KiVa Skola-projektet minskar betydligt mobbning i skolorna
De första resultaten från KiVa Skola-projektet visar att färre elever blir mobbade eller mobbar andra i de skolor där projektet genomförts under läsåret 2007-2008. Avsikten med KiVa Skola-programmet är att förebygga och minska mobbning i skolorna. Både antalet elever som upprepade gånger blivit mobbade och antalet elever som mobbat andra barn minskade med ca 40 procent i de skolor som deltog i projektet. Dessutom inverkade projektet positivt på elevernas trivsel och deras motivation för att lära sig.
− När vi talar om att ingripa i mobbning är det absolut nolltolerans som råder. Nu har vi äntligen fått konkreta verktyg för att råda bot på mobbningen i våra skolor − åtgärder som bevisligen visat sig vara effektiva. Problemet har hittills varit att även om det funnits en vilja att ingripa i mobbning har vi saknat bra metoder. Nu är det viktigt att dessa nyfunna metoder snabbt sprids ut till alla skolor. Varje barn har rätt till en trygg skolmiljö, menade undervisningsminister Sari Sarkomaa.
Programmet har utvecklats vid Åbo universitet och finansierats av undervisningsministeriet. I projektets första fas har mer än 4 000 grundskoleelever i årskurserna 4-6 deltagit i programmet. Positiva resultat ses i alla åldersklasser bland eleverna som deltagit i projektet, och också i barnens uppskattning av sig själva och sina kamrater. Programmet ökade också lärarnas kunnande: i slutet av projektperioden upplevde 23 procent av lärarna i de skolor som deltagit i projektet att de hade goda insikter i mobbning, medan motsvarande tal i kontrollskolorna var 9,8 procent.
Också internationellt sett var resultaten betydande: lika bra resultat i motsvarande undersökningar som använt modellen med försöks- och kontrollskolor har inte tidigare fåtts någonstans i världen i mobbningsundersökningar.
Till de elever som deltar i KiVa Skola-programmet riktas bl.a. undervisning där olika teman gällande mobbning behandlas genom diskussion och övningar. I ett dataspel mot mobbning rör sig eleverna i en virtuell skola, där de försöker hjälpa sina kamrater som blir mobbade. Dessutom tar man tag i mobbningen genom samtal då den upptäckts.
− Vi är oroade över de många signaler som berättar om hur det ligger till med barns och ungas hälsa och säkerhet. Det behövs mer kunskap i våra skolor om hur mobbning kan identifieras i ett tidigt skede och hur man kan stödja den som blir mobbad samt effektiva förebyggande handlingssätt. Det är ytterst viktigt att man ingriper i ett problem genast när det uppdagas. Programmet KiVa Skola tar noggrant fasta på dessa aspekter, förklarade Sarkomaa.
Då skolåret börjar startar man motsvarande försök i klasserna 1-3 och 7-9. Efter det sprids programmet till fler finska skolor. Redan i höst skickas ett brev till alla skolor som erbjuder grundläggande undervisning, där det informeras om möjligheten att ta KiVa Skola-programmet i användning under hösten 2009. Personalen i de skolor som deltar i programmet får handledning under våren. Avsikten är att alla finska skolor ska ha tillgång till KiVa Skola-programmet år 2009.
-----
Tilläggsuppgifter:
- professor Christina Salmivalli (Åbo universitet), tfn 050 5947965
- specialforskare Elina Poskiparta (Åbo universitet), tfn (02) 333 8599
- utvecklingschef Kristiina Laitinen (undervisningsministeriet), tfn 050 4019498