla.
Digipedagogista lähitukea on tarjolla osassa kuntia aiempien hankkeiden perintönä. Myös verkostoilla on suuri merkitys. Opetuksen järjestäjät ovat laatineet digitalisaatiota koskevia strategioita, mutta jalkauttamiseen olisi jatkossa tärkeä kiinnittää huomiota. Näin varmistetaan myös oppilaiden yhdenvertaiset edellytykset saada jatko-opinnoissa ja työelämässä tarvittava digitaalinen osaaminen. Oppilailla tulee olla yhdenvertaiset mahdollisuudet harjoitella digitaitoja ajantasaisessa ja turvallisessa ympäristössä.
Edellisen kerran opetuksen ja koulutuksen digitalisaatiota ja sen edistymistä perusopetuksessa tutkittiin Digiajan peruskoulu -hankkeissa vuosina 2017–2020. Esi- ja perusopetuksen tilannekuva 2025 -julkaisu on osa Varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen sekä vapaan sivistystyön digitalisaation viitekehystyötä. Viitekehystyössä on määritelty opetus- ja kulttuuriministeriön, Opetushallituksen ja toimialan yhteistyönä digitalisaation kehittämistyötä ohjaavat periaatteet, tavoitetila ja toimenpiteet digitalisaation eri osa-alueille. Viitekehyksellä tuetaan esi- ja perusopetuksen järjestäjien työtä kehittää digitalisaatiota pitkäjänteisesti ja yhtenäisesti.
Esi- ja perusopetuksen digitalisaation tilannekuvaa esitellään Opetushallituksen tilaisuudessa 26.5. Missä mennään digitalisaation viitekehystyössä klo 10-11. Tilaisuus on avoin ja siihen voi osallistua Teamsin välityksellä.
Lisätietoja:
- Tutkija Erika Tanhua-Piiroinen, Tampereen yliopisto, 040 1909657
- Tutkimusjohtaja Jarmo Viteli, Tampereen yliopisto, 0500 731237
- Toiminnanjohtaja Kaisa Honkonen, Suomen eOppimiskeskus ry, 050 595 4573
- Erityisasiantuntija Liisi Hakalisto, opetus- ja kulttuuriministeriö, puh. 02953 30287