Det nationella digitala biblioteket gör det lättare att utnyttja våra digitala kulturarv och bibliotekssamlingar
Under den tid det nationella digitala biblioteket (NDB) funnits till har det utvecklats till en informationsresurs och servicehelhet, verksamhetsmodell samt ett kompetenskluster av betydande mått. Resultaten i den externa utvärderingen av NDB-projektet är alltigenom positiva, och projektet har uppnått målen på alla delområden med goda eller rätt goda resultat. Slutrapporten, som nyss publicerats, beskriver särskilt NDB:s verksamhet och resultat under projektets tredje etapp åren 2014– 2017.
Det nationella digitala biblioteket (NDB) är ett projekt som genomförts av undervisnings- och kulturministeriet år 2008–2017 i syfte att ta fram lösningar för effektivt och högklassigt skapande, förvaltning, distribution och långtidsbevarande av digitala kulturarv och bibliotekssamlingar. NDB-projektet är det mest omfattande samarbetsprojektet någonsin mellan våra kulturarvsorganisationer i Finland. Projektet har intensifierat samarbetet mellan biblioteks-, arkiv- och museisektorerna och resulterat i bättre samordning internt inom respektive sektor, prioriteringar enligt behov samt minskat antalet överlappningar.
De resultat projektet uppnått visar att tillgång till högklassig och tillförlitlig kunskap oberoende av tid och rum är en betydande samhällelig resurs. Kulturarv som är öppna för alla och i kontakt med vardagen främjar samhällelig diversitet, växelverkan och engagemang. NDB:s verksamhet har fört med sig dels konkreta lösningar och produktionsrelaterad service men också mer abstrakta resultat, såsom bättre kännedom om varandra inom de olika sektorerna och den kostnadseffekt ibruktagandet av gemensamma tjänster leder till.
NDB samverkar på bred front med ett annat betydande projekt, Öppen vetenskap och forskning (ATT). Varderas resultat kommer framöver att utnyttjas inom arbetet för främjande av öppen forskning och digitala kulturarv. Den service som NDB erbjuder – tillgång till samlingarna via tjänsten Finna och långtidsbevarandet av digitala kulturarv via tjänsten LBD – kommer att fortsätta.
För Finna svarar Nationalbiblioteket och för LDB av kulturarv svarar it-centret för vetenskap CSC. Tjänsterna kommer också framöver att utvecklas i samarbete med de organisationer som hittills deltagit i samarbetet jämte övriga intressegrupper.
Från och med 2018 svarar Nationalbiblioteket för aktualitets- och kompabilitetsärenden samt för att utveckla samarbetet på området. Informationen kommer i första hand att kanaliseras via en ny webbplats som öppnas längre fram på våren.
För närvarande innehåller Finna samlingar och tjänster från 230 bibliotek, arkiv och museer. Nya organisationer ansluter sig hela tiden. Sju organisationer har dessutom anslutit sig till tjänsten för långtidsbevarandet av digitala kulturarv, LDB. De digitala samlingarnas omfattning och täckningsgrad kommer att öka inom den närmaste framtiden. NDB-projektet har haft betydande effekter också i form av kompetenshöjning och bättre samverkan mellan olika slags uppgifter och datasystem.
NDB har fått direkt genomslag i form av lösningarna som möjliggjort effektivt skapande, förvaltning, distribution och långtidsbevarande av digitala kulturarv samt utökat servicen på området. Dessutom har projektet förbättrat tillgången till och utnyttjandet av våra digitala kulturarv.
- Nationella digitala biblioteket, Slutrapport för projekttiden 2014–2017 (på finska med svensk resumé)
Mer information:
kulturrådet Minna Karvonen, UKM, tfn 02953 30142
överinspektör Tapani Sainio, UKM, tfn 02953 30336
Finna: servicechef Kristiina Hormia-Poutanen, Nationalbiblioteket, tfn 050 552 3056, [email protected]
LBD av kulturarv: utvecklingschef Kimmo Koivunen, It-centret för vetenskap CSC, tfn (09) 457 2001, [email protected]
På annat håll på webben
- Extern utvärdering av NDB-projektet. Resultatrapport 13.10.2017 (pdf) (på finska)